Билки и билкови сборове

Анасон – Pimpinella anisum L.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Едногодишно растение с 30 – 60 см високо стъбло. Приосновните листа са с дълги дръжки и цели бъбрековидни до яйцевидни петури, в основата сърцевидни, по края назъбени или нарязани. Стъбловите листа са просто перести с 3 – 5 яйцевидни или обратно яйцевидни назъбени дялове или са 2 до 3 пъти перести с линейно ланцетни дялове. Съцветието е сложен сенник със 7 – 15 главни лъча, в основата без обвивка или само с едно листче. Цветовете са бели. Плодовете са 3 – 5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти юни – юли.

Разпространение

Отглежда се у нас като етеричномаслена култура и за медицински цели главно в Първомайско, Хасковско, Бургаско и Чирпанско.

Употребяема част

За лечебни цели се използват плодовете (Fructus Anisi) и полученото от тях етерично масло (Oleum Anisi).

Действие

Плодовете на анасона поради богатото съдържание на етерично масло притежават отхрачвашо, антисептично и спазмолитично действие. Освен това те действат потогонно и температуропонижаващо.

Приложение

Плодовете на анасона се ползват с голяма популярност като средство за лекуване на кашлица от различен произход. Способстват за разреждане и изхвърляне на бронхиалните секрети (секретолитично действие). Прилагат се при ангини, ларингити с пресипнал глас, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма. В народната медицина се използват още при различни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрити, ентероколити с болезнени колики, метеоризъм (газове) и др. Прилагат се още при заболявания на отделителната система – възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и др.

В народната медицина анасонът се употребява за стимулиране па млечната секреция у кърмачките.

Начин на употреба

Прави се запарка от 1 чаена лъжичка счукани плодчета с 1/2 л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари