Новини

Масло от нощна иглика пази простатата

Възпалението се развива бавно, коварно и често без симптоми

Най-честата причина за простатита са полово предаваните инфекции
Най-честата причина за простатита са полово предаваните инфекции

Преди да посегнете към широко рекламираните средства за лечение на простатата, пробвайте с алтернативните, а още по-добре вземете предпазни мерки, за да не се стигне до възпалението ѝ.

Движете се повече. Обездвижването причинява венозен застой в малкия таз, което е предпоставка за простатит. Нужно е да изгаряте поне 300 ккал всеки ден с активно движение. Това става лесно – само с 30 минути бързо ходене. Още по-добре е да включите в режима си някакъв спорт – тенис, плуване, аеробика. Важно е обаче заниманията да са системни, а не инцидентни. Другата безвредна помощ идва от маслото от нощна иглика. Дозата е 1 – 2 г дневно. Сутрин и вечер се вземат по една-две перли Primol или Prim oil и това продължава поне един месец.

Името на болестта простатит идва от латински – prostatitis, и означава възпаление или инфекция на простатната жлеза. Наставката -itis означава възпаление. То има 5 елемента – подуване, болка, зачервяване, повишаване на температурата – локална (или на цялото тяло), нарушени функции. Затова заболяването причинява проблеми с уринирането, сексуална дисфункция, както и общи здравни проблеми като чувство на умора и депресия. Може да има болка, усещане за тежест ниско долу в перинеума. Засегнатите пациенти може да имат усещане за непълно изпразване при секс, дискомфорт при уриниране, изтъняване на струята. Нощем им се налага да стават по няколко пъти да уринират – симптомите са сходни с тези на увеличената простата. Нелекуваният простатит може да е причина за мъжко безплодие. Най-честата причина за възпалението на простатната жлеза са полово предаваните инфекции – гонорея, хламидия, микоплазма и много други микрорганизми. Специалистите твърдят, че мъжете без уроинфекции почти не страдат от простатит. Затова при секс с непостоянна партньорка непременно трябва да се използват кондоми. Същото се отнася и при нестандартен секс или ако има доказана с микробиологично изследване вагинална инфекция на постоянната партньорка.

Помощ от природата

Хомеопатия за венозния кръвоток

Мъжете с разширени вени и хемороиди е добре да прибавят в програмата си Арника 5 СН и Хамамелис 5 СН. И от двата препарата се приемат по 5 зрънца сутрин и вечер в продължение на поне два месеца.

Три билки при упорити уроинфекции

Три билки, които обикновено се изписват при упорити уроинфекции, ще помогнат и при простатит. Смесват се по 70 г корени от гръмотрън, стръкове полски хвощ и 30 г плод хвойна. Две супени лъжици от билковата смес се варят 5 минути в половин литър вода. Чаят се прецежда и се разпределя на 3 порции. Пие се 30 минути преди хранене. Прилага се поне един месец в началото, а след това – за поддържане на ефекта – по 7 – 10 дни в месеца, например от 1-во до 10-о число.

Хормонален баланс

С напредване на годините проблем за мъжа става намаляването на количеството свободен тестостерон, което нарушава хормоналния баланс. И главна вина за това има недостигът на цинк. За да се навакса този дефицит, е добре да се приемат два пъти дневно по 15 мг (една таблетка = 15 мг). Но за да бъде цинкът в максимално усвоима форма, е необходим и витамин В6. Добре е да се добави и два пъти дневно по 1 таблетка по 25 мг витамин В6.

Пчелен прашец и тиквени семки

Прашецът е природен продукт, богат на минерали, микроелементи и други биологично активни вещества. Съдържа фитохормони, сходни с човешките и подобряващи хормоналния статус. А тиквените семки са класически природен продукт с висока хормоноподобна активност. За доброто състояние на простатата трябва да се консумират по 50 – 100 тиквени семки дневно.

