Билкови чайове за лечение на хронични ставни заболявания
Лекарствени сборове или чайове – species, могат да се получат в готов пакетиран вид от билковите аптеки и от аптеките с билкови сектори.
Те могат да бъдат приготвени и самостоятелно по следния начин: Растителните части се надробяват поотделно, като листата, стръковете и корите се нарязват на дребни части, а кожестите листа (напр. мечо грозде) се превръщат в едър прах. Корените и коренищата се режат или се надробяват. Плодовете и семената се смилат или се оставят цели. Цветовете и дребните цветни кошнички се използват цели. След това се претеглят необходимите количества от всяка растителна част съобразно предписанието или рецептата и се смесват внимателно и равномерно с лопатка върху чиста хартия или в подходящ съд. Така приготвеният чай трябва да представлява еднородна смес.
Използвани съкращения:
- Cortex – Cort. – кора
- Flores – Fl. – цветове
- Folia – Fol. – листа
- Fructus – Fr. – плодове
- Gemmae – Gem. – пъпки
- Herba – Hb. – трева, стрък
- Legumina – Leg. – боб, бобове
- Lichen – Lich. – лишей
- Radix – Rad. – корен
- Rhizoma – Rhiz. – коренище
- Semen – Sem. – семе
- Stipites – Stip. – дръжки
- Tubera – Tub. – грудки
- Turiones – Tur. – връхчета
Чайове, съдържащи ароматни билки, се съхраняват в тенекиени кутии.
Приготвените чайове могат да се употребяват като запарка или отвара за вътрешна или външна (гаргара, бани на краката, промивки) употреба.
Тъй като лечението с билки се прилага предимно при хронични заболявания, те се употребяват обикновено доста продължително време – един, два и дори повече месеца. При такива случаи се препоръчва след всеки месец на лечение с билки да се прави почивка от една – две седмици.
При някои заболявания се препоръчва сменяща се терапия със сходни по действие, но различни лечебни растения – при бъбречни заболявания, при запек и др.
Ако се налага приготвените в домашни условия лекарства да се подсладят, това трябва да се прави непосредствено преди изпиването на дневната доза. Употребяват се обикновено захарен сироп или мед.
| Rp. Fl. Cyani | (цвят от синя метличина) | 5.0 |
| Fl. Calendulae | (цвят от невен) | 5.0 |
| Fl. Paeoniae | (цвят от божур) | 5.0 |
| Fr. Juniperi | (хвойнови плодове) | 5.0 |
| Stip. Dulcamarae | (клонки от кучешко грозде) | 5.0 |
| Cort. Frangulae | (кори от зърнастец) | 5.0 |
| Fl. Sambuci | (цвят от черен бъз) | 10.0 |
| Fol. Urticae | (листа от коприва) | 10.0 |
| Cort. Salicis | (кори от върба) | 20.0 |
| Fol. Betulae | (листа от бреза) | 20.0 |
| Hb. Equiseti | (стръкове от хвощ) | 20.0 |
Действие и приложение. Противоревматичен чай.
Начин на употреба. Три супени лъжици смес се залива с 1/2 л вряща вода. След 10 мин чаят се кипва и се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша горещ чай 2 – 3 пъти дневно.
| Rp. Hb. Herniariae | (стръкове от изсипливче) | 10.0 |
| Fol. Uvae-ursi | (листа от мечо грозде) | 10.0 |
| Hb. Genistae | (стръкове от жълтуга) | 10.0 |
| Hb. Callunae | (стръкове от калуна) | 10.0 |
| Hb. Hyperici | (стръкове от звъника) | 10.0 |
| Rhiz. Calami | (коренище от акорус) | 10.0 |
| Fl. Lavandulae | (цвят от лавандула) | 10.0 |
| Fol. Salviae | (листа от градински чай) | 10.0 |
Действие и приложение. Противоревматичен чай. Действа и диуретично.
Начин на употреба. Две супени лъжици смес се залива с 1/2 л вряща вода. Чаят се изпива на два пъти за един ден.
| Rp. Fol. Betulae | (листа от бреза) | 20.0 |
| Fol. Taraxaci | (листа от глухарче) | 20.0 |
| Fr. Juniperi | (плод от хвойна) | 10.0 |
| Hb. Equiseti | (стръкове от хвощ) | 10.0 |
| Cort. Salicis | (кори от върба) | 15.0 |
| Legum. Phaseoli | (бобови шушулки) | 15.0 |
| Fl. Sambuci | (цвят от бъз) | 15.0 |
Действие и приложение. Прилага се при хронични ставни заболявания.
Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва с 1/2 л вряща вода, вари се 1 – 2 мин, прецежда се и се подслажда на вкус. Пият се по 2 – 3 топли чая на ден.
На вашето внимание
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!