Новини

Когато студът отключва алергия

Посинелите от студ крайници не са студова алергия

Студова алергия
Алергията се явява по откритите части – лице, ръце, крака, които са изложени директно на студа

Обривът по лицето е един от най-честите здравословни проблеми през зимата, който праща жени и малки деца на консултация при дерматолог или алерголог. Често за този вид алергия има генетично предразположение и тя се наследява. Алергенът, който отключва страданието, е студът.

Той активизира имуноглобулини и води до подуване на нос, ръце, ходила. Кожата се зачервява, усеща се парене и болка. Може да има така наречените уртики – като ужилено от коприва. Обривът е надигнат и зачервен. Може да се явят дори и мехури.

Алергията се явява по откритите части – лице, ръце, крака, които са изложени директно на студа. Устните може да се подуят, очите да се зачервят и да сълзят, а клепачите да сърбят – като при алергия.

Състоянието се провокира от студ, вятър, студена вода и дори при пиене на студени напитки. Ниската температура през зимата заедно с парното и климатиците влошават състоянието на кожата, а в резултат на студовата алергия тези участъци могат да се разязвят и да се инфектират допълнително.

Може да се прояви като дерматит и по лицето, ръцете и краката да се появят тъмночервени петна.

Освен за кожни прояви, алергията може да е причина за общо неразположение, отпадналост, кръвното да се понижи, да се яви гадене и повръщане.

Посинелите от студ крайници обаче не са студова алергия.

Лечението най-често е с антихистамини и медикаменти, които подобряват кръвообращението, витамини А, С и РР, които укрепват кръвоносните съдове и така намаляват отделянето на антихистамини и възпалението около съдовете.

С възрастта голяма част „израстват“ този проблем.

Важно е да се спазва и режим – да се избягва излизане навън при много ниски температури, детето да не се къпе със студена вода, лечението да започне веднага, след като се постави точна диагноза.

Да се използват емолиенти и кремове. Обривите допълнително пресушават кожата и тя почва да се лющи. Появяват се сърбеж и болка, които водят до допълнителен дискомфорт. Подходящи са омазняващите кремове, които предотвратяват опъването, сухотата и напукването.

Автор(и): д-р Катя Паскова, дерматолог
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Neil Gould
Снимка:

SXC

Реклама