Новини

Работата в офиса разболява сърцето и нервите

Хомеопатичният Ruta 5 CH помага на очите при умора от компютъра

Работата на бюро разболява
Работата на бюро разболява

Работещите в офиси страдат. Работата на бюро им носи куп болести. Те са свързани с обездвижването, напрежението и служебния стрес, преумората и недостига на светлина. Към това се добавя и статичното натоварване на гръбнака и свързаните с него блокажи, проблеми с очите и още много болежки.

Между най-разпространените заболявания сред офисните служители е исхемичната болест на сърцето. В основата на заболяването е недостатъчният приток на кръв в сърцето. Към него предразполагат обездвижването, яденето бързо и на крак на мазна и бедна на фибри храна, вредни навици като тютюнопушенето и прекаляването с алкохола. Много по-добре е да се предпазим, вместо да боледуваме. И да променим поне малко дневния си режим. Достатъчно е да се движим активно, като пропускаме 1-2 спирки на обществения транспорт при отиване и връщане от работа и да се стремим да вървим с добро темпо. На работата също може да се намери начин да се движим да катерим стълбите, вместо да ползваме асансьор, да ставаме от стола и да се разхождаме макар и кратко на всеки час.

Храната също трябва да е различна от предлаганата в най-близкия павилион или ресторант за бързо хранене. За обяд може да си приготвим мюсли и да добавим плодове - банан, ябълка или друг плод, и шепа ядки. Това са по-добри варианти от сандвичите с бял хляб, кетчуп и майонеза. Почивните дни трябва да се използват за излети в планината и занимания с активен спорт.

Компютрите също създават проблеми за очите – натоварват ги при работа, прахта и сухият въздух допълнително влошават състоянието. Той е причина за така наречения синдром на сухото око. За него са характерни усещането за чуждо тяло в окото, парене, сърбеж, повишена чувствителност към светлината, бърза умора.

За поддържане на очите в добра форма ще помогне очанка. Както показва името на билката, тя помага на очите. В Германия очанката е известна като Augentrost – очна утеха. Половин литър вода се загрява до кипене, поставя се една супена лъжица очанка във врящата вода, кипва се 10 минути и чаят се прецежда. След охлаждане до телесна температура се напоява памук и се налага върху затворени очи като компрес. Това може да се прави няколко пъти дневно. Заедно с локалната употреба очанката се използва и вътрешно. Изпиват се няколко чаши през деня.

А при умора на очите при работа с компютър е хомеопатичният препарат Ruta 5 CH. Два пъти дневно по 5 зърна се смучат до стапяне в устата.

Към офисните болести специалистите причисляват и синдрома на хроничната умора. Практически всички работещи в офиси по-рано или по-късно се сблъскват с този проблем. Характерни за него са повишена раздразнителност, чести простуди, главоболие, повишена температура, депресии, безсъние, световъртежи, болки в мускулите и ставите, проблеми с паметта и концентрацията.

Гръбнакът блокира

Дългото седене в една поза, работата с мишка и на клавиатурата водят до схващане на врата, болки в рамото, които се излъчват към ръката. Когато състоянието се влоши, човек започва да изпуска предмети, защото не може да ги задържи. Този проблем засяга до 70% от работещите на бюро, с компютър. Има и отделна болест, характерна за офисите – RSI синдром. Към него се включва тунелният синдром (синдром на карпалния тунел). Засяга често машинописки, чертожници, а в последно време все по-често работещи с компютри.

Монотонните и повтарящи се движения при работа с мишката и клавиатурата водят до оток на срединния нерв (n. medianus). При този синдром притискането на нерва причинява оток, болка, загуба на чувствителност на показалеца и средния пръст.

Помагат билкови мазила и хомеопатия. В болезненото място над китката се втриват мехлеми, съдържащи екстракт от черен оман (Traumeel S), или други.

