Новини

Енергиен резерв за преходния сезон

Белтъчна храна, яйца и ядки ни дават сили

Когато температурите се разхождат бясно нагоре-надолу, всяка калория е ценна. Не става дума за скъпото електричество, а за енергията на организма. Тя лесно се изразходва и пилее, а се трупа трудно.

Няма и как да я складираме, за да си я ползваме разумно и пестеливо при нужда. Не можем като мечките да си организираме летаргия и да заспим дълъг сън, щом температурите паднат 10 градуса под нулата, а затопли ли се, да живнем. Въпреки че в продължение на хилядолетия организмът генетично се е адаптирал към конкретната среда на живот, рязката промяна на температурата, особено за кратко време, както се случи тази седмица, се отразява на всеки.

Промените в синоптичната обстановка поставят на проверка адаптационните механизми на организма, защото играта на градусите държи в бойна готовност всичките ни органи и системи.

Колкото периодът, в който температурите се колебаят, е по-кратък, влиянието е по-интензивно и проблемите със здравето на чувствителните към синоптичните промени е по-изразено. Защото всеки реагира според собствените си адаптивни възможности.

А проучвания сочат, че около 40 процента от хората в този период се чувстват отпаднали, без тонус, на прага на пълното изтощение. Зимата окончателно е изпила енергийния им запас. Някои качват кръвно. При други се събуждат пристъпи на мигрена и други видове главоболие.

Физиолозите имат обяснение. В този период на годината в кръвта нахлуват повече стресови хормони – човек се чувства необяснимо раним и тревожен, често изпада в депресивни състояния. Сънят му се нарушава – едни заспиват трудно и с часове се въртят в леглото, други заспиват като посечени, заради натрупаната през деня умора, но след 3 – 4 часа се събуждат и до сутринта броят овце и всякакъв добитък с надежда да заспят.

Недоспиването и началото на пролетната умора още повече изострят чувствителността – негативните емоции вземат превес. Жените са много по-податливи заради нестабилните хормони, но и висок процент от мъжете усещат промяната.

Колебанията на температурата и най-вече пренасянето на топли въздушни маси са пряко свързани със спазми, които се явяват във всички органи и системи. Реагират най-малките кръвоносни съдове – капилярите, които рефлекторно се свиват. Този феномен е в основата на оплакванията. Затова и хипертоничните кризи зачестяват, кръвното налягане става нестабилно, а пиковете му – по-чести.

Промените в атмосферата смущават и мозъчното кръвообращение. Повишава се рискът от мозъчни инсулти. Зачестяват оплакванията от световъртеж, главоболие и пристъпи на мигрена.

В преходния сезон тялото има нужда от енергия в плюс. Неин източник са храната, слънчевата светлина и активното движение на чист въздух.

В този период менюто трябва да е богато на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Нужни са повече белтъчини, защото при изгарянето в тялото те освобождават най-много енергия. Яжте мляко, сирене, риба, яйца, ядки. Всеки ден организмът се нуждае от 50 г сирене, 2 яйца, 500 г мляко и 180 г месо.

Ако храната е бедна на желязо, това рязко ще понижи хемоглобина в кръвта и имунитета. Негов източник са нaй-вeчe храни oт живoтинcки пpoизxoд – чepвeнoтo, cвинcкoто и aгнeшкoто мeco, морските дарове – стpиди, cьoмгa, cкapиди, oктoпoди, миди и, разбира се, рибите. От зеленчуците отличници в доставката на желязо са лиcтнитe – спaнaк, pяпa и зeлe. В челото на списъка на плодове са пopтoкaлите, гpeйпфpyтът, кивито и ягoдите, които заедно с това ни дават и витaмини. Те пък съдействат за по-пълното ycвoявaнe нa жeлязoтo от opгaнизмa.

Набавете си желязо, защото това е молекулата, която носи кислород до всички клетки в тялото, включително и до мозъка. А когато тези клетки дишат, умората отлита.

Шоколадът осигурява бърза доставка на „гориво“. Но е по-добре да разчитате на така наречените „бавни“ въглехидрати, които стимулират кръвообращението. Набавяме си ги с пълнозърнест хляб, зърнени и бобови храни. Те участват в енергийния метаболизъм и имат важни функции за нервната система.

Нужни са и повече микроелементи, минерали и витамини. Отличен източник са пресните плодове и зеленчуци – портокали, ябълки, киви, мандарини, зеле, ряпа, моркови.

Нужни са и повече микроелементи, минерали и витамини, особено А, С, D, E и B.

Д-р Мария Папазова: Комбинация от соли попълва дефицита

Организмът ни страда от тотален минерален дефицит. А ние сме изградени като „минерална решетка“, върху която се гради всичко останало. Така по време на вътреутробното развитие тъканите се „изтъкават“ върху вътъка – нашите неорганични минерални соли.

А дефицитът от минерали е заложен от началото на живота ни. Децата се раждат със скрити дефицити. Те са наследени от майката, която по време на бременността не се храни правилно и не приема соли като добавка. Истината е, че всички ние не можем вече да ги получим в достатъчно количество с храната.

Така от детството се залага дефицит, който е равнозначен на болест – слаба имунна система, склонност на инфекции, психически дисбаланс, защото солите, както и ензимите, участват във всеки един процес в организма. Като добавка те са разработени от д-р Шуслер. Пионерското му дело е довършено от д-р Уолък – американски патоанатом, номиниран за Нобелова награда. Той доказва, че дисбалансът на соли във всяка конкретна тъкан, орган или система и всяко заболяване са свързани с конкретен минерален дефицит или комплекс от дефицити. Допълнителният внос на минерални соли на таблетки може да компенсира липсата им и да допринесе както за здравето, така и за красотата.

Те се продават без рецепта. Има и справочник за комбинациите и количеството, което ни е необходимо. От кърмаческа възраст, когато на бебето може да се дава разтворена във вода таблетка, до възрастните – всички имат полза от тях.

Хората от по-възрастното поколение, които не са имали време и възможност да се грижат за здравето си, могат да направят комбинация от всички соли – с по 3 таблетки от всяка сол, но най-вече номера 3, 4 и 6. Номер едно пък е особено важна, защото укрепва съединителната тъкан, а ние в 90 процента сме изградени от съединителна тъкан. Така че солта, която се грижи да цялостната структура, е номер едно, а заедно с номер 11 „работят“ в синхрон.

Черният ни дроб е претоварен – той има над 450 функции и е добре да го подкрепим със сол номер 6.

За всяко състояние комбинациите от соли са индивидуални. Тези, които бързат и нямат време, могат да разтворят таблетките и да направят „обща напитка“, от която да пият през целия ден. Няма как да сбъркат, като прочетат указанията коя сол за какво отговаря. Всеки човек има нужда от всички минерали, дефицитът от някои обаче е по-чувствителен.

Друга подходяща комбинация е от соли номера 5, 7 и 10. Те могат да се разтворят в бутилка минерална вода и да се пият по време на работа. Тази соли хранят нервната система. Те ще са от помощ на хората, които лесно качват килограми и са в постоянен стрес – като блокират стресовия механизъм на пълнеене, ще ги направят по-трудоспособни и ведри.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

SXC