Новини

До края на годината спасяват 300 деца чрез фонда за лечение в чужбина

Отпускат до 180 хил. лв. за операция извън страната

Над 300 се очаква да достигне броят на децата, лекувани в чужбина с пари от специализирания фонд за тази година. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той поясни, че става дума за тежки случаи, които не могат да се лекуват в България. Това е допълнителна помощ за родителите от държавата, каза министърът.

Правителството одобри вчера промени в постановлението за функционирането на Фонда за лечение на деца, с които се уеднакви режимът за финансиране на трансплантациите с останалите случаи на здравна помощ зад граница. На практика се премахва ограничението финансирането да е не повече от трикратния размер на стойността му в България.

По този начин децата, които се нуждаят от трансплантации, също ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година в размер на 180 000 лв., което отпуска фондът.

Константинов обясни, че с решението трансплантациите се приравняват с всички останали манипулации. Налагането на ограничението било взето в условията на остър недостиг на средства за фонда за лечение на деца извън страната. Недостигът е бил преодолян с допълнителните пари от бюджета, както и с помощта на дарение от 1.200 млн. лв. от партия ГЕРБ.

Освен това правителството е отпуснало за тази година 8 млн. лв., докато миналата година за фонда са били дадени едва 5 милиона. Сумата за следващата година щяла де е още по-голяма. През 2006 г. за лечение в чужбина са били изпратени 39 деца, докато през 2010 г. техният брой достига 276, отбеляза здравният министър.

Средната цена за лечение била около 20 000 евро, или около 40 000 лв. Аз съм виждал фактури за 1 млн. лв., но въпросът е какво можем да си позволим. За нас е много важно максимално количество нуждаещи се деца да имат възможност да бъдат лекувани, коментира още Стефан Константинов.

Досега за нито една молба не бил даван отказ поради финансови причини. Според министъра неудовлетворените молби били само по медицински съображения, когато е преценено, че подобно лечение може да се направи в страната или че предлаганият метод не е утвърден и не е достатъчно доказан.

Пациенти искат докторът да решава за инсулина

Лекарите, а не НЗОК да решават какъв вид инсулин – аналогов или животински, да се дава на децата. Това поиска вчера Елисавета Котова от името на Националната асоциация на децата с диабет, на която тя е председател.

Пациентската организация настоява на всички деца до 18 г. с диабет да се отпуска безплатно аналогов инсулин, защото той, по думите на Котова, осигурява най-добро качество на живот. В момента има изискване детето да е било поне 6 месеца на човешки инсулин и да е с влошени показатели, за да му бъде отпуснат аналогов.

У нас все още не може да се определи точният брой на децата с диабет, защото няма точен регистър, но се предполага, че те са около 2500 – 3000. Нивото на лечение на децата с диабет е същото и не се е променило в сравнение с годините назад. Единствено отпадна гликираният хемоглобин, но всичко останало като критерии си остана, констатира Котова.

Автор(и): Георги Ангелов
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Horton Group
Снимка:

SXC