Бременност и родителство

Ерозия на шийката на матката

За много жени посещението при гинеколога се превръща в неприятна изненада. Уж идват за профилактичен преглед, а тутакси получават диагноза и то каква – ерозия, която обикновено се смята за "предраково състояние". Тази статия е за видовете, методите на лечение и диагностика и за това ерозията заболяване ли е въобще.

Mатка е разположена в малкия таз, между пикочния мехур и правото черво. Матката има крушовидна форма и се състои от дъно (горната част, прилична на купол), масивно тяло с триъгълна форма, цилиндрична шийка, свързана с влагалището. Цервикалният канал, разположен в шийката, се съединява с кухината на матката.

Неизменената шийка на матката при здрава жена в репродуктивна възраст е покрита с два вида слузеста обвивка. Външната повърхност е гладка, блестяща, бледорозова, покрита с многослоен плосък епител, тоест с повърхностен слой от клетки, който покрива стените на влагалището. Той е здрав, съдържа вещества, необходими за жизнената дейност на киселомлечните бактерии, обитаващи влагалището на здравата жена. Вътрешната част – шийният канал, води в кухината на матката. Той е покрит с друг вид епител – жлезист или секреторен, яркорозов, нежен. Този епител изработва слуз, изпълваща шийния канал и необходима за придвижването на сперматозоидите към кухината на матката.

Ерозия на шийката на матката

По този начин шийката на матката изпълнява две важни функции: явява се бариера на пътя на инфекциите в горните отдели на гениталиите (матка, израстъци) и участва в процеса на оплождането.

Ерозията на шийката на матката е нарушаване целостта или изменение на епителното покритие на влагалищната част от шийката на матката. При преглед с помощта на огледала се определят участъците с яркочервен цвят около външния отвор на шийката на матката.

Сред заболяванията на шийката на матката истинската ерозия не се среща често. Буквално думата "ерозия" е "язва", с други думи – дефект на епителните покрития. Образуването на този дефект може да бъде следствие от възпалителни заболявания на шийката на матката (по-често с вирусен, херпетичен произход), а травмите й от бариерни и химически контрацептиви могат да са следствие от неумело напръскване. Язва се образува и при раков процес.

Значително по-често (при 10 – 15% от жените в репродуктивна възраст, най-често по време на профилактичен преглед, защото е невъзможно те сами да усетят, че в тях нещо не е наред) върху шийката на матката се образува псевдоерозия или ектопия. За нея е характерно разрастване на секреторния епител извън границите на шийния канал на външната повърхност на шийката на матката, което обикновено е обусловено от нестабилност на хормоналния фон в периода на половото съзряване.

Сама по себе си ектопията е доброкачествено или, както казват лекарите, фоново състояние. Обаче то таи в себе си опасност от усложнения – съществувайки продължително време, под въздействие на неблагоприятни фактори ерозията може да започне да се изражда в недоброкачествено образувание. И макар че се случва достатъчно рядко (1 – 2%), с това не бива да се играе на руска рулетка.

Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!