Новини

Чай от лайка на гладно успокоява стомаха

Природни лекарства за язва

Има и безсимптомни форми на язва, най-често на дванадесетопръстника
Има и безсимптомни форми на язва, най-често на дванадесетопръстника

През пролетта всичко оживява, цъфти, зеленината избуява, сякаш животът започва отново. Сезонът обаче „събужда“ и болести и за някои хора този период без преувеличение е кошмарен.

Всички знаят за алергията към цветен прашец, когато от очите и носа текат сълзи и секрети, а и нерядко дишането се затруднява. Други пък имат проблеми със стомаха и целия стомашно-чревен тракт. Активизират се най-вече язвите на дванадесетопръстника. Зачестяват и болките в корема, подуването, проблемите с нормалното изхождане – с други думи колитите се обострят. При всички тези оплаквания под лъжичката помага чаят от лайка. Тя съдържа вещества с мощно противовъзпалително действие и успокоява болките и спазмите, характерни за язвата и гастрита.

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника нарушава целостта на тяхната лигавица. На практика се образува нещо като рана.

И до ден днешен причината на язвената болест остава неизяснена. Изтъкват се много възможни, като пикантни храни, тютюнопушене, кафе, алкохол, стрес и какво ли не. Модерна е версията за бактерията Helicobacter pylori, но и нейното наличие не означава непременно язва. Все едно, нека учените продължават да изясняват причината за тази неприятна болест. По-важното е нейното успешно лекуване, осигуряване на комфорт, така че и язваджиите да могат да се радват на пролетта. Още повече че има и безсимптомни форми, най-често язви на дванадесетопръстника, които се проявяват с кръвоизливи, и именно острата анемия става причина за диагностицирането им. А масивен кръвоизлив понякога може да има фатални последици.

И още – насилието върху стомаха товари и сърцето. При ферментацията на разнородна и обилна храна образувалите се газове затрудняват работата на сърцето. Разгъва се гастрокардиалният синдром с прояви като нарушения на сърдечния ритъм, стенокардни пристъпи, понякога дори смърт. Според статистиците в САЩ годишно от така наречения гастрокардиален синдром умират около 200 000 души. От казаното става ясно, че има достатъчно сериозни мотиви да проявим по-сериозни и системни грижи за стомаха си през пролетта.

Профилактиката и лечението могат да бъдат лесни и ефективни, ако знаем какво и как да приложим. Често природните лекарства са на една ръка разстояние.

Грешки в диетата събуждат гастрита

Гастритът върви ръка за ръка с язвата. Той представлява възпаление на стомашната лигавица и често е резултат на диетични грешки, а диетичните грешки често съпровождат празничните трапези.

Помощ от природата

Сок от пресни картофи

Сокът от картофи има добър алкализиращ и най-вече противоспастичен ефект. Важно е картофите да не са съхранявани на силна светлина и да не са покълнали, защото тогава натрупват алкалоида соланин, който е отровен. Приема се по 30 – 40 милилитра 30 минути преди всяко хранене до отзвучаване на болките и спазмите. Ефектът се засилва, ако картофеният сок се съчетава със сок от червено цвекло (не повече от 30 – 40 милилитра заради силното кръвоочистително действие) и от моркови.

Варено ленено семе

При обострени язви и гастрити помага вареното ленено семе. Две супени лъжици се оставят да къкрят около 15 минути на тих огън (за да не изкипи) в 500 милилитра вода. Ако не успеете да прецедите получената желеобразна течност (качественото семе желира), глътнете и част от семенцата. Пие се преди хранене или при болки.

Спешна хомеопатия

Сред хомеопатичните средства на първо място е Nux vomica 5 или 9 СН – може да се приема през 10 – 15 минути по 5 гранули. Това е средство с добър ефект при всякакви спазми – жлъчни кризи, диетчини грешки, преяждане, препиване и дори махмурлук.

При дискомфорт в корема се вземат 5 зрънца нукс вомика сутрин след събуждане и измиване на зъбите. Приемите се повтарят 2 – 4 пъти през 1 – 2 часа според тежестта на случая.

И така, средство № 1 при болки и спазми в епигастриума е чаят от лайка. Билката съдържа вещества, които успокояват възпалението и така тушират болките и спазмите, характерни за язвата и гастрита. Чаят трябва да се приготви правилно. 2 – 3 чаени лъжици цвят от лайка се заливат с чаша вряла вода и се запарват 10 минути. След това се пие на малки глътки, топъл, но не горещ. Изпива се по чаша 3 – 4 пъти дневно.

Добре е да се направи лечебен курс с чай от лайка в продължение на 2 – 3 седмици. Най-добре е денят да започва с чаша чай от лайка на гладен стомах. След това през деня се изпиват 2 чаши и още една вечерта преди лягане. Този режим се следва поне 15 – 20 дни.

Mентата спира спазмите

Ментата успокоява спазмите и има добър ефект при проблеми в горната част на корема – подуване, газове, жлъчни кризи и т.н. Ароматната билка помага и при синдрома на раздразненото дебело черво – популярния колит.

Ако коремът е подут, има колики и газове, пробвайте комбиниран чай – мента, семе от анасон и коренище от блатен аир. Смесват се в равни части например по 50 грама листа от мента, семе от анасон и коренище от блатен аир. Билките се смесват и се разбъркват добре. Една супена лъжица от билковата смес се залива с един литър вряла вода, запарва се 1 час и чаят се прецежда. Този чай се пие топъл по една чаша преди всяко основно хранене. Може да се употребява и между храненията.

