Новини

Храната е най-добрата ваксина

Интервю с председателя на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов

Важно е всеки ден да изяждаме поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци
Важно е всеки ден да изяждаме поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци
Проф. Попов, всяка седмица идват стряскащи съобщения – чушките от Гърция били пълни с нитрати, мандарините – боядисани. Български плодове и зеленчуци почти няма, а с вносните на практика не знаем какво консумираме. Има ли полза от това да даваме пари за пресни плодове, като съдържат химикали?

Стандартите на Европейския съюз за контрол на храните за пестициди, нитрати и консерванти са много високи. Така че вносът от ЕС е по-безопасен в сравнение с вноса от други страни. Гърция и арабските страни обаче са с различен закон по отношение на разрешените химични вещества. Агенцията за безопасност на храните контролира вноса. Въпрос е обаче до каква степен може да обхване всички продукти. Повечето зеленчуци са оранжерийни и наистина се гледат с изкуствени торове, които стимулират растежа. Нитратите обаче не са толкова много. Изключение правят кореноплодните като репи, картофи и други, които ги акумулират. Пестициди не се използват в оранжерийните производства. Ябълките се пръскат, но преди да ги ядем, те се мият и се белят – а с това свеждаме до минимум риска химикали да попаднат в организма ни.

А боядисаните цитруси?

Цитрусите произвеждат естествени вещества, които ги пазят от вредители и не се налага да се пръскат с пестициди. За да се съхраняват по-дълго обаче те наистина се обработват с химични вещества, които са разрешени в ЕС. Те обаче остават по кората, която се бели и изхвърля. Така че няма риск. Опасността от нитрати малко се преекспонира. Ние приемаме повече нитрати с колбасите и водата, отколкото с пресните плодове и зеленчуци. С питейната вода, дори с минералната, може да поемем повече от нужното нитрати.

Сега се продават едри червени домати, които издържат 2 месеца в хладилника, без да загният. Те не са ли генномодифицирани?

Така е. Как го постигат производителите, за нас е загадка. Наистина генното модифициране може да забави процеса на разваляне. У нас има лаборатория, която може да открие ГМО, но едва ли проверява вноса. Производството на ГМО у нас е забранено, но не и вносът. В ЕС също не е забранен. Продуктът може да има от 0.9 до 1% , но трябва да го пише на етикета.

В такъв случай е по-разумно вместо пресни зеленчуци да ядем произведени у нас през лятото, макар и в консерви?

Ако са правилно консервирани, те запазват голяма част от качествата си – минерали, ензими, витамини. Има ги и в туршиите, и в киселото зеле. Проблемът е, че са много солени, а българите консумират прекомерно много сол. В компотите пък има прекомерно много захар. Затова е важно всеки ден да изяждаме поне половин килограм пресни плодове и зеленчуци.

Има ли риск с морковите, които много майки правят на сок и дават дори и на бебета всеки ден?

Пак ще кажа, че има прекомерно много страхове и митове. Зависи в коя лаборатория са изследвани и какво точно е доказано. Морковите са незаменима храна – те са богати на антиоксиданти и провитамин А. Една чаша сок, не повече, е полезна, особено през зимата. Защото като всички кореноплодни морковът попива химични вещества от почвата, в която се гледа. А в някои райони почвата, без да са добавяни никакви торове, е по-богата на нитрати. Водата, с която се поливат – също.

Кои други храни стимулират имунитета и на кои може да разчитаме преди грипния сезон?

Пълноценната, балансирана и правилно подбрана храна е най-добрата ваксина, защото тя по естествен път повишава имунната ни защита. Пълноценният белтък от месо, мляко, яйца и незаменимите мастни киселини ни дават готови антитела, които са в основата на имунитета. С храната получаваме ценните за имунната система витамини А, В6, В12, С, цинк и селен. Рибата и морските деликатеси са по-полезни от месото заради омега-3 мастните киселини. Киселото мляко и пробиотиците заздравяват имунната бариера на червата. Луковите – чесън, праз, лук, са особено богати на витамини и сулфити. Те съдържат сяра, която влиза в състава на много ензими и антитела. Сутрин малко лимонов сок с лъжица мед е добър стимул за тонус. Пчелните продукти – особено пчелният прашец и прополисът, мощно подкрепят имунитета. Всички те са подробно описани в книгата ми „Митовете и истината за храните, храненето и диетите“, която наскоро излезе от печат. И за да не пропусна диетите, искам да завърша с препоръка. През зимата човек е по-уязвим, затова през този сезон не съветвам да се правят диети за редуциране на теглото.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto