Бременност и родителство

Ерозия на шийката на матката

За много жени посещението при гинеколога се превръща в неприятна изненада. Уж идват за профилактичен преглед, а тутакси получават диагноза и то каква – ерозия, която обикновено се смята за "предраково състояние". Тази статия е за видовете, методите на лечение и диагностика и за това ерозията заболяване ли е въобще.

Mатка е разположена в малкия таз, между пикочния мехур и правото черво. Матката има крушовидна форма и се състои от дъно (горната част, прилична на купол), масивно тяло с триъгълна форма, цилиндрична шийка, свързана с влагалището. Цервикалният канал, разположен в шийката, се съединява с кухината на матката.

Неизменената шийка на матката при здрава жена в репродуктивна възраст е покрита с два вида слузеста обвивка. Външната повърхност е гладка, блестяща, бледорозова, покрита с многослоен плосък епител, тоест с повърхностен слой от клетки, който покрива стените на влагалището. Той е здрав, съдържа вещества, необходими за жизнената дейност на киселомлечните бактерии, обитаващи влагалището на здравата жена. Вътрешната част – шийният канал, води в кухината на матката. Той е покрит с друг вид епител – жлезист или секреторен, яркорозов, нежен. Този епител изработва слуз, изпълваща шийния канал и необходима за придвижването на сперматозоидите към кухината на матката.

Ерозия на шийката на матката

По този начин шийката на матката изпълнява две важни функции: явява се бариера на пътя на инфекциите в горните отдели на гениталиите (матка, израстъци) и участва в процеса на оплождането.

Ерозията на шийката на матката е нарушаване целостта или изменение на епителното покритие на влагалищната част от шийката на матката. При преглед с помощта на огледала се определят участъците с яркочервен цвят около външния отвор на шийката на матката.

Сред заболяванията на шийката на матката истинската ерозия не се среща често. Буквално думата "ерозия" е "язва", с други думи – дефект на епителните покрития. Образуването на този дефект може да бъде следствие от възпалителни заболявания на шийката на матката (по-често с вирусен, херпетичен произход), а травмите й от бариерни и химически контрацептиви могат да са следствие от неумело напръскване. Язва се образува и при раков процес.

Значително по-често (при 10 – 15% от жените в репродуктивна възраст, най-често по време на профилактичен преглед, защото е невъзможно те сами да усетят, че в тях нещо не е наред) върху шийката на матката се образува псевдоерозия или ектопия. За нея е характерно разрастване на секреторния епител извън границите на шийния канал на външната повърхност на шийката на матката, което обикновено е обусловено от нестабилност на хормоналния фон в периода на половото съзряване.

Сама по себе си ектопията е доброкачествено или, както казват лекарите, фоново състояние. Обаче то таи в себе си опасност от усложнения – съществувайки продължително време, под въздействие на неблагоприятни фактори ерозията може да започне да се изражда в недоброкачествено образувание. И макар че се случва достатъчно рядко (1 – 2%), с това не бива да се играе на руска рулетка.

Автор: Хапче

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари