Новини

Аспартамът – вреден за зъбите, а не като провокатор на рак

Хората не трябва да правят заключения, базирани на изследвания върху плъхове

Преди време статия в „Ню Йорк Пост“, базирана на изследване на италиански учени, хвърли бомбата, че най-популярният заместител на захарта – аспартам, може да предизвика рак у животни. Новината потресе обществото, защото аспартамът, познат най-вече с търговското си име NutraSweet, се ползва в повече от 6000 продукта от 1965 г., когато е открит. Което означава, че стотици милиони души по света използват всекидневно подсладителя.

Един от противниците на твърдението на италианските учени е д-р Дейвид Кац, професор от университета Йейл, който е категоричен, че хората не трябва да правят заключения, базирани на изследвания върху плъхове. Те имат кратък живот и по принцип са по-податливи на ракови заболявания. Той отбелязва също, че дори здравословни храни като броколи, спанак и боб съдържат потенциално канцерогенни съставки. В заключение д-р Кац казва, че изкуствените подсладители са вредни не заради риска от рак, а защото са 300 пъти по-сладки от захарта. „Може да не натрупате калории от диетични продукти с подсладители – обяснява професорът, – но е твърде вероятно да увредите зъбите си.“

Източник:

Eva.bg