Ще помогне и Ruta 5 CH, която помага при напрежение на очите. Два пъти дневно по 5 зърна се смучат до стапяне в устата. Това хомеопатично средство е много ефикасно при проблеми със сухожилията – навяхвания, разтягания и др. Тунелният синдром е аналог на такива травматични увреди.

Движете се, за да не се скове и вратът. На 1-2 часа да се правят леки упражнения на работното място. Двете ръце се поставят зад тила и дланите натискат напред, главата назад. Задържаме позата 3-4 секунди и за 2-3 секунди отпускаме. Упражнението се повтаря 4-5 пъти. И така всеки 1-2 часа. Подходящи са хомеопатичните мехлеми с арника.

За схванат врат много полезен е хомеопатичният препарат Actaea racemosa 9 CH. Приемат се по 5 зрънца 2-3 пъти дневно.

Сънят поддържа хормона на растежа

Сън 7-8 часа поддържа физическата форма и паметта. Само по време на спане тялото ни произвежда хормона на растежа соматотропин, а той отговаря за регенерацията на органите и тъканите в тялото ни. За добър сън ще помогнат млечната закуска и ароматната възглавница.

Млечна вечеря. Най-добре да се изпие чаша топло мляко с малко мед половин час преди сън. Тези, които не понасят прясно мляко, да хапнат 40-50 г извара, кашкавал, изкиснато сирене. Млякото съдържа аминокиселината тирозин, субстрат за мелатонина, който е хормонът на съня.

Може да се отпуснем и по-бързо да заспим и с помощта на някои аромати. Събираме билки и си правим ароматна възглавница.

Смесваме по 50 г комунига, хмел и лавандула и пълним със сместа торбичка от памучен плат или тензух. Тя може да стои до главата вечер. Тези билки имат мощен успокоителен ефект. Допълнителна помощ идва от комбинацията, която може да се пие и като чай. Една-две чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода за 10 минути. Чаят се прецежда, подслажда се с малко мед и се изпива преди сън.

Имуностимуланти от природата

За подкрепа на паметта и за укрепване на имунната система са важни и адаптогените с главен представител – женшен. Много ценни са при работа на въртележка, когато мозъкът след няколко часа напрегната работа „забуксува”, явяват се дупки в паметта, разсеяността става видима и често се правят нелепи грешки.

Могат да се намерят настойки и екстракти в таблетки и други форми от женшен, елеутерокок (сибирски женшен), китайски лимоник, розова родиола. Тези растения имат тонизиращ ефект и е най-добре да се приемат сутрин до обяд. Например денят ни ще започне с 40-50 капки настойка от елеутерокок и 1-2 часа след обедното хранене за поддържане на тонуса и работоспособността ще приемем още 40-50 капки. Освен че подкрепят имунната система, адаптогените подобряват паметта и концентрацията.

Към вече изброените растения трябва да се добави и ехинацеята. Тя няма тонизиращия ефект на растенията от семейството на женшена, но има много добри имуномодулиращи свойства. За да бъде максимално ефективна употребата й, след като се приема известно време, се правят паузи. Например 6 седмици се взема ехинацея, след това 3 седмици – не. Да се пият 2 пъти дневно по 20-30 капки в продължение на 6 седмици, а 3 седмици се прави почивка.

Светлината убива депресията

Проблем на много офиси е, че не достига светлина и по цял ден хора работят на изкуствено осветление. А недостигът на дневна светлина е причина за депресиите, имунен срив, проблеми с костите, нарушения на месечния цикъл при жените и други хормонални дисфункции. Най-физиологично е да се намери време за прекарване на открито поне половин час дневно. Но е добре да се имат предвид и лампите, осигуряващи достатъчно светлина със спектъра на дневната светлина - daylight lamps. Те са специално създадени за лечение на депресии. Напоследък стават много популярни и тези за домашна употреба. Най-добре е да се използват сутринта. Да се поседи до включената лампа поне половин час. През това време може да се чете, да се работи на лаптопа или просто да се послуша хубава музика.

Източник:

Монитор

Снимка:

© Dragonimages | Dreamstime.com