Новини

Диабетът – подмолният разрушител

Сладката болест уврежда всички органи и системи, лечение няма

Глюкомер, инсулинова писалка, диетично меню
Рискът за развитие на захарен диабет тип 2 се удвоява с всеки 20% увеличение на телесното тегло над оптималното

Диабетът е една от най-страшните и разрушителни болести, тъй като действа скрито, понякога с години. Докато човекът се усети да отиде на лекар, диабетът вече е засегнал всичките му органи и системи, предупреждава националната консултантка по детска ендокринология доц. Калинка Коприварова.

Заболяването нанася не само личностни поражения, но удря и здравноосигурителните и социалните системи, тъй като поддържането на един засегнат от него е изключително скъпо. На практика диабетът не се лекува, той продължава до живот, уврежда нервната и кръвоносната система, засяга зрението и повлиява негативно на психиката, бъбреците и сърцето. Независимо от напредъка си, единственото, което съвременната медицина може да направи, е да поддържа човека с медикаменти или с добавяне на инсулин и придружаващи лекарства според индивидуалната степен на засегнатост и увреденост. Затова водещите в света ендокринолози наблягат на превенцията и ранното откриване на заболяването. По идея на Световната здравна организация месец ноември е посветен на борбата със захарната болест.

Близо 350 000 души у нас страдат от диабет, 250 000 от тях обаче дори не подозират, че са засегнати от болестта. Една малка част пък крият състоянието си, за да не тревожат своите близки, каза още доц. Коприварова.

Захарният диабет представлява хронично метаболитно заболяване, при което кръвната захар (глюкозата) се повишава над допустимото. При болните от диабет след покачване на кръвната захар (след нахранване) панкреасът не отделя инсулин или отделя хормона в недостатъчно количество.

Съществуват два вида диабет. Този от тип 1 е автоимунно заболяване. Той е наследствен. Тип 2 се дължи както на генетична предразположеност, така и на рискови фактори като затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол, заседнал начин на живот и нерационално хранене. Установено е, че рискът за развитие на захарен диабет тип 2 се удвоява с всеки 20% увеличение на телесното тегло над оптималното. Затова ендокринолозите препоръчват в храненето да преобладават немазните меса, да се готви без запръжки, тестените изделия да са на основата на ръженото брашно, в менюто да преобладават ядките, рибата, пилешкото. Ендокринолозите са категорични, че сладкишите, тортите и кремовете трябва да бъдат максимално заменени с пресни плодове, а шоколадът да е предимно черен и в редки случай млечен и с ядки.

Алкохолът е „приятел“ №1 на диабета, затова оптималната норма е максимум 150 мл спиртни напитки на седмица и 300 мл вино или бира.

Заболяването се открива изключително трудно. Някои от симптомите, по които пациентът може да се ориентира, са непрекъсната и прекомерна жажда, лесна уморяемост на очите, метален вкус в устата и рязко сваляне на килограми.

Ако два или повече от тези признаци продължават повече от две седмици, побързайте на отидете на лекар, препоръчва доц. Коприварова.

Редът е прост – личният лекар издава талон за ендокринолог и същевременно изпраща пациента безплатно на кръвни изследвания, които също са безплатни. По-нататък според резултатите ендокринологът назначава допълнителни изследвания, за да предпише най-сполучливото лечение. В зависимост от типа диабет, то може да се изразява само в хапчета и дори само в диета, но може да се наложи и инжектиране на инсулин. И в двата случая лечението е напълно безплатно и се поема от Националната здравноосигурителна каса.

Колкото по-рано бъде открит диабетът, толкова по-голяма е вероятността усложненията от него на органите и системите в организма да бъдат ограничени. Затова е препоръчително хората над 4 години да си правят изследвания на кръвната захар поне веднъж в годината.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto