Новини

Правителството пак е без здравен министър

Борисова дойде с детски песнички и си отиде с уволнение зад кулисите

При новата ситуация БСП пренаписват мотивите за вота на недоверие

Премиерът Бойко Борисов прие във вторник оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова, докато тя обясняваше пред медиите своите идеи за здравна реформа. Здравният министър престоя на поста точно 5 месеца и 7 дни преди да бъде жертвана от лидера на ГЕРБ на фона на нарастващата криза в сектора.

Нейният предшественик Божидар Нанев изкара 8 месеца в правителството. Назначението му остава единствената грешка, която премиерът Борисов призна за първата година от мандата си.

Напрежението около проф. Борисова се натрупваше лавинообразно през последния месец. Преди ден СДС, които са партньори на ГЕРБ в парламента, поискаха нейната оставка. Опозицията от БСП и ДПС вече месец обсъжда да поиска вот на недоверие срещу правителството заради провала на здравната реформа. Българският лекарски съюз също поиска оставки в здравното и финансовото министерство, след като взе решение за ефективни протестни действия.

Напрежението ескалира неудържимо, когато в медиите изтече концепция за здравна реформа, предвиждаща реграментиране на доплащането в болниците. Масовият прочит на това намерение бе, че доплащането ще се въвежда тепърва, макар, че това отдавна е факт в болниците. И сега, когато пътеката не покрива напълно лечението, пациентът доплаща.

Няколко часа преди да бъде отсранена Борисова се представи като заложник на финансовия министър Симеон Дянков, който не й давал пари за реформи.

С куриоз дойде и си замина

Номинацията на проф. Борисова бе обявена по куриозен начин, а начинът, по който бе отстранена, повтори същата стилистика. Премиерът обясни през април, че я е срещнал на едно кръстовище близо до Велико Търново, като от разговора им е разбрал, че имат напълно сходни виждания за здравната реформа. При представянето си пред медиите тя пя детски песнички. През септември премиерът я освободи докато самата проф. Борисова обясняваше пред медиите, че темата за нейната оставката не е обсъждана от ГЕРБ и правителството.

“Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми, тъй като нямам джоб, тя е в папката ми“, заяви Борисова на пресконференция в Министерския съвет в присъствието на вицепремиера Симеон Дянков. Тя дори представи част от вижданията си за здравна реформа, отговори на редица журналистически въпроси и си тръгна. Само около половин час по-късно шефът на правителствения пресцентър Николай Боев обяви, че нейната оставка е приета преди 15 минути от премиера.

Боев ръководи публичните изяви на Борисова и Дянков без да мърда през цялото време от мястото си в гранитната зала на МС. Въпреки това приетата оставка на здравния министър някак си беше се озовала на масата пред него, където преди броени минути стоеше вече бившия здравен министър. Новината за уволнението очевидно не бе достигнала и до вицепремиера Симеон Дянков, който, стоейки на същата маса, обясняваше за цените на клиничните пътеки и препращаше въпроси към задкулисно уволнения си колега.

Още преди публичната поява на вицепремиера и все още актуалния здравен министър, в коридорите на Министерския съвет вече се говореше за предстоящото уволнение. Според неофициалните информации още във вторник вечерта Бойко Борисов е хвърлил "в коша" концепцията за здравна реформа заради предвиденото доплащане през доброволни осигурителни фондове.

Гневът на премиера пролича, когато той обяви, че “няма да се въвежда допълнително 20 % заплащане на здравните услуги“. Борисов обяви това след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и думите му моментално бяха изтълкувани като отмяна на намеренията за доплащане. След това обаче Борисова защити концепцията си и каза, че изказването на премиера е напълно точно, защото действително не е ясно колко ще се доплаща.

Идеи в оставка

Анна-Мария Борисова излезе публично с идеята да разсее напрежението. Тя обясни, че все още нищо не е решено за доплащането. Без да знае, че вече е бивша, Борисова каза, че до края на октомври ще се знае какво ще е финансирането за НЗОК, колко ще струват пътеките и лекуването на кои точно хронични заболявания ще бъде поето изцяло от държавната здравна каса.

Попаднала в безвремието между момента, в който все още е на поста си, и онзи, в който вече не е, тя напълно защити доброволното допълнително здравно осигуряване с аргумент, че ще струва само 5-6 лева месечно, но ще е голяма придобивка.

"Така пациентът ще може да упражнява контрол върху системата. И сега се плаща полурегламентирано или нераглементирано", каза тя.

Борисова представи и идеята за създаване на "малък допълнителен фонд", който ще се управлява от държавата и ще поема лечението на хора в трудоспособна възраст, но изпаднали временно в състояние на социално слаби. След като въпросния фонд плати на болницата за здравната услуга, той ще има право да провери болния дали наистина е социално слаб, обясни тя.

"Аз вярвам, че все някога нещата (в здравеопазването, бел.авт.) ще се оправят", каза Борисова без да знае, че това няма да е по време на нейното министерстване.

Първи и последни признания

По-рано в сряда Анна-Мария Борисова за първи път призна, че е заложник на финансовия министър Симеон Дянков и отправи критики към него за кризисната ситуация с финансирането на здравеопазването.

Тя отрави упрек към Дянков и за това, че не са готови новите цени на клиничните пътеки. Те вече трябваше да са факт, тъй като Дянков иззе тази дейност от лекарите и НЗОК и уж започна остойностяването още миналата есен.

В сряда Дянков обясни, че по близо 20% от клиничните пътеки здравната каса плаща повече, отколкото е средноевропейското равнище и каза, че статистиката е готова.

Попитана какво ще каже на хората, които биват връщани от болниците, Борисова заяви: “Че има проблем с финансирането на лечебните заведения“. Според нея това, което НЗОК дължи на болниците, трябва да бъде изплатено.

“Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи и това на всичкото отгоре доби и гражданственост. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко отколкото средно в европейските страни. Но ние имаме малък БВП и отделяме малък процент от този малък БВП и съвсем естествено накрая остава малка сума“, каза Борисова.

Тя заяви, че лекарите са прави да подготвят стачка заради това, че не си получават заплатите. “Не може да имаш семейство, което да издържаш и да получаваш 40%-50%-60% от заплатата си. Трябва да се разплатят с лекарите“, каза Борисова. Тя отрече да има конфликт със Симеон Дянков, но посочи, че има позиция.

“Мисля, че е редно да се разплати с болниците, защото те мизерстват“, допълни Борисова и определи като хубава и интересна идея намерението на неин колега да организира “съд на честта“ за лекари в управлението.

Тя посочи, че отново заради Дянков не може да въведе и електронната здравна карта, с която да се упражнява контрол върху системата. “За съжаление той е финансовият министър, какво да се направи“, коментира здравният министър.

Левицата и десните на противоположни позиции за оставката

Оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова постави на коренно противоположни позиции представителите на управляващите, на подкрепящата ги десница и на опозицията. Слухът за хвърлена оставка витаеше из кулоарите на парламента от рано сутринта в сряда и затова повечето депутати не бяха изненадани, когато тя стана факт.

Пред журналисти лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров изрази удовлетворение, че премиерът Борисов е приел да освободи министъра, като в същото време подчерта, че това "обезсмисля“ готвения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството, мотивът за който е кризата в здравеопазването.

Янаки Стоилов от левицата обаче контрира, че "оставката няма да реши“ проблемите в сферата и повтори тезата на лидера на партията Сергей Станишев отпреди ден, че вотът е срещу кабинета, а не само срещу Борисова и е за цялостната му политика в здравната система.

В същото време представители на опозицията признаха, че най-вероятно мотивите за вота, който се очаква да бъде внесен до този петък, ще бъдат пренаписвани при така стеклите се обстоятелства.

Депутатите от ГЕРБ не бяха особено словоохотливи и някои от тях показаха лека изненада. Те признаха, че Борисова не се е справила със задачите си като министър и обясниха, че късно във вторник на заседание на партийното ръководство предложената от Борисова стратегия за реформи в здравната система е била отхвърлена, но нейната оставка не е била обсъждана.

Сините: Борисов да намери час по-скоро нов и добър екип за министерството

Като определи подадената от Борисова оставка като "добър знак“ и "силен ход“, лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че "премиерът явно вижда проблемите в здравеопазването, които ние категорично посочихме“.

По думите му този ход обезсмисля вота на недоверие.

Димитров каза още, че сините остават на позицията си за оттегляне и на шефа на здравната каса Нели Нешева и на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.

Лидерът на СДС отхвърли възможността от коалицията да предложат кандидатура за вакантния вече пост. "Такива предложения се правят само при наличие на коалиционно споразумение“, посочи той.

"Предложението за нов министър трябва да дойде от премиера Бойко Борисов и от правителството, но кандидатът трябва предварително да разкаже и покаже писмено своята визия за решаването на много тежките проблеми в здравеопазването", смята Димитров.

Според него бъдещият министър трябва да бъде "решителен" човек, който "да не бъде подбиран по улици и кръстовища". Така той припомни казаното от премиера при назначаването на Борисова, че я открил на кръстовището за Велико Търново.

На въпрос на Mediapool дали ГЕРБ има потенциал да излъчи такъв човек и силен екип за здравното министерство, Димитров отговори, че "хората са избрали ГЕРБ“ и отговорността е изцяло тяхна.

Опозицията: Основанията за вот на недоверие не отпадат

Народни представители от БСП и ДПС обаче коментираха, че с махането на Борисова проблемите няма да бъдат решени с "магическа пръчка“ и основанията за вот на недоверие не отпадат. Депутатът от БСП Янаки Стоилов коментира пред репортери в НС, че вотът на недоверие е срещу правителството заради цялостната му политика в сферата на здравеопазването.

"Отговорността не е само на здравния министър, но и на премиера, на финансовия министър и на правителството като цяло заради действията, които не е извършило”, допълни той.

Според него, ако някой се ангажира да заеме поста на здравен министър, трябва да е в състояние да предложи политика, която е различна от досегашната. "ГЕРБ не показва потенциал да предложи друга по-добра здравна политика“, допълни той.

В БСП смятат още, че оставката на Борисова е само временен отдушник за управляващите, както и че реакцията им показва, че "критиките на опозицията са основателни“.

"Опасявам се, че хора ще бъдат сменяни, без да се подобри нещо в здравеопазването“, заключи Стоилов.

ГЕРБ призна: Заради Борисова здравната реформа зациклила

Лаконично председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова (ГЕРБ, коментира, че Борисова "не се е справила със здравната реформа, която е зациклила“.

"Считам, че още в началото, когато някой заема пост - дали в Министерския съвет или като депутат, той носи своята отговорност и знае, че ако не се справя, трябва да подаде оставка. Това се случи, факт е“, констатира Атанасова.

И уточни, че в ПГ на ГЕРБ все още не са обсъждали в какво се е справила и къде се е провалила Анна-Мария Борисова. По думите й решението за оставката й наистина било взето тази сутрин.

Атанасова смята, че овакантяването на министерския пост, което се случва в рамките на една година за втори път, няма да забави още повече реформата в сектора.

"Реформата е въпрос на политическа воля“, каза тя и не пожела коментар дали са обсъждани имена за приемници на Борисова.

Автор(и): Красен Николов, Мартина Бозукова, Таня Петкова
Източник:

Mediapool

Реклама