Билки и билкови сборове

Отравяне с мораво рогче – Claviceps purpurea Tulasne

Семейство

Мораворогчеви – Clavicipitaceae

Описание

Паразитна гъба по ръжта и някои други житни растения. На местата на заразените плодници по класовете вместо зърна се развиват дълги 1 – 3 см черно-виолетови рогчета. Те са образувани от гъсто преплетени гъбни хифи и представляват презимуващия стадий от развитието на гъбата – склероций.

Разпространение

Разпространението на моравото рогче у нас през последните години е твърде ограничено поради грижливото почистване и обеззаразяване на посевния материал преди засяване. Това налага развъждането на моравото рогче.

Употребяема част

За лечебни цели се използват склероциите (Secale cornutum).

Приложение

Моравото рогче не се прилага в народната медицина, но е източник за получаване на лекарства, които се използват от научната медицина за лечение на маточни кръвоизливи, мигрена и други заболявания.

Отравяне

Алкалоидите имат много силно биологично действие и в миналото са ставали причина за тежки отравяния при консумиране на хляб, приготвен от брашното на заразена ръж. Отравянето протича с много тежки прояви на увреждане на нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система – гърчове с извиване на тялото (Свети-Витово хоро), припадъци, суха гангрена на крайниците, диарии и др.

Реклама
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Терапевтична класификация на билките