Билки и билкови сборове

Сладка папрат – Polypodium vulgare L.

Семейство

Папратови – Polypodiaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с хоризонтално, пълзящо коренище, често разположено и под земята, покрито с кафяви, ланцетни, заострени на върха люспи. Листата са 10 – 40 см дълги, разположени почти вертикално в две редици по горната повърхност на коренището. Листната дръжка е жълта или зеленикава, обикновено пo-къса от петурата, при основата съчленена. Листната петура е кожеста, удължено триъгълна, до продълговато ланцетна, дълбоко пересто изрязана почти до средната жилка, от всяка страна с до 20 дяла. Листните дялове са линейни, заострени или тъпи. Спорите са кръгли, разположени в две редици по долната страна на листните дялове, без ципесто покривало (индузий). Образуват се през юли – август.

Разпространение

Расте по влажни сенчести скали и каменливи места в горите из цялата страна.

Употребяема част

Използва се коренището (Rhizoma Polypodii, Rhizoma Filicis dulcis), събрано през есента.

Действие

Коренището на сладката папрат действа смекчаващо и противокашлично. Притежава още жлъчегонно, лаксативно (очистително) и пикочогонно действие.

Приложение

Употребява се при остри възпалителни заболявания ка горните дихателни пътища, при чернодробно-жлъчни заболявания, при запек. В народната медицина се използва и при глисти.

Начин на употреба

Приготвя се най-напред студен извлек (3 чаени лъжички стрита на прах дрога се залива с 250 см3 студена вода и се оставя да кисне 8 ч, след което се прецежда) и след това запарка (останалата след прецеждането дрога се залива с 250 см3 вряща вода и след 15 мин се прецежда). Смесват се студеният извлек и запарката и от получената течност се пие няколко пъти дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари