Новини

Здравословният начин на живот и витамини са средства за надграждане над противогрипната ваксина

Кога е най-удачно да се поставят противогрипните ваксини, кои са очакваните щамове на грип през този сезон – по тези и други теми агенция „Фокус” разговаря с националния консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова

Фокус: Кога е най-удачният момент да се поставят противогрипните ваксини за този сезон?

Мира Кожухарова: Ваксините вече са на пазара и удачният момент е настъпил. Няма ограничения кога във времето трябва да се извърши ваксинация.

Според съвременните препоръки хора, които трябва да се ваксинират – възрастните и хората с медицински показания – трябва да го направят в първия удобен момент. Вече може да започне ваксинацията, защото никой не може да каже кога ще бъде грипната епидемия и е хубаво да се вземат навременни мерки. Ако случайно някой е закъснял, може и по-късно.

Фокус: Колко време след поставянето на ваксината се изгражда имунитетът, така че да се избегне заболяването?

Мира Кожухарова: Необходими са минимум 15 дни и затова ние препоръчваме по-ранна имунизация. Ако човек се имунизира по време на грипната епидемия, има много сериозен риск в рамките на тези 15 дни, които са един минимален период, хем да се е ваксинирал, а и да се разболее.

Фокус: Предлаганите видове ваксини на пазара кои щамове от грип ще обхванат?

Мира Кожухарова: Комбинираната ваксина обхваща 3 щама – първият е пандемичният щам, който миналата година предизвика пандемията – AH1N1 Калифорния, другият е AH3N2, Пърт, третият щам беше и в миналогодишната ваксина. Но проблемът е по отношение на това, че продължава разпространението на пандемичния вирус AH1N1. Очакванията са, че той ще бъде доминиращ и през следващия грипен сезон. За рисковите групи е важно да се ваксинират.

Фокус: Ще обхванат ли предлаганите ваксини щамовете, които ще се разпространяват този сезон или очакванията са едни, а ще се разпространи друг вирус и ваксините ще бъдат безполезни?

Мира Кожухарова: При нас не са достигнали слухове, че ваксините ще бъдат неефективни. Данните на Европейския центъра за контрол на болестите, на Световната здравна организация показват, че грипният сезон в южното полукълбо е преминал. Има абсолютно съвпадение на щамовете. Дори вече излязоха препоръките за следващия грипен сезон в южното полукълбо, като те пак препоръчват тези щамове, които ще са доминиращи. Към момента цялата официална информация сочи, че може да очакваме пълно съвпадение. Имало е години, в които един от щамовете във ваксината не е съвпадал с циркулиращия. Въпреки, че прогнозата е с много голяма степен на точност, имало и такива години, но към момента такива данни няма.

Фокус: Кой метод е по-подходящ за предпазване – противогрипна ваксина или подобряване на защитата с препарати, които се приемат орално?

Мира Кожухарова: Това са две различни неща. Категорично препоръчвам ваксинацията, особено за хората, които са със сериозни медицински показания. Това са групи от населението, за които ЕС е взел решение до 2014 -2015 година 75% от тях да бъдат имунизирани. Това са хората над 65 години и за тях грипът е рисково заболяване. За по-младите, които имат хронични болести, имунизацията също е много важна. Не омаловажавам и другите средства – това са правилния и здравословен начин на живот, умерено хранене, движение, закаляване, липса на тютюнопушене, витамини. Но това са полезни мерки, които не разрешават проблема с грипната инфекция. Това е само надграждане над ваксините.

Фокус: Кога децата могат да бъдат имунизирани с противогрипна ваксина?

Мира Кожухарова: За деца с хронични заболявания, родителите знаят, ако има такова заболяване, за тях ваксината се препоръчва. Когато се касае за по-малки деца, които не са имунизирани досега, за тях препоръчваме две последователни инжекции през един месец. Това означава, че ако започнат през октомври, курсът ще бъде довършен през ноември. Но това е сезонът на дихателните инфекции и никой не може да каже кога ще започне епидемия.

За другите деца, според официалните препоръки, е въпрос на решение на родителите. Тези, които са в организирани детски колективи, които имат много контакти, които често боледуват, е уместно да бъдат ваксинирани. Но така или иначе родителите решават. Но до навършване на 6 месеца не се препоръчва противогрипна ваксинация за децата.

Фокус: Има ли такива групи от населението, за които не трябва да се прилага ваксина?

Мира Кожухарова: Не, такива групи няма. Препоръките за ваксинации са групови, защото те се базират на някакви общи принципи – възраст, заболяване, начин на живот, професия. Ние много препоръчваме ваксинация и за хора, които не са възрастни, нямат заболявания, но непрекъснато се срещат с хора и могат да бъдат заразени по-лесно. Няма групови препоръки за неваксиниране. Като всеки продукт, ваксината може да предизвика алергична реакция в някои хора. Такива хора могат или да не се ваксинират или има начин да се ваксинират. На такива хора се прилага антиалергично лечение и тогава се прилага ваксина. Когато има алергия, ние предпочитаме да подготвим пациента с антиалергично лечение и пак да го имунизираме, а не да го оставим.

Фокус: Може ли да обясните каква е разликата между настинката и грипа?

Мира Кожухарова: Заболяванията на дихателните пътища винаги са причинени от вируси или бактерии. Когато говорим за настинка най-често имаме предвид обикновена хрема. Обикновената хрема се предизвиква от над 200 вида вируси. Това е заболяване, което не е приятно субективно, но не е свързано с рискове и усложнения. Човек си има хрема няколко дни, после тя си минава и това не води до изтощение, нито до риск от усложнения след това. Освен обикновената хрема, на която казваме настинка, има и други парагрипни вируси, аденовирусите, някои бактерии водят до подобна симптоматика – повишаване на температурата, разтрисане, кашлица, хрема, болки в гърлото. Това се предизвиква не от грипни вируси, а от други вируси. Характерно е, че при тези заболявания няма чак такава опасност, както при грипа, от възникване на усложнения или от смъртен изход. Това е основната и съществената разлика. Грипът, макар че е с подобна симптоматика, се предизвиква от определени грипни вируси. Названието на заболяването идва от името на тези вируси. За разлика от останалите вируси, за които говорех, грипните вируси се разпространяват с голяма интензивност. Когато има голямо разпространение на такива заболявания, това е грип, защото няма други вируси, които за кратко време да разболеят много хора. Това е сериозен социален и финансов проблем. Грипът предизвиква и усложнения като пневмонии и други усложнения. Хора с хронични заболявания, които са балансирани с продължителна терапия, те се влошават – например диабет или астма.

Фокус: Какви стойности трябва да достигне заболеваемостта, за да се обяви епидемия от грип?

Мира Кожухарова: Стойностите за обявяване на епидемия от грип са различни за различните райони. Средните стойности за страната са 200 заболявания на 10 хил. души население. Обявяването на епидемия е нещо, което предизвиква интерес, но това има значение от епидемиологична гледна точка. Не е важно отделният човек в какъв момент се е разболял – преди обявяване на епидемията или след това. Интересът на хората трябва да е насочен към това какви мерки трябва да се вземат, но да се вземат на време.

Автор(и): Росица Георгиева
Реклама