Бременност и родителство

Антибиотици – общи препоръки за употребата и комбинирането им в педиатричната практика

Антибиотици – общи препоръки за употреба и комбиниране

Антибиотиците спират размножаването на микроорганизмите (бактериостатичен ефект) или ги разрушават (бактерициден ефект). Антибиотиците не действат срещу вируси. Ето защо не е оправдано използването на антибиотици при вирусни инфекции (от правилото има изключения, за които най-добре би ви информирал лекар).

Кърменето – най-пълноценният начин за хранене на бебето

Кърменето има много преимущества

Защо да кърмя?

Кърменето има много преимущества. Дори да можете да кърмите бебето си съвсем кратко, бебето ще усети преимуществата на кърмата и кърменето. Тук са изброени само някои от тях.

Бронхиалната астма при децата

От астма децата се разболяват на различна възраст, но най-често първите симптоми на болестта се появяват на около 5-годишна възраст. По-често се среща при момчетата.

Особености в употребата на лекарствeни средства при жени в репродуктивна възраст

Промените в лекарствените действия и ефекти имат връзка и с пола, като в случая се имат предвид особеностите на женския организъм: по-малка мускулна и средна телесна маса, намален обем на кръвта и брой формени елементи в единица обем и др. спрямо мъжа; характерни циклични хормонални промени, периоди на бременност и лактация със съпътстващите ги анатомо-физиологични изменения.

Фитотерапия на климактериума

Климактериумът, за който съвсем доскоро не беше прието да се говори открито, през 90-те години стана един от най-актуалните въпроси, касаещи женското здраве. Продължителността и стандартът на живот постоянно се увеличават и вече едно поколение образовани жени се стремят да разберат собствения си организъм.

Урогенитални проблеми

Урогениталният тракт – влагалище, уретра, пикочен мехур и долната една трета на пикочните тръби, имат еднакъв ембрионален произход и се развиват от урогениталния синус.

Климактериумът - спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се

Една жена на възраст отишла на преглед при лекар, след като забелязала, че вече два месеца носи едни и същи обеци. Тя, която винаги старателно следяла и безкрайно сменяла тоалети и украшения, едва тогава разбрала, че с нея става нещо. Но най-често се случва другото.

Мастопатията: болест на гърдата или състояние на душата?

На приятелката ми за първи път откриха мастопатия на 35 години. На фона на външно спокоен живот на домакиня, изведнъж ѝ се появиха болки в гърдата, особено силни преди месечния цикъл, и като добавка (което особено я изплаши) – течение от млечната жлеза.

Консервативно лечение на фиброзно-кистозната болест на млечната жлеза (мастопатия)

Фиброзно-кистозната мастопатия е най-често срещаното доброкачествено заболяване на млечната жлеза, от което по данни на различни автори страдат от 50 до 90% от жените. Целта на тази статия е по-подробно да анализира възможностите за консервативно лечение на мастопатията.

Ерозия на шийката на матката

Ерозия на шийката на матката

За много жени посещението при гинеколога се превръща в неприятна изненада. Уж идват за профилактичен преглед, а тутакси получават диагноза и то каква – ерозия, която обикновено се смята за "предраково състояние". Тази статия е за видовете, методите на лечение и диагностика и за това ерозията заболяване ли е въобще.