Статии

Лекуват диабет 2 без странични ефекти

Ново суперлекарство щади бъбреците

Диабет тип 2 е най-често срещаната форма на това заболяване. С него са свързани 95% от случаите в развития свят. При тази разновидност по неясни причини организмът на човека не разпознава инсулина, макар да си го произвежда в достатъчно количество. По-късно с развитието на болестта постепенно тази способност намалява или изчезва напълно.

Според науката при тип 2 заради нарушеното взаимодействие между инсулина и рецепторите глюкозата не може да стигне до клетките. Но преди седмица в Стокхолм на 46-ата годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета учените доста самокритично признаха, че обичайното лечение до момента дава куп странични ефекти, а при много пациенти дори е противопоказно. Те обаче представиха нов продукт, който

все още е в последна фаза на клинични изпитания,

но според тях може до голяма степен да намали тези нежелани усложнения. В момента новият препарат се тества върху 5000 болни в 40 страни по света, в това число и в няколко български клиники.

Според проф. Антъни Барнет, шеф на отделението за диабет и ендокринология към най-голямата болница в Бирмингам, Великобритания, новаторското решение ще отстрани много вредни влияния при досегашното лечение на диабет 2. Сред най-честите от тях сега са диария, гадене, подуване на корема и риск от лактатна ацидоза. Според светилата, събрани в Швеция, сегашното лечение освен стомашните проблеми създава увеличен риск от хипогликемия, болните прогресивно дебелеят, развиват сърдечносъдови заболявания и увреждат черния си дроб.

Традиционните препарати могат да бъдат направо противопоказни и вредни при много от пациентите с диабет 2, защото се изхвърлят чрез бъбреците. Те не се препоръчват, ако хората имат каквито и да са увреждания на тези органи. Досегашните хапове изискват коригиране на дозите заради отслабените функции на отделителната система. Всичко това може да се избегне и бъбреците могат да бъдат запазени с нов препарат, който учените с гордост представиха пред колегите си - линаглиптин. Той все още не може да се купи в аптеките, но от германската фирма "Бьорингер Ингелхайм", която е на път да го регистрира, обещават в най-скоро време да стане и това. За разликата от досега използваните инхибитори

линаглиптинът не се отделя през бъбреците.

„Функционирането на бъбреците е важен въпрос, когато се предписва лечение срещу диабет. Много пациенти или вече имат, или са изложени на риск да развият бъбречно увреждане“, коментира проф. Барнет. Според него основното предимство на изследваното ново съединение е, че щади бъбреците, не изисква допълнително наблюдение над работата им и не налага да се променят дозите при влошаване на функциите им. Линаглиптинът ще подобри състоянието на пациентите и ще улесни живота на докторите, пошегува се специалистът.

Все още не е ясно за колко време новият суперпрепарат ще стигне до пациентите.

Автор: Соня Ангелова
Източник:

Монитор

Реклама