Билки и билкови сборове

Дяволска уста – Leonurus cardiaca L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Двегодишно тревисто растение, високо до 150 см, с четириръбесто надлъжно набраздено кухо стъбло, покрито с власинки. Листата са длановидно нарязани, срещуположни, с дълги дръжки, долните са петделни, а горните – триделни, към върха заострени. От горната страна те са тъмнозелени, а отдолу – светлозелени. Цветовете са разположени по няколко в пазвите на горните листа и образуват прешлени. Съцветието е класовидно. Венчето е светлочервено и е около два пъти по-дълго от чашката. Горната устна на венчето е продълговата, извита, а долната е триделна, с къси, тъпи дялове. Плодът е сух, разпада се на четири тристенни орехчета. Цъфти от юли до септември. Не се допуска примес с вида Leonurus marrubiastrum L. чиито листа са цели и венчето не е по-дълго от чашката (включително зъбците).

Разпространение

Среща се из цялата страна по тревисти и буренливи места до 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се цъфтящата надземна част заедно с листата (Herba Leonuri).

Действие

Билката притежава свойства, близки до тези на валерианата. Успокоява централната нервна система, има противогърчово действие, понижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и увеличава силата на сърдечните съкращения.

Приложение

При повишена нервна възбудимост, безсъние, хистерия, сърдечни неврози, начални стадии на хипертония, кардиосклероза, леки форми на Базедова болест, климактерични нервни смущения.

В българската народна медицина дяволската уста се употребява още като диуретично и противокашлично средство, при главоболие, нередовна менструация, анемия и др.

Начин на употреба

Съществуват готови лекарствени препарати от дяволска уста, които се продават в аптеките (леонурин).

В домашни условия се приготвя запарка от 2 супени лъжици дрога и 500 см3 вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 3 – 4 пъти дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари