Новини

Жасминът повлиява фригидността и импотентността

Укрепва съня в летните нощи

Жасминът (Jasminue) е храстовидно увивно растение, което се среща в районите с тропически климат. Предполага се, че произхожда от Индия или от Персия. Днес се култивира в Алжир, Мароко, Франция, Китай и Египет. Има дребни бели или жълтеникави цветове.

В продължение на векове в Египет, Индия и Близкия изток достъп до ценното жасминово масло, което е било познато като афродизиак, са имали само висшите класи. Жасминът съдържа ясмон, линалил ацетат, бензил ацетат, бензилов алкохол.

Счита се за силен афродизиак, който повлиява фригидността и импотентността. Той успокоява матката и облекчава болките по време на раждане, увеличава млякото на кърмачките.

Жасминът е едно от основните растения, които се използват в ароматерапията. Той намира приложение при апатия, депресия, по време на менопаузата, при липса на увереност, балансира водния баланс в организма през горещините. Използва се като мехлем при суха и чувствителна кожа. Лекари-фитотерапевти от университета в германския град Рур установиха, че сладникавият аромат на жасмина успокоява нервите толкова добре, колкото и лекарствата, но без никакви странични ефекти, и така укрепва съня в летните нощи, когато повечето от нас страдат от безсъние. „Това се дължи на въздействието на химическо вещество, наречено GABA, което се предава чрез аромата на жасмина, подпомага бързото успокояване, отхвърляне на напрежението и съдейства за отпочиването“, твърди проф. Ханс Пат, шеф на изследователския екип.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Joachim Bär
Снимка:

SXC