Бременност и родителство

Аборт и усложнения

А усложненията са много и те възникват при 10 – 20% от жените, направили изкуствено прекъсване на бременността. Някои от тези усложнения могат да възникнат едва по време на операцията или да се проявят след години.

Инфекциозни усложнения

Най-честите и опасни усложнения при аборт са инфекциозните. Вредни за женския организъм микроорганизми проникват в матката и в кръвоносните пътища, предизвиквайки най-тежко възпаление. Кръвта и съсиреците, които винаги присъстват при прекъсване на бременност, са отлична хранителна среда за растежа и размножаването на инфекции.

Понякога този процес е толкова изразен, че може да доведе до развитието на така наречения бактериален или септичен шок, пряко застрашаващ живота на жените. Повече от половината жени, починали след аборт, умират именно в резултат на развил се септичен процес.

Това състояние е обусловено от наличието в кръвоносния път на голямо количество патогенни (опасни) микроорганизми, които с кръвния поток се разнасят по целия организъм, достигайки практически всички жизнено важни органи и системи. При бактериален шок особено страдат главен мозък, сърце, бъбреци и черен дроб, работата на които рязко си забавя и влошава, което като резултат може да доведе до смърт на жената.

В други случаи, когато при патогенни бактерии «не стигат сили» за разпалване на изразено огнище на възпаление, инфекцията може за известно време да отмре и да придобие хроничен характер. Микробите като че ли изчакват благоприятния за тях момент, за да се активират отново и да предизвикат заболяване. Най-често това става на фона на отслабване или изтощаване на имунните (защитните) сили на организма, тоест при простуди, преохлаждане, изостряне на други хронични заболявания и т.н.

Следва да се помни, че внасянето на инфекция в матката не винаги е свързано с невнимание от страна на лекаря или неспазването от него на общоприети мерки за профилактика. В незащитената обширна рана, каквато представлява матката след аборта, патогенните бактерии могат да се преместят по кръвоносните съдове от хроничните огнища на инфекция. Това са добре познатите на всички хроничен гайморит, ринит, тонзилит, гастрит, бронхит, аднексит и даже кариес, както и други хронични заболявания.

Но вредните бактерии могат да проникнат в матката не само чрез кръвта, а и от влагалището. Патогенните бактерии, които са там, притежават способността в някои ситуации да се превръщат от положителни «герои» в отрицателни. Това става, например, при отслабване на защитните сили на организма (понижен имунитет). С други думи, при същата простуда и хрема, а понякога и при различни психологични натоварвания такива микроорганизми са способни да станат възбудители на възпалителен процес.

Абортът за организма на жените винаги представлява стрес, свързан не само с психологически преживания, но и с резки, изкуствено предизвикани хормонални нарушения. Освен това, той е и външна намеса, която даже при съвършено точно спазване на правилата за асептика и антисептика (профилактика на попадането на инфекция в раната), не може да бъде абсолютно стерилна.

Всеки такъв факт по отделно може да стане причина за развитието на възпалителен процес, затова никой не е застрахован от инфекциозните усложнения след прекъсване на бременност. Ето защо тази всъщност несложна и непродължителна операция може да доведе до най-тежки последствия, включително до летален изход.

Автор: Хапче

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари