Статии

Диети, диети...

Кой не е искал някога да отслабне? Особено на пролет желанието да свалим някой и друг килограм надделява. В борбата с кантара обаче често се пренебрегват негативните ефекти. Кои са най-популярните диети и вредите от тях?

Независимо дали са успешни или не, понякога диетите стопяват не само килограмите, а и собственото здраве. Колко ефикасни са всъщност 10 от най-популярните методи за отслабване? Диетологът д-р К. Лауперт-Дайк разяснява.

Отслабване по време на сън

Концепцията предвижда следното: който вечерно време не поема въглехидрати /картофи, спагети, ориз, хляб, плодове и сладкиши/, изгаря мазнини през нощта и така отслабва. При някои хора тази диета функционира много ефикасно, но има и недостъци. Ако храненията са само три на ден, то това често не е достатъчно за жените и може да възникне заплахата от атаки на глад.

Препоръчително е закуската да е по-обилна, но пък така при мнозина апетитът се възбужда допълнително. Има и още нещо - препоръчваните в тази диета рецепти не са съставени винаги по най-оптималния начин. Изводът: теорията на множеството по-леки хранения, които стимулирали изгарянето на мазнините, не е доказана научно. А този, който не се движи достатъчно, и без това не изгаря никакви мазнини през деня.

Автор: АГ/ФУ/А. Златкова/Б. Григорова
Източник:

DW

Реклама