Билки и билкови сборове

Черна боровинка – Vaccinium myrtillus L.

Семейство

Пиренови – Ericaceae

Описание

Полухраст, висок 10 – 40 см, със силно разклонени тънки ръбести стъбла. Листата са с къси дръжки, последователни, светлозелени, яйцевидни, стеснени към върха, по ръба ситно назъбени; опадат през есента. Цветовете са разположени единично в пазвите на по-горните листа. Венечните листа са розово-зелени, 4 – 5-делни; тичинките са 8 – 10. Плодът е многосеменна, сферична, синьо-черна ягода, с приятно кисело-сладък и леко стипчив вкус. Цъфти от май до юли.

Разпространение

Разпространено е по високите планини на страната над 1000 м надморска височина, из иглолистните и широколистните гори и пасища заедно с червената и синята боровинка.

Често черните боровинки могат да се заменят с плодчетата на синята боровинка – Vaccinium uliginosum L., които се разпознават лесно по сивосиния цвят и по удължената си форма. Черните боровинки могат много рядко да бъдат примесени с „плодчета“ на хвойната – Juniperus communis L., които са по-големи, с гладка лъскава повърхност, а вътрешността им е светлозелена и с три семена. Има случаи на смесване с плодчетата на бъза – Sambucus nigra L., които са много no-дребни и имат по 3 – 4 семена.

Употребяема част

За лечебна цел се събират листата (Folia Муrtilli) и плодовете (Fructus Myrtilli), като листата се събират през юли – август, а плодовете – след тяхното узряване – от юли до септември.

Отрязва се цялата надземна част на растението, след което се берат листата или се обират след изсушаване на целите клонки. Плодовете се събират, когато са узрели, но не презрели, ръчно или с помощта на специални гребени. Събраните боровинки се поставят в щайги или плитки кошници.

Действие

Затягащо, антисептично, противовъзпалително.

Приложение

Богато на витамини, дъбилни вещества и флавоноиди, растението притежава много полезни свойства и се прилага в медицинската практика като затягащо средство при диарии у децата (заедно с противомикробното средство, предписано от лекаря) и при гастрити, ентерити и колити у възрастни. Затягащото и противовъзпалителното действие на плодовете се дължи предимно на дъбилните вещества. Пресните плодове нормализират перисталтиката на червата и подобряват храносмилането.

При екзема се поставят лапи от кипнали няколко минути пресни плодчета.

В народната медицина се препоръчва и при болезнени пристъпи при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм.

Голямото съдържание на каротен оправдава прилагането на плодовете при кокоша слепота.

Експериментално е установено и известно понижаващо нивото на кръвната захар действие на неомиртилина, който се съдържа в листата на боровинките. Доказано е, че екстракт от листа на черна боровинка намалява значително отделянето на захар с урината у диабетно болни със или без едновременно снижаване нивото на кръвната захар.

При хемороиди се правят клизми със запарка от листата.

Начин на употреба

При диария се приемат 50 до 100 г пресни боровинки на ден. Сухите плодчета се киснат 8 часа в студена вода или се запарват с вряща вода, при дневна доза 2 чаени лъжички плодове на 250 см3 вода.

За външно приложение се препоръчва по-гъста отвара (100 г плодове в 1/2 л вода се варят, докато водата изври наполовина). Компресите с отварата се сменят на 5 часа.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!