Новини

По килограм на ден с разтоварваща диета

Достатъчно е да правите разтоварващите дни по веднъж седмично

Решили сте да се поглезите с торта, но после ви мъчи угризение на съвестта. Трябва спешно да изгубите непланираните калории. Може би е време за разтоварващ ден за отслабване.

Става дума за гладуване или монодиета с разделно хранене за един ден. Смята се, че такива дни за отслабване са полезни, тъй като подпомагат прочистването на шлаките от организма. Но никой не обещава, че ще махнете няколко десетки килограма – това е невъзможно, без да увредите сериозно здравето си.

Преди всичко вие ще изгубите до килограм от излишното тегло и изгубеното няма да се възстанови, ако се придържате към концепцията за здравословното хранене.

Но не злоупотребявайте с разтоварващите дни. Достатъчно е да ги правите по веднъж в седмицата, съветва сайтът zdorovieinfo.ru.

Ето няколко съвета как да организираме храненето си в разтоварващите дни:

  1. Пийте не по-малко от две чаши вода или зелен чай с всеки прием на храна. Това ще увеличи изгарянето на калории с 24%.
  2. Правете 20-минутна разходка след всяко хранене, но това само по себе си няма да ви помогне да отслабнете, ако не добавите силови упражнения.
  3. Всяка калория трябва да се смята. Малък картоф например съдържа 135 калории, а голям – почти 300 калории. Повечето хора дебелеят, тъй като трупат калории без да се замислят за това.
  4. Накрая се разтоварете. Този ден е облекчение не само за стомаха, но и за главата. Не се самообвинявайте за изяденото – в крайна сметка важни са нервите. Още повече че, в условията на стрес организмът започва да се запасява с мазнини.
  5. Ако не издържате и започнете да получавате спазми от глад, изяжте нещо малко, но не повече от 100 калории. Червена ябълка например.

Американска диета за един ден

Закуска: варено яйце, половин грейпфрут, чашка черно кафе без сметана и захар

Втора закуска: 2 крекера с четвърт обезмаслено сирене, чашка черно кафе

Обяд: риба тон, три половинки стръкчета целина, чашка черно кафе

Вечеря: пиле, 6 стръка броколи, кафе

Авторите на диетата обещават, че вие ще свалите от половин до един килограм за тази еднодневна диета. Плюсовете ѝ са, че е засищаща и няма да ви кара да умирате от глад, но минусите са в кафето – за хората със здравословни проблеми може да доведе високо кръвно или трудно заспиване.

Киселомлечен ден

Този разтоварващ ден ще премине на айран и извара.

Вариант с извара: Изяжте 3 опаковки извара на 6 приема.

Вариант с айран: изпийте 1.5 л обезмаслен айран на 6 пъти. Добавете 1 кг ябълки, ако тази диета ви се стори прекалено тежка.

Комбиниран вариант: 2 пакета извара и 750 г айран приемете на 6 пъти.

Денят с извара е по-предпочитан, тъй като енергийната стойност на изварата е по-голяма от тази на айрана.

Ябълков ден

Схемата в този ден е проста: ядат се 1.5 кг пресни ябълки. Ако е трудно, опитайте се да изпиете чаша айран до 6 пъти на ден.

Зеленчуков ден

Изяжте 1.5 кг пресни или варени безнишестени зеленчуци в продължение на 6 хранения. Сред ненишестените зеленчуци са всички видове марули, копър, магданоз, киселец, зелена част от целина, домати, аспержи, артишок – сърцевина, рукола, бамя, спанак, краставици, всички видове зеле, лук и български пипер.

Това е относително полезна диета, с която може едновременно да се прочистват червата чрез растителните влакна.

Шоколадов ден

През деня трябва да се яде 80 грама шоколад и да се изпият няколко чаши кафе. Но шоколадът трябва да е тъмен. Той утолява глада по-успешно, ускорява обменните процеси и влияе положително на настроението. Такъв малък грамаж шоколад не е достатъчен, за да бъдете удовлетворени, но става дума за разтоварващ ден.

Рибен ден

100 грама постна риба и 100 грама зеленчуци се ядат пет пъти на ден. Някои от най-постните риби са атлантическа треска, мерлуза, треска, речен костур, платика.

В крайна сметка всеки избира това, което най му подхожда на вкуса и организма, но най-важното – което няма да попречи на здравето му.

Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Tibor Fazakas
Снимка:

SXC