Коварното при модерните урогенитални инфекции, като микоплазмената и хламидийната, е, че те протичат почти без симптоми. Например хламидийната инфекция по правило се придружава от конюнктивит, артрит, може да се появи уретрален секрет, но всеки трети няма симптоми.

И така възпалението се развива бавно, коварно, подмолно и в крайна сметка нанася своите поражения до нарушаване на оплодителната способност на мъжа, на либидото и в различна степен понижава потентността.

Друга причина са простудите – преохлаждането на тялото отслабва имунната защита и дава възможност на инфекциите да се активират.

Затова е добре да не отлагаме закаляването. Всеки може да се облее за минута с леденостудена вода. Постепенно времето може да се удължава с по четвърт, половин минута. Не трябва да има болезнено усещане за студ. Добре е след закалителната процедура, а и преди нея, човек да се раздвижи за сгряване – да направи 15 – 20 клякания, 10 – 20 лицеви опори.

За поддържане на стъпалата топли са подходящи контрастни бани на краката. Приготвя се кофа с гореща вода – 40 – 43°С, и кофа със студена вода – колкото е във водопроводната мрежа. За 30 секунди краката се потапят в горещата вода, след това за 10 секунди – в студената. Това се повтаря 6 пъти и се завършва непременно със студеното потапяне.

Тази процедура е подходяща за хората с по принцип студени крайници. За по-дълготраен ефект е необходимо да се изпълнява 10 – 15 дни.

Бабини зъби вдигат либидото

Мъжете познават бабините зъби, защото се предписват за увеличаване на либидото при различни сексуални и репродуктивни разстройства. Лекарите ги препоръчват и когато нивата на тестостерон са ниски. Растението стимулира половите хормони по естествен път. Отварата се приготвя лесно – една-две супени лъжици от билката се варят за 5 минути в половин литър вода. Чаят се разпределя на 3 – 4 порции и се пие 30 мин преди хранене.

Ето още една проверена билкова комбинация с много добър ефект при проблеми на простатата. Смесват се в равни части, примерно по 50 г, стрък бабини зъби, цвят магарешки трън и стрък ветрогон. Билките се разбъркват добре. Две супени лъжици от сместа се варят 5 минути в половин литър вода, запарват се още 15 минути и чаят се прецежда. Пие се на 3 – 4 порции през деня.

Соли на помощ

Повечето мъже над 40 години имат проблеми с простатната жлеза. Възникването им се улеснява от някои анатомични особености, например структурата на венозната система, в частност на вените в тазовите органи. Съществуват и други провокиращи фактори – липса на нормален полов живот, ограничено движение, професии, които налагат дълго стоене в седящо положение, микротравми в слабините и др. Тези нерядко напълно безсимптомни проблеми са причина за нарушаване на кръвообращението в органите на малкия таз. Простатитът може да е резултат от системно простудяване. Важен агресор са и инфекциите, които причиняват хроничен простатит. Любопитно е, че простатната жлеза изработва секрет, притежаващ бактерицидни свойства и при нормална работа този секрет потиска ръста на ненужните за простатата микроорганизми. Така че невинаги проникналата инфекция може да доведе до заболяване. То настъпва, ако например се наруши локалното кръвообращение и микроциркулацията. Когато е налице, уринирането е значително по-често, дори през нощта, а през деня позивите са повод за колебание дали да се отиде до тоалетната или не.

За подобряването на локалната защита на лигавиците, както и за доброто кръвообращение, може да се използват шуслеровите соли. Препоръчително е това да става 2 – 3 пъти годишно за по 1 – 2 месеца. Подходяща е комбинацията от соли № 2 – калциев фосфат, № 3 – железен фосфат, № 4 – калиев хлорид, която едновременно подобрява дейността на жлезата, подпомага кръвообращението, регенерира лигавиците и ги предпазва от инфекции и заболявания. Необходими са по 3 таблетки всеки ден, а при възпаление се приема на 30 минути по таблетка от всяка сол до подобрение.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto