Билки и билкови сборове

Седефче – Ruta graveolens L.

Семейство

Седефчеви – Rutaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с характерна неприятна миризма. Стъблата са прави, в основата вдървеняващи, голи, разклонени, 15 – 60 см високи, а при отглеждане достигат и 1 м. Листата са последователни, двойно или почти тройно перести, с тъмни точковидни жлези; долните и средните са с дълги дръжки и с обратно яйцевидни до линейно-ланцетни крайни странични дялове; горните са приседнали, перести, с по-тесни дялове. Цветовете са жълти, събрани в рехави щитовидни съцветия. Чашката и венчето са четирилистни, по-рядко и петлистни. Тичинките са 8 – 10. Плодът е 4 – 5-гнездна разпуклива кутийка. Цъфти май – август.

Разпространение

Расте по сухи, каменливи и скалисти места, из храсталаци и редки гори по черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Предбалкана, Източните и Средните Родопи и в Тракийската низина докъм 400 м надморска височина. Култивира се често и като декоративно растение из градините в цялата страна.

Употребяема част

Използват се цъфтящи връхни клонки (Herba Rutae).

Действие

Седефчето притежава нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие.

Приложение

При лечението на някои нервни заболявания – неврастения, епилепсия (като помощно средство), хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят. В народната медицина се използва и при някои очни заболявания, при стомашно-чревни заболявания, хемороиди, при кожни обриви.

Външно се употребява при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго и др.

Начин на употреба

Приготвя се воден извлек от 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога и 500 см3 студена вода. Оставя се да кисне 8 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 – 4 пъти на ден.

N.B. Да се има предвид, че растението е отровно и не трябва да се приема продължително и без лекарски контрол! Употребата му при бременност е забранена! Контактът с листа на седефче може да доведе до явления на дразнене – зачервяване, сърбеж, оток.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари