Новини

Сменете сиренето с леща и маслини

Коледният пост е застраховка срещу рак

Най-добрата диета е балканската
Коледният пост започна. Месото, сиренето и яйцата са табу чак до Коледа. Може ли голямото гладуване да ни излекува? Или има риск предпразничната диета само да ни поболее? Колко дълго да постим? И кои са растителните „двойници“ на месото, яйцата и сиренето?
 
Отговорите дава един от най-големите специалисти по хранене у нас – доц. Светослав Ханджиев. Диетологът е член на Европейската академия на науките по хранене и председател на Сдружението по здравословно хранене и храни.

Да постиш или не? Това е вечният въпрос, който си задаваме в навечерието на Коледа или Великден. Постът наистина е нож с две остриета. И може да ви възнагради с два сценария. По-добрият – посрещате Коледа с „щастлив“ стомах, по-гладка кожа, повече тонус и добро настроение. И лошият – постът ви „наказва“ с умора, лоша концентрация и сринат имунитет. И дори напук на 7-седмичния глад – няколко килограма в повече. Причината – постът не е за всеки, обяснява диетологът доц. Светослав Ханджиев. Нещо повече – 40 дни глад и съзерцание могат да поставят на изпитание и най-здравия организъм. Защо?

Зеленчуци с бонус

Вегетарианската диета е безценна, обяснява доц. Ханджиев. Защо? На първо място, заради баластните вещества и антиоксидантите в растителната храна. Фибрите правят чудеса – със стомаха и червата. Диетата, богата на влакнини, е най-сигурната застраховка срещу рака на дебелото черво, подчертава доц. Ханджиев. Коледният пост е чудесна профилактика при хроничен запек. И доц. Светослав Ханджиев го препоръчва на всички българи, които страдат от колит. Зеленчуковата диета има и друг страхотен бонус – свръхдозата антиоксиданти. „Убийците“ на свободните радикали пазят не само от рак, а и от развитието на атеросклероза, която е основна предпоставка за инфаркт и инсулт. Най-много антиоксиданти има в гроздето, боровинките и доматите, напомня доц. Ханджиев.

Виж кой гладува...

Всеки ли може да пости обаче? Не, разбира се. Постът е забранен за бременните, кърмачките, децата и тийнейджърите, обяснява доц. Ханджиев. Отразява се зле и на пациентите с анемия, както и на тези с язва и гастрит. Причината – стомахът може да се раздразни от суровите зеленчуци и плодове. И да се стигне до кризи, предупреждава диетологът. А кой трябва да пости? Хипертониците, част от диабетиците, както и шишковците. Постът е идеален при хората с висок холестерол, повишени триглицериди и пациентите с подагра и колит, обяснява доц. Ханджиев. Тези заболявания се повлияват изключително добре от диетата, която комбинира зеленчуци и варива, подчертава специалистът.

Къде е тайната? Месото подкиселява организма, уточнява доц. Светослав Ханджиев. И няколко седмици на боб, кисело зеле и леща му позволяват да се алкализира – и да възстанови баланса си, подчертава диетологът.

40 дни или седмица?

Постът е лек. Но 40-дневната терапия може да постави на изпитание и най-здравия организъм. Най-добрата диета е балканската, обяснява доц. Ханджиев. Тя идеално комбинира месото, млякото и зеленчуците. Затова и диетологът смята, че с поста не бива да се прекалява. Седем дни стигат, признава доц. Ханджиев. Но в краен случай организмът може да издържи на пост и молитва между 2 и 3 седмици, уточнява диетологът. Пречистващият му ефект също е спорен. Организмът си има три „пречиствателни станции“, които работят неуморно – независимо какво хапваме. Това са бъбреците, черният дроб и кожата, обяснява доц. Ханджиев. Ако някоя от тях не работи добре, постът едва ли ще помогне. Препоръката му е – пречиствайте организма два пъти седмично. Изберете си 2 дни, в които да изхвърлите месото и млякото. Така ще поддържате баланса в организма си най-добре. Защо месото е толкова важно? Пържолите са източникът на есенциалните аминокиселини, обяснява доц. Светослав Ханджиев. А те са незаменими – организмът ни няма как да си ги произведе сам. Кои все пак са растителните заместители на месото и млякото?

Месо с корен

Разнообразното меню по време на пост е задължително, подчертава доц. Ханджиев. Оръжие номер 1 срещу изтощението на организма са бобът, лещата, маслините, зелевите сарми и яхнията от грах или зелен фасул. Тези манджи могат да компенсират липсата на мляко, сирене и яйца. Най-добрият естествен заместител на месото пък са гъбите, издава доц. Ханджиев. Защото са богати на желязо, гликоген и хитин, подсилват имунитета и бранят от инфекции, подчертават специалистите. Доц. Ханджиев обаче напомня – ако сте започнали пости, задължително хапвайте риба в разрешените дни. Тя е безценен източник на омега-3 мастни киселини и ще ви държи бодри и енергични по време на 40-дневните лишения.

Инжекция за имунитета

Белтъчините помпат имунната система. Има ли риск болестите да ни нападнат, щом ги изхвърлим от менюто си? Не се бойте, витамините в растителните храни са прекрасна „инжекция“ за имунитета, успокоява доц. Ханджиев. Но по време на пости е добре да си направите и допълнителна „застраховка“ срещу грипа. Най-важно е, докато гладувате, да спортувате, издава доц. Ханджиев. Гимнастиката и разходките ще мобилизират организма ви. Другият приятел на имунитета по време на пости е медът. На филийка, в чая или под формата на прополис – пчелният еликсир ще ви даде много енергия в „гладните дни“. Пък и ще потуши страхотния глад за сладко. Когато шоколадът е забранен, доста от хората, които постят, налитат на захарта, признава доц. Ханджиев. И така благотворният ефект от зеленчуковата диета се изпарява, предупреждават специалистите.

Автор(и): Лора Симеонова
Източник:

Стандарт