Новини

Д-р Ангел Кунчев: Шансът смъртоносният щам на Escherichia coli да се появи в България не е много голям

Мутиралите Escherichia coli поразяват кръвта

Шансът смъртоносният щам на Escherichia coli да се появи в България не е много голям, каза пред агенция „Фокус“ епидемиологът д-р Ангел Кунчев. Предаването на щама на тази бактерия не става толкова бързо, например по въздушно-капков път при кихане и кашляне. Заразяването става по фекално-орален път, характерен за чревните инфекции като хепатит, салмонелоза, дизентерия.

За заразяването с опасната Escherichia coli се изисква доста по-близък контакт, доста по-грубо неспазване на хигиенни норми. Все пак този причинител се отделя с изпражнения и трябва да бъде погълнат. „Това не е невъзможно, но не е и чак толкова лесно“, коментира епидемиологът. Хората трябва да спазват висока хигиена – да си мият често ръцете, както и да консумират чиста храна, особено зеленчуци. Когато има замърсена вода или храна, тогава и епидемиологичният взрив е най-силен и засяга много хора.

Иначе обикновената Escherichia coli, като бактерия, е доста разпространена в България. У нас има случаи почти ежегодно, само че не от този токсигенен щам, който предизвика тежките заболявания в Европа.

„Още в края на миналата седмица изпратихме указания до лечебните заведения какво трябва да правят и как да се изследват хора с подобна симптоматика. Утре сутрин ще пуснем и допълнителни указания на базата на наблюденията на колегите от института „Роберт Кох“ в Германия, тъй като имат най-голям опит, за да може нашите национални консултанти вече да знаят какво трябва да имат предвид като поведение, диагностика, лечение“, каза той.

Д-р Кунчев посочи, че откриването на източника на заразата е трудна работа. 70% от заразените в Западна Европа са жени, което е било една от причините да се смята, че източникът е бил вид зеленчук. „Невинаги е лесно да се стигне до общ източник. Ние също сме имали сериозни епидемиологични взривове, като въпреки положените усилия и разпити не сме могли да стигнем до един и същ продукт. Все пак това е въпрос на време. Надявам се колегите в Германия са успеят. Докато не се разбере кой е носителят, мерките не са достатъчно ефективни“, каза д-р Ангел Кунчев.

Escherichia coli – мутант или не, е като хепатит А, обясни за „Стандарт“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Епидемиолог номер 1 смята, че източникът на заразата ще се намери доста трудно. Както бе и при взрива на жълтеница в Стара Загора през зимата. И коварните Escherichia coli обичат мръсните ръце. Бактерията се предава чрез фекалиите, замърсена храна и вода, недобре измити зеленчуци, подчерта д-р Ангел Кунчев. Чревните инфекции поразяват обикновено децата до 5 г., в случая заболелите са предимно възрастни хора, а 70% са жени. Сигурно защото дамите по-често пазаруват и готвят, е версията на д-р Кунчев.

Сапун и вода са най-сигурното оръжие срещу мутиралата Escherichia coli, обяснява д-р Кунчев. Зеленчуците трябва да се мият упорито и за всеки случай да се белят, обяснява епидемиологът. Внимание – след приготвянето на салатата ръцете трябва да се мият със сапун. Д-р Кунчев припомня, че в миналото най-често епидемичните взривове от Escherichia coli са тръгвали от лошо измити марули

„Всеки носи известно количество Escherichia coli, но те не предизвикват заболяване“, обяснява д-р Кунчев. Досега познатите бактерии обикновено провокират стомашно разстройство през лятото, което при спазване на хранителна диета се овладява. Новият щам обаче е по-агресивен към тялото.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 7 дни – в зависимост от концентрацията на бактерията. Заразените се оплакват от силни болки в корема и тежки диарии, които водят до обезводняване. При размножаването си бактерията отделя опасния шига токсин, който атакува еритроцитите (червените кръвни телца) и те започват да се разпадат. „Това, от своя страна, може да провокира хемолично-уремичен синдром, при който се блокира работата на бъбреците“, обяснява д-р Кунчев. А оттам блокират и други органи и системи, което води до фатален край.

„Лечението с антибиотик трябва да става много внимателно и под лекарско наблюдение“, подчертава здравен инспектор номер 1. Причината е, че при сбъркана терапия може да се получи по-висока концентрация на опасния токсин. Затова, преди да се прибегне до антибиотик, лекарите пробват да овладеят инфекцията със системи с водно-солеви разтвори

„При неразположение и разстроен стомах хората да търсят незабавно лекарска помощ“, съветва д-р Кунчев. И обяснява, че не се налага забранителен режим за пристигащите от засегнатите страни. „Най-важното е да се спазва добра лична и обществена хигиена.“ Всички 28 районни здравни инспекции в страната са получили указания за профилактични мерки и проследяване, изготвени от националните консултанти по инфекциозни болести, микробиология и епидемиология“, успокоява здравният инспектор на републиката. Сигнали за хора с температура и коремни болки ще дават и пилотите, ако забележат такива пътници. Така още на аерогарата тези хора ще бъдат прегледани и при нужда – насочвани към инфекциозно отделение.

Автор(и): Галина Димова, Румяна Милева