Бременност и родителство

Бременност и алергия

Въведение

Вече повече от две хиляди години са известни явленията на непоносимостта на човека към някои хранителни продукти, предизвикващи сърбеж, местно зачервяване на кожата, стомашни болки. Обаче съвременната медицина засега не успява да победи алергиите окончателно.

Какво да се прави в случая, когато жената още преди бременността е била склонна към хранителна алергия? Може ли самата бременност да предизвика алергични реакции? Как да се запази бъдещото дете от проявите на алергия? Тези въпроси сега предизвикват немалко спорове.

Алергията е свръхповишена чувствителност към някои продукти или някои отделни компоненти, влизащи в тях. Тя възниква поради някои особености на имунната система. В отговор на появата на алергена организмът започва борба с „чужденеца“, като изработва специфични белтъчни вещества – антитела.

В резултат именно на това възникват кожни възпаления, неприятни усещания за сърбеж и дори за болка.

Обикновено предразположението към алергични реакции се предава по наследство, макар че причините могат и да бъдат и други: нарушаването функциите на стомашно-чревния тракт; използването в храната на продукти, съдържащи различни хранителни добавки; екологичната ситуация в областта на местоживеенето; общото отслабване на имунитета, например вследствие от прекарани заболявания.

По данни на наши и чужди изследователи, разпространението на хранителните алергии варира в широки граници: от 0.01 до 50%.

А ако съм бременна?!

Ако преди бременността сте имали хранителна алергия, то явно вече знаете какво да ядете и какво не. Но често бъдещата майка не подозира, че алергичният фон вътре в нея в известна степен е повишен. Възможността за проява на различни реакции може да „се скрие“ до някакъв момент, в нашия случай до настъпването на бременността. Опасността се състои в това, че непоносимостта или скритата хранителна алергия на майката в периода на бременността и лактацията може да предизвика появата на алергия и у бебето. Нали алергията на бъдещата майка се проявява не само в типичните алергични заболявания или алергични реакции. Към проявите на скритата хранителна алергия в периода на бременността се отнася и проблемът с натрупването на излишно тегло, както и усложнения като гестозата при бременните (отоци, повишено кръвно налягане). Отоците и излишното тегло са свързани с непоносимостта, а не с това, че бременната жена просто „е яла повече от необходимото“. Това преди всичко е имунна реакция на организма към непоносимите за него продукти. Става задържане на течност, която или се натрупва в мастната тъкан и се проявява в натрупване на излишно тегло, или води до отоци, повишаване на кръвното налягане и по-сериозни изменения в бъбреците. Ако на тези симптоми не се обърне сериозно внимание, проблемът няма да приключи с раждането, а ще се пренесе и върху детето. Наистина децата на такива майки често страдат от алергични заболявания, повишено вътречерепно налягане, по-често боледуват.

Източници на неприятните изненади

От какви хранителни продукти може да се очакват на първо място проблемите?

И така, това са: червен и чер хайвер; риба и морски организми; яйца; овнешко; ястия от соя; бобови; просо, овесени ядки и пшенични зърнени изделия; от сладките неща: шоколад, мед; от плодовете: цитрусовите; пушени, солени, люти продукти. Гореизброените продукти имат свойството да натрупват в организма провокиращи вещества. Съществува следното мнение: колкото повече бъдещата майка яде плодове и зеленчуци, толкова по-добре. Но дори такива полезни вкусотии като праскови, моркови и сушени кайсии при прекомерна ежедневна употреба могат да предизвикат алергични прояви. Желателно е от менюто да се изключат продукти, съдържащи консерванти, всевъзможни добавки с индекс „Е“, подобрители. При пазаруване избирайте продукти с кратък срок на годност, защото в тях има по-малко добавки.

Мини диети в името на ползата

Освен внимателното отношение към сигурните алергенни продукти, за профилактика на натрупването на излишно тегло, като проява на хранителна непоносимост, широко се използват разтоварващи дни – на ябълки, на кисело мляко и т.н. Ако отчетем, че покачването на теглото и склонността към отоци са по-характерни за втората половина на бременността, то разпределянето на хранителния режим може да е следното: закуска – 30% – обяд – 40% – следобедна закуска – 10% – вечеря – 20%. Обърнете внимание: последният прием на храна трябва да става 2 – 3 часа преди сън и да се състои от лесно смилаеми продукти (например плодове, кисело мляко, извара).

Как да установим една хранителна алергия?

За установяването на алергията се използва метод на определяне на алергенспецифични хранителни Ig G4 антитела. Тези антитела се образуват в организма като реакция спрямо хранителните продукти. Те се предават на плода през плацентата и играят голяма роля при формирането на склонността към алергии на детето. Когато броят на тези антитела превиши някакво ниво, може да се говори за непоносимост или скрита хранителна алергия. Имайки предвид тези индивидуални отклонения, лекарят може да състави специална диета в съответствие с получените данни.

А какво е необходимо?

Разбира се, бременната жена трябва да приема достатъчно количество белтъчини, въглехидрати, мазнини, незаменими аминокиселини, микроелементи. Не става дума да се изключат цели групи продукти – например всички месни. Това са само определени видове, към които изработването на антитела е повишено значително, например 1 – 2 вида месо, 2 – 3 вида зърнени храни и т.н. Някои продукти могат да се употребяват всеки ден, други – един път на няколко дни, но ще има и такива, които лекарят ще настоява да изключите.

Вземете в ръце дневника!

Ако сте склонни към алергии, добре ще е ако си водите специален дневник или това да бъде отделна „хранителна“ глава към общия дневник на вашата бременност. Записвайте всеки ден какво сте яли, в какво количество, имало ли е реакция и от какъв род. Този материал може да бъде много ценен за лекаря, защото по този начин ще му бъде много по-лесно да установи „зловредните“ продукти.

<Ако нещата са много сериозни…

В периода на изостряне лекарят може допълнително да ви предпише антихистаминови препарати, хормонални средства, мазила или десенсибилизиращи средства – желателно от втората половина на бременността.

Във всеки случай не се притеснявайте: правилно подбраните от лекаря препарати и техните дози ще са безопасни за вас и вашето бебе!

Автор: Хапче
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!