Ефективна е и комбинацията от популярните подправки копър и джоджен. Джодженът пртежава лечебните свойства на култивираната мента – Mentha piperita, и дори я превъзхожда.

При проблем, свързан с корема – диетични грешки, повишено газообразуване или повръщане, се запарват по една чаена лъжичка джоджен и копър за 10 минути (както лайката). Запарката се прецежда и като се охлади, се пие на малки глътки. Отварата е ценен помощник при обострен гастрит или язва, както и при повишена стомашна киселинност.

Гастроентерологът от Александровска болница д-р Стефан Николов: Белите вина по-силно дразнят стомаха от червените

Д-р Николов, хората лекуват с ракия болки в стомаха, успокояват гастрит и дори язва. Вярно, слагат и добавки – прополис, мед, билки... Ракията успокоява ли? Да не би и да лекува язвата?

Истината е, че концентираният алкохол в по-малка степен стимулира производството на солна киселина и затова по-малко дразни стомаха в сравнение с по-слабо концентираните напитки. Например вино, бира и аперитиви по-силно стимулират секрецията на солна киселина в стомаха. Затова се препоръчват от изискани кулинари, защото отварят апетита, стимулират отделянето на солна киселина от стомашните клетки и по този механизъм подобряват храносмилането. При болки и дискомфорт в стомаха обаче те създават допълнителни проблеми.

Истината е, че когато човек се храни, в стомаха трябва да има повече солна киселина. Защото тя се свързва с храната и помага за нейното разграждане и смилане. Освен това тя помага и за усвояването на желязото. Без нея то се изхвърля, без да се оползотвори, и създава риск от развитие на анемични състояния. Когато обаче човек не се храни, солната киселина въздейства директно върху стомашната лигавица и я уврежда.

Затова при проблеми със стомаха концентратът ще даде по-малко оплаквания. Затова и много хора смятат, че ракията или концентратите помагат за калциране на язвата.

А така ли е, ракията помага ли за калциране на язвата?

Това е дълбоко погрешно и показва колко големи са способностите на организма да преодолее болестта въпреки мъката, която причиняваме на стомаха си с тези алкохоли. И след определено време той оздравява.

Как действа концентратът на лигавицата на стомаха и как тя заздравява въпреки консумацията?

Наблюдавали сме наши пациенти, които са консумирали алкохол до късно вечерта. На следващия ден сме правили фиброгастроскопия на стомаха. И тогава виждаме ужасна картина – зачервяване на лигавицата, поява на много ерозии. Ерозията е олющване на повърхностния слой на лигавицата, което понякога е придружено и с кървене. А това вече може да е опасно. Искам дебело да подчертая, че нито концентрираният, нито по-слабият алкохол са полезни за хора, които имат проблеми със стомаха.

А ако все пак човек обича вино, кое по-малко ще дразни стомаха – бялото или червеното?

Виното винаги дава киселини. Затова този, които решават да се поглезят с чаша хубаво вино, обикновено вземат медикамент, който намалява солнокиселата секреция. Те си знаят, че трябва да се предпазят по някакъв начин и да избегнат дискомфорта. Освен това е желателно да консумираме подходящи храни заедно с алкохолните напитки, които трябва да се приемат умерено и разумно.

А бяло или червено вино им понася повече?

Установено е, че белите вина по-силно дразнят стомаха от червените. Червените пък съдържат танин. Той също дразни лигавицата на стомаха, но не толкова силно, колкото бялото вино.

Много хора с гастрити и язви не консумират бяло вино просто защото след това не се чувстват добре. Предпочитат концентрати или червено вино. Но най-разумно е да се обърнат към специалист и да се лекуват.

Винаги ли при оплаквания от стомаха откривате бактерията Helicobacter pylori – главен виновник за язвата?

Един от проблемите, свързани със стомашните оплаквания, е наличието на инфекция с Helicobacter pylori. От началото на 90-те години стана ясно, че този микроб, който се имплантира в лигавицата на стомаха и червата, улеснява не само образуването на язвата, но и на гастрита. Доказано е, че колкото по на север като географска ширина живеят хората, толкова рискът от тази инфекция е по-малък.

В България 30 до 50% от населението са заразени или са носители на тази бактерия. А колкото по на юг отиваме, толкова честотата на заразяване с инфекцията е по-висока. В Африка е 100%. Това говори за лична хигиена, начин на готвене, битови условия...

Как става заразяването, хигиената ли е най-важна?

Може би най-странният начин на заразяване с Helicobacter pylori е с прясното мляко. Някои майки или баби го дават сурово, непастьоризирано или недобре сварено на децата, защото са убедени, че така е по-полезно. Така ги заразяват с бактерията. Толкова е странно, че и мен ме учуди, докато не прочетох фактите в научната литература. Доказа се обаче, че това е един от начините за заразяване с бактерията в България. Освен това децата се излагат на риск да се заразят с Helicobacter pylori, като пълзят и пъхат всичко в устата си. Другите начини са известни – недостатъчно термично обработена храна, мръсни ръце, общи прибори за хранене и слаба лична хигиена.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto