Билки и билкови сборове

Черна ряпа – Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) Pers.

Семейство

Кръстоцветни – Brassicaceae (Cruciferae)

Описание

Двегодишно зеленчуково растение, развиващо през първата година листна розетка и кореноплод, а през втората – цветоносно стъбло. Кореноплодът е от 5 до 20 см в диаметър, с разнообразна форма и багра. Вътрешната част на кореноплода е бяла, жълтеникава или червеникава, с остър парлив вкус и характерна миризма. Цветоносното стъбло е до 1 м високо. Приосновните листа са събрани в розетка. Цветовете са бели, розови или виолетови, с по-тъмни жилки. Цъфти през юни – юли.

Разпространение

Отглежда се като зеленчуково растение в цялата страна.

Употребяема част

За лечебни цели се използва кореноплодът (Radix Raphani sativi).

Действие

Жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, пикочогонно.

Приложение

Черната ряпа се използва като храна и като лекарство. Съдържащите се в ряпата вещества (киселини, етерични масла, лизоцим и др.) ѝ придават специфичен вкус, аромат и лечебни свойства. Използва се като апетитовъзбуждащо и жлъчегонно средство и при камъни в бъбреците. Опитно е установено стимулиращо действие върху секрецията на храносмилателните сокове. Захарен извлек от ряпата се използва против кашлица, при ишиас, против глисти и др. Настърганата ряпа, нанесена като лапа, има действие, близко до това на синапа. Очуканите семена от ряпата се препоръчват от народната медицина като антимикробно и противогъбично средство за външно приложение.

Начин на употреба

Използват се кореноплодът, захарен извлек от него (кореноплодът се издълбава, поставя се захар и се изчаква една седмица, след което се използва захарният извлек), настъргани корени, счукани семена под формата на чай и настойка за външно приложение.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари