Новини

Уни Хоспитал споделя възможните причини за болка в стомаха

Болка под лъжичката
Хранителните навици и консумацията на определени храни са основният отключващ фактор за проблеми със стомаха

Болките в стомаха са често срещан симптом, който може да се дължи на различни здравословни проблеми, и са честа причина за търсене на медицинска помощ в планов и спешен порядък. Навременното установяване на причините за оплакванията на пациентите и адекватното им навременно лечение са ключови при този тип болки, обясняват специалистите от Уни Хоспитал. Това е така, защото причините могат да варират, като най-често се дължат на различни увреждания на храносмилателната система.

Важно е никога да не неглижирате болките в стомаха, а да потърсите максимално скоро след проявата на дискомфорт консултация с лекар.

Стомахът и неговата функция

Стомахът е мускулест кух орган. Той поема храна от езофагуса, смесва я с ензими, разгражда я и след това я подава на малки порции към тънките черва. Цялата храносмилателна система е изградена от една мускулна тръба, простираща се от устата до ануса. Стомахът е уголемена, подобна на торбичка част от тази тръба. Намира се от лявата страна на горната част на корема и има формата на голяма запетая. Формата и размерът му са различни при всеки човек в зависимост от пола и телосложението, както и от обема на консумация на храна.

Обострящи причини за болка в стомаха

Болката в стомаха се изразява в спазми или като тежест в корема. Обикновено не трае дълго и често не е опасна. Силната болка в стомаха обаче е сериозна причина за безпокойство.

В някои случаи трябва да потърсите спешна медицинска помощ и да се консултирате с лекар. При внезапна, силна и непоносима болка отидете незабавно до най-близкото спешно отделение или се обадете на 112 и повикайте линейка. Спешна медицинска помощ е необходима и при болка в стомаха, която:

 • е твърде силна и/или се влошава;
 • продължава няколко часа или повече;
 • буди Ви от сън;
 • се разпространява към врата, гърдите или раменете;
 • затруднява преглъщането.

Спешна медицинска помощ е необходима, ако имате стомашна болка, придружена от:

 • кървене от червата;
 • промяна в навиците за изхождане;
 • невъзможност за изхождане;
 • упорито повръщане;
 • повишена температура;
 • подуване в коремната област;
 • необяснима загуба на тегло;
 • кожа, която изглежда жълта на цвят.

Причините могат да варират, затова е необходимо да стигнете бързо до спешното отделение, за да бъде направена диференциална диагноза и да се предприеме необходимото лечение.

Хронични причини

Хроничните причини за болки в стомаха се дължат на хронични болести, които или не лекувате изобщо, или не лекувате адекватно. При продължаващи от дълго време оплаквания е вероятно да страдате от гастрит, гастроезофагеален рефлукс, функционална диспепсия, синдром на раздразненото черво, язва, хранителни алергии или непоносимост, на които трябва да отделите необходимото внимание, в противен случай те могат да се усложнят. Препоръката на лекарите е да посетите лекарския кабинет на личния Ви лекар или гастроентеролог.

Функционални причини

Когато преглъщате, мускулите на долния край на хранопровода се отпускат и входът на стомаха се отваря, което позволява на храната да навлезе в него. Ако този механизъм не работи правилно, киселинният стомашен сок може да попадне в хранопровода, което да доведе до киселини или възпаление.

Хранителни и диетични фактори

Хранителните навици и консумацията на определени храни са основният отключващ фактор за проблеми със стомаха. Няколко проучвания съобщават, че консумацията на специфични храни може да предизвика болки в коремната област. Най-често съобщаваните са мазните и пикантни храни, безалкохолните напитки, пшеничени продукти, както и продукти, съдържащи кофеин и алкохол. На фона на оплакванията от стомашни болки е препоръчително да избягвате и категорично да намалите до минимум дразнещите храни, напитките с кофеин и алкохол.

Стрес и емоционални фактори

Когато сме стресирани, в тялото се освобождават хормони и невротрансмитери. Това може да повлияе отрицателно на чревната подвижност, или перисталтиката, с която се придвижват раздробената храна за смилане и отпадъците към пътя им извън тялото. Освен всичко това стресът би могъл да повлияе на деликатния баланс на бактериите в червата ни, причинявайки стомашно-чревен дискомфорт и болки.

Диагностика на болките в стомаха

Установяването на причината за стомашните оплаквания и болки се постига чрез методите на съвременната медицинска диагностика, която се назначава от гастроентеролог. Тя може да включва редица клинични и образни изследвания, сред които лабораторни изследвания на кръвта и изпражненията, ехография на коремни органи, рентгеново изследване след прием на бариева каша или ендоскопско изследване, което може да се извърши в амбулаторни или болнични условия. Добре е да потърсите помощ от специалист и/или лечебно заведение, в което се извършва пълният обем диагностика и лечение на заболяванията на храносмилателната система, в духа на мултидисциплинарния подход, обезпечен със съвременно оборудване.

Фотограф(и): Sora Shimazaki
Снимка:

Pexels

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували