Бременност и родителство

Аборт и усложнения

Усложненията на аборта са много и се срещат при 10 – 20% от жените, направили изкуствено прекъсване на бременността. Някои от тези усложнения могат да възникнат още по време на операцията или да се проявят след години

Инфекциозни усложнения

Най-честите и опасни усложнения при аборт са инфекциозните. Вредни за женския организъм микроорганизми проникват в матката и в кръвоносните съдове, предизвиквайки най-тежко възпаление. Кръвта и съсиреците, които винаги присъстват при прекъсване на бременност, са отлична хранителна среда за растежа и размножаването на инфекциозни агенти.

Аборт и усложнения

Понякога този процес е толкова изразен, че може да доведе до развитието на така наречения бактериален или септичен шок, пряко застрашаващ живота на жените. Повече от половината жени, починали след аборт, умират именно в резултат на развил се септичен процес.

Това състояние е обусловено от наличието в кръвоносните съдове на голямо количество патогенни микроорганизми, които с кръвния поток се разнасят в целия организъм, достигайки практически всички жизнено важни органи и системи. При бактериален шок особено страдат главният мозък, сърцето, бъбреците и черният дроб, работата на които рязко се влошава, което като резултат може да доведе до смърт на жената.

В други случаи инфекцията може да придобие хроничен характер. Микробите като че ли изчакват благоприятния за тях момент, за да се активират отново и да предизвикат заболяване. Най-често това става на фона на отслабване или изтощаване на имунните сили на организма, тоест при простуда, преохлаждане, изостряне на други хронични заболявания и т.н.

Следва да се помни, че внасянето на инфекция в матката невинаги е свързано с невнимание от страна на лекаря или неспазване от него на общоприети мерки за профилактика. В обширната рана, каквато представлява матката след аборта, патогенните бактерии могат да се пресенат по кръвоносните съдове от хроничните огнища на инфекция. Това са добре познатите на всички хроничен синуит, ринит, тонзилит, бронхит, гастрит, аднексит и даже кариес, както и други хронични заболявания.

Но вредните бактерии могат да проникнат в матката не само чрез кръвта, а и от влагалището. Патогенните бактерии, които са там, притежават способността в някои ситуации да се превръщат от положителни „герои“ в отрицателни. Това се случва например при отслабване на защитните сили на организма (понижен имунитет). С други думи, при същата простуда и хрема, а понякога и при различни психологически натоварвания, такива микроорганизми са способни да станат причинители на възпалителен процес.

За организма на жената абортът винаги представлява стрес, свързан не само с психологически преживявания, но и с резки, изкуствено предизвикани хормонални нарушения. Освен това той е процедура, която не може да бъде абсолютно стерилна даже при съвършено точно спазване на правилата за асептика и антисептика.

Всеки такъв факт поотделно може да стане причина за развитието на възпалителен процес, затова никой не е застрахован от инфекциозните усложнения след прекъсване на бременност. Ето защо тази всъщност несложна и непродължителна операция може да доведе до най-тежки последствия, включително до летален изход.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!