Билки и билкови сборове

Маточина (лимонче) – Melissa officinalis L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с приятна лимонена миризма. Стъблото е четириръбесто, разклонено, 30 – 80 см високо, покрито с жлезисти и прости власинки. Листата са срещуположни, с дръжки, широко яйцевидно-ромбични или продълговати, тъпо назъбени, 2 – 8 см дълги и 1.5 – 6 см широки, отдолу жлезисто влакнести. Цветовете са бледожълти, бели или розови, събрани по 4 – 12 в лъжливи прешлени, разположени в пазвите на горните листа. Чашката и венчето са двуустни, а тичинките са 4. Плодът е съставен от 4 едносеменни, яйцевидни орехчета. Цъфти юни – септември.

Разпространение

Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места близо до селища, край огради, из дворове и градини в цялата страна.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Melissae) и цъфтящите връхни части на стъблото (Herba Melissae).

Действие

Маточината успокоява нервната система, има спазмолитично (антиспастично), болкоуспокояващо и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Приложение

Дрогата се използва широко и влиза в състава на много билкови чайове за лечение на различни нервни нарушения – неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена, полова възбуда, смилателни нарушения от неврогенен произход и др. Използва се още за лечение на високо артериално налягане, виене на свят, нередовна менструация.

Външно намира приложение за гаргара при възпаления на венците и устната лигавица и под формата на компреси и лапи при циреи, ревматизъм и др.

Начин на употреба

Прави се запарка от 2 супени лъжици дрога и 500 см3 вряща вода (оставя се да кисне 2 часа). Пие се по една винена чаша 3 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари