Новини

Лучено вино подсилва белите дробове

Маточината пази от вирусни заболявания и грип

Настинала двойка
Сърцето и белите дробове са като скачени съдове

Есента вече влезе във владенията си. Утрините захладняха, понижиха се и дневните температури. Барометърът започна да танцува, а с променливото атмосферно налягане ще се влошават сърдечните заболявания. Нахлуването на влажни маси обостря ставните страдания.

Обаждат се и сезонните депресии, които ще се влошават успоредно със скъсяването на деня. Зачестяват простудните заболявания.

В този сезон е важно да се мисли и за костите – за профилактиката на остеопорозата, която е особено необходима от октомври до март.

Сърцето и белите дробове са като скачени съдове. При исхемична болест на сърцето една обикновена настинка може да влоши състоянието на белия дроб, да се „събудят” старите бронхити и сърцето да заработи неправилно със зачестяване на болковите пристъпи, нарушенията на сърдечния ритъм и т.н.

За да подкрепим белите дробове, е добре да си приготвим лучено вино.

Настъргват се 200 г кромид лук (по-добър е червеният сорт), добавят се 100 г чист пчелен мед и 750 мл бяло вино. Сместа се поставя в подходящ съд. Изчаква се 5 дни, като е добре няколко пъти през деня сместа да се разбърква. На шестия ден виното се прецежда в подходяща бутилка, остатъкът се поставя в тензух и се доизстисква. Приемат се по 30-50 мл два-три пъти дневно. За един профилактичен курс са необходими 4-6 бутилки бяло вино.

Чаят от маточина успокоява, премахва спазмите и помага при ускорен пулс. Системното пиене на чай от маточина по 1-2 чаши дневно предпазва от вирусни заболявания и грип, ако се пие преди лягане, осигурява здрав и спокоен сън. 1-2 чаени лъжички се запарват с чаша вряла вода и след 5 минути чаят се прецежда. Добре е чаят да се подслажда с мед и да се добави смляно индийско орехче на върха на ножа. Индийското орехче е товарният кон, който пренася активните вещества именно до сърдечния мускул.

Бъзовият цвят помага при настинки, висока температура, спадане на гласа и т.н., но антистенокардният му ефект е малко известен. Системното пиене на чай от бъзов цвят подкрепя сърцето, предпазва от стенокардни пристъпи. Приготвянето е както на чай от маточина. Една-две чаени лъжички се запарват с чаша вряла вода и след 5 минути чаят се прецежда. Добре е чаят да се подслажда с мед и да се добавя смляно индийско орехче на върха на ножа.

Двете билки може да се съчетаят. Една чаена лъжичка бъзов цвят и една