Билки и билкови сборове

Маточина (лимонче) – Melissa officinalis L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с приятна лимонена миризма. Стъблото е четириръбесто, разклонено, 30 – 80 см високо, покрито с жлезисти и прости власинки. Листата са срещуположни, с дръжки, широко яйцевидно-ромбични или продълговати, тъпо назъбени, 2 – 8 см дълги и 1.5 – 6 см широки, отдолу жлезисто влакнести. Цветовете са бледожълти, бели или розови, събрани по 4 – 12 в лъжливи прешлени, разположени в пазвите на горните листа. Чашката и венчето са двуустни, а тичинките са 4. Плодът е съставен от 4 едносеменни, яйцевидни орехчета. Цъфти юни – септември.

Разпространение

Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места близо до селища, край огради, из дворове и градини в цялата страна.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Melissae) и цъфтящите връхни части на стъблото (Herba Melissae).

Действие

Маточината успокоява нервната система, има спазмолитично (антиспастично), болкоуспокояващо и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Приложение

Дрогата се използва широко и влиза в състава на много билкови чайове за лечение на различни нервни нарушения – неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена, полова възбуда, смилателни нарушения от неврогенен произход и др. Използва се още за лечение на високо артериално налягане, виене на свят, нередовна менструация.

Външно намира приложение за гаргара при възпаления на венците и устната лигавица и под формата на компреси и лапи при циреи, ревматизъм и др.

Начин на употреба

Прави се запарка от 2 супени лъжици дрога и 500 см3 вряща вода (оставя се да кисне 2 часа). Пие се по една винена чаша 3 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари