НОВИНИ

Състояния и заболявания

Рехабилитация след заболяване, свързано с COVID-19

Рехабилитация в домашни условия

Тази брошура предоставя информация за основен набор от препоръки, както и описание на базисни физически упражнения, за пълнолетни лица, при които протичането на заболяване, свързано с COVID-19, е било извънредно тежко, заради което се е наложил прием в болнично заведение.

Протокол за поведение при COVID-19 на EVMS (Eastern Virginia Medical School)

Протокол за поведение при COVID-19 на EVMS

Все още няма „магически куршум“ за профилактика или лечение на COVID-19, но напоследък доста медикаменти показват обещаващи резултати както за профилактика, така и за лечение на коронавирусната болест, включително ивермектин, витамин D, кверцетин и кортикостероиди.

Озонотерапията, която се оказа успешна при пациенти с COVID-19

Рентгенограма на гръдния кош

Опит с озонотерапия при пациенти с COVID-19

Клиниката Nuestra Senora del Rosario в Ибиса е първата в Испания, която е използвала озоновата терапия при лечение на пациенти с COVID-19, при това успешно.

Може ли да приемаме ибупрофен, ако имаме COVID-19 (коронавирусна инфекция)?

ибупрофен

Общоприети отговори

  • Ацетаминофенът (парацетамолът) е предпочитаното обезболяващо, ако имате COVID-19.
  • Към момента няма категорични доказателства, че ибупрофенът може да направи организма по-податлив към заразяване с коронавирус или да влоши заболяването. Тези варианти все още се проучват от някои експертни организации, включително и от Американската асоциация по храните и лекарствата (FDA).
  • Ако вече приемате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, диклофенак или напроксен, за други състояния, като артрит, или като общообезболяващо, попитайте личния си лекар за съвет.

Кои антибиотици „убиват“ коронавируса SARS-CoV-2?

Кръвна проба за COVID-19

Защо при някои от пациентите, заразени с новия коронавирус, се използват антибактериални средства?

Световната здравна организация (СЗО) е много ясна, че антибиотиците не помагат срещу вируси, а само срещу бактерии, и въпреки това медиците използват антибиотици при някои пациенти с COVID-19.

COVID-19, ACE2 и кардиоваскуларни последствия

Интензивно кардиологично отделение

Новият коронавирус SARS-CoV-2 се свързва с рецепторите на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) в долните дихателни пътища на заразените пациенти, за да навлезе в белите дробове. След 10 – 14 дни при уязвими пациенти може да се стигне до вирусна пневмония и потенциално фатална дихателна недостатъчност.

COVID-19-инфекция при деца

Майка и дъщеря с маски

С увеличаването на хоспитализациите и смъртните случаи, причинени от новата коронавирусна инфекция COVID-19, във Великобритания съществува разбираема загриженост сред медицинските специалисти и широката общественост.

Чести и нетипични симптоми на новия коронавирус COVID-19

Инфографика за COVID-19

COVID-19 e инфекциозно заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Самият вирус е от голямото семейство на коронавирусите, които причиняват респираторни инфекции, и му е дадено името 2019-nCoV.

Превенция и лечение на COVID-19

Coronaviruses H

Всички здравни работници трябва да познават епидемиологичните и клиничните признаци на COVID-19 и да скринират пациентите спрямо посочените критерии.

Профилактика, диагностика и лечение на новата коронавирусна инфекция COVID-19

Препоръки на МЗ на РФ за профилактика, диагностика и лечение на COVID-19

Поради високия риск от суперинфекция при пациенти с клинична форма на коронавирусна инфекция, протичаща с пневмония, е показано назначаването на антимикробни средства.

Коментари