Новини

Без лекарства през бременността

Движение, спорт и билки намаляват риска от усложнения

Пренаталната йога става все по-популярна и у нас
Пренаталната йога става все по-популярна и у нас

Много бременни се чувстват като рохко яйце. Едва пристъпват – ходят като дамаджани, пълни с нитроглицерин, от страх да не им се случи нещо. Избягват да спортуват – нито плуване, нито йога може да ги примами да се раздвижат. Затова пък имат апетит и ядат за двама.

Така трупат килограми, а с тях и здравословни проблеми. Вместо сами да си определят двигателен режим и диета, е по-разумно да обсъдят с гинеколог режима си на живот. Да го попитат могат ли да плуват, колко време на ден е добре да се разхождат, какви йога упражнения са подходящи за тях. Само така младата жена няма да се чувства като болна, а ще живее пълноценно. Остави ли се на страховете, само мисълта за болест може да я разболее.

По-особеното физиологично състояние може да бъде утежнено от заболявания, придобити преди зачеването. Затова е нужна консултация със специалист и режим, който е съобразен със състоянието на бременната.

Природни средства за бронхиалната астма

Почти 5% (а по някои данни и до 9%) от бременните жени страдат от астма. Никой лекар не може да прогнозира дали бременността ще влоши астмата или ще облекчи протичането ѝ. Астма означава 'задух, трудно дишане'. Ако се получи пристъп, задушава се не само бъдещата майка, а и плодът в утробата. Развива се хипоксия (недостиг на кислород), която пречи за нормалното развитие на плода. Увредите ще бъдат по-значителни, ако астматичните пристъпи се случват в период на образуване на органите. Добре е да си спестим всеки риск.

Съвет

Съществуват безопасни модерни аптечни препарати за лекуване на астма като бета-миметици, локални кортикостероиди и други. Кортикостероидите за вътрешна употреба и инжекционните средства обаче трябва да се избягват при бременност.

Най-разумно е предпазването от астматични пристъпи и лекуването на астма по време на бременността да стане с природни средства.

При алергии – без ръж, пшеница и овес

Един от най-лесните начини за повлияване на алергиите е подходящата диета. Тя не носи никаква вреда и не изисква никакви допълнителни средства. За период от 2 – 4 седмици се изключват млечните храни и всякакви житни растения – ръж, пшеница, ечемик, овес. Хлябът може да се замени с ориз, картофи, качамак, гречка (елда), спагети от ориз и т.н. Млякото е важна храна за бременната като източник на калций и лесно усвоим белтък. За един месец обаче млякото и млечните продукти могат да бъдат заменени с ядки – сусам, слънчоглед, лешници, орехи, бадеми, кашу и др. по 50 – 70 г дневно например.

Хомеопатия срещу спазми на бронхите

Хомеопатията е абсолютно безвредна и високоефективна. Има комбинирани препарати, които успокояват спазъма на бронхите. Такива са Bronchalis Heel, Tratephedreel и др. Опитен лекар хомеопат може да предпише лечебна схема с монопрепарати.

Сред тях е Poumon histamine 15 CH. Той е с универсални антиалергични свойства. В по-спокоен период е достатъчен един прием от 5 гранули дневно. При пристъп може да се приема и четири пъти дневно по 5 гранули. При поленова алергия към този препарат може да се добави Pollens 15 CH. Pollens е цветен прашец, разреден и потенциран по хомеопатичния принцип, нещо като хомеопатична ваксина срещу поленова алергия. Обикновено се назначават 5 зрънца Pollens 15 CH сутрин и 5 зрънца Poumon histamine 15 CH вечер.

Билки

Смесват се по 50 г цвят и листа слез, цвят иглика, пчелник, по 30 г сладник и корен иглика. 2 супени лъжици се варят 5 мин в половин литър вода, след изстиване се прецежда и се подслажда с мед или небет шекер.

Ленено семе за ленивите черва

Жените често страдат от синдрома на раздразненото дебело черво. Доскоро той се наричаше колит. Страданието се проявява като запек или неоформени изхождания, които по правило се редуват. Често това се придружава с газове, подуване на корема, тежест и дискомфорт.

Растящата матка притиска дебелото черво и нарушава функциите му. Когато бременната жена страда от запек, в тялото се образуват и натрупват токсини. Самоотравя се не само майката, трови се и плодът. На запека може да се влияе с природни средства.

Вода

Ако не пием достатъчно вода, това може да е причина за запек. Нормалното дневно количество е 2 л – минерална вода, билков чай, прясно изцедени сокове.

Сутрин на гладно е добре да се изпиват 1 – 2 чаши вода, затоплена до 37 – 38 градуса.

Ленено семе

То се смила в електрическа кафемелачка. 1 – 2 супени лъжици ленено брашно се забъркват с вода, нектар, кисело мляко. Може да се хапне сутрин или вечер преди лягане.

Смокини

Вечер да се хапват 3 – 5 смокини, може и сушени. И да не се забравя, че дневната норма пресни плодове и зеленчуци за поддържане на здравето е половин килограм.

Супа „Моро“ и билки спират разстройството

Усилената чревна перисталтика създава реална опасност за спонтанен аборт. А до диария може да се стигне при вирусно заболяване, хранително отравяне, неправилно съчетаване на храните, диетични грешки и какво ли още не...

За да се справим с това, има ефективни природосъобразни средства. Дори състоянието да е тежко, с многократни кашави изхождания, придружени и с болки в корема, отново има добри природни средства.

Първо правило е да останем на диета – прави се 12-часова чаена пауза без никаква храна. Може да се запарят липов цвят, лайка, мащерка. Изпиват се 1 – 2 л чай, но никаква храна. След 12 часа започва захранване със супата на Моро. 500 грама моркови се измиват, обелват се и се нарязват. Варят се в един литър вода в продължение на един час. Ако водата изври, се долива до началното ниво. Сварените моркови се пасират, добавят се 3 г трапезна сол и започва захранването.

Освен това в диетичния режим при разхлабен корем може да се добави запарка от копър и джоджен. По 1 чаена лъжичка се запарва за 5 минути в чаша вряла вода. Прецежда се и се приема на малки порции лъжичка по лъжичка през 5 – 10 минути. Този чай освен при диария е много ефикасен при коремни спазми и повръщане. Добър е ефектът на печените ябълки.

Другото бързо решение е хомеопатията – след всяко изхождане се смучат по 3 зрънца Arsenicum album 9 CH.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto