Новини

Алергиите не се лекуват с диета

Различните видове диетични режими помагат, но те не лекуват заболяването, тъй като не премахват причината

Световната здравна организация е дефинирала понятието „здраве“ по следния начин: „Здравето е състояние на пълна физическа, психическа и социална хармония, а не просто отсъствие на болест или на някакъв друг недъг.“ От тази гледна точка здравето не се схваща само като контрапункт на болестта.

Днес отново и отново преоткриваме вековната мъдрост, че разковничето за всяко изцеление е в нашето мислене, нашето поведение и действие. Ще добавя една стара сентенция: „Кой каквото сам си направи, друг не може да му го направи.“ Подобни разсъждения изискват натрупване на познания и отговорност към самия себе си – дисциплина. През последните 10 години това понятие за нас, българите, е хиперболизирано.

Представата за човека и неговото здраве се характеризираше дълги години като конструктивен модел. Здравето се обясняваше като безотказно функциониране на всички органи. При нарушение на това равновесие се прилагаха различни фармацевтични продукти. Така ние се отучихме да използваме съзнателно различни регенеративни методи, които действат оздравително на организма. Отдалечихме се от инстинктивния си стремеж и грижа за нашите самозащитни сили (имунна система).

В основата на всички природомедицински методи за лечение е залегнало познанието, че природата е в състояние да компенсира големи натоварвания. Различните видове лечения представляват мобилизиране на защитните сили на организма, или по-точно те катализират процеса на имунна защита за справяне с нашествениците (инфекции). Едно лечение е истинско, когато то е природосъобразно. Тези методи активират оздравителните сили на организма, като повишават неговото енергийно и здравословно състояние и намаляват възможността за атака отвън. Древните източни лечители винаги са казвали: „Колкото по-безпрепятствено протича жизнената енергия през вашето тяло, толкова по-здрав и бодър ще се чувствате вие.“ А какво би възпрепятствало движението на тази енергия – друга енергия? Тя се нарича с простата дума „инфекция“.

Според световни учени „градивният камък на това зло“ е микозата. В следващите редове ще проследим начина на живот на гъбичките. Те, включително и кандидите, се хранят със захар. Ако поради някаква причина е нарушено РН-равновесието в организма, полезните бактерии (например лактобацилите), които обикновено преработват захарите, не се развиват добре и не изпълняват функциите си. Тогава възниква опасността candida albicans да се размножи прекомерно в богатата на захар среда. Някои жени страдат повече от гъбични инфекции, докато вземат перорални противозачатъчни или по време на бременност. Най-вероятно това се дължи на повишеното съдържание на захар (гликоген) във влагалището вследствие на променените хормонални нива. Антибиотиците, които наред с вредните бактерии убиват и полезните, също са честа причина за гъбични инфекции. Всичко, което потиска имунната система, води до активиране на микотични инфекции.

Доказано е, че инфекция от вида на кандидозата рядко се появява при хора със здрава имунна система, която е функция на здравословния хранителен режим, беден на захари и дрождосъдържащи храни. Все още продължават спорове в научните среди дали кандидозата е резултат или причина за някои тежки имунни заболявания. Но везните вече клонят към това, че те са причината. Често при болните с кандидозна инфекция е налице и хранителна алергия. Млечницата в устната кухина, епидермофията (стъпалото на атлета), гъбична инфекция по тялото, гениталиите, ноктите на ръцете и краката, дори подсичането при бебетата са клиниката на една хранителна алергия.

Проблемът се усложнява и от факта, че някои болни с кандидозна инфекция развиват и свръхчувствителност към фактори от околната среда. Но нека да се върна на храните, съдържащи дрожди, или по-точно захаромицети. Наричат се още термофилни дрожди. Не се срещат в природни условия. Използват се в биреното производство и спиртоварната промишленост. Захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите. Те не се разрушават нито в процесите на готвене (термичната обработка на храната), нито в слюнката, нито от стомашните сокове в храносмилателната ни система.

Термофилните дрожди унищожават по-малко защитените клетки на организма чрез отделяне на токсични вещества с малка молекулярна маса. При наличието на candida, както и на техните спори в организма, захаромицетите им действат като допинг. Техните токсини с ниска молекулярна маса активират биологичните процеси на кандидата по принципа на парниковия ефект. Оттук идва и обяснението защо при консумация на определени храни някои хора развиват алергия.

Провеждането на различни видове диетични режими помагат, но те не лекуват заболяването, тъй като не премахват причината. Диетата временно намалява нивото на токсините, произведени най-вече от захаромицетите, и човек се чувства по-добре. При голяма част от диетите не се разрешава употребата на хляб, алкохол, особено бира, както и на някои млечни продукти. Но точно това са храните, които съдържат най-много захаромицети. В научно-исторически документи се споменава, че захаромицетите са били част от военни експерименти по време на Втората световна война.

Автор(и): д-р Петър Кътев
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): M. Nota
Снимка:

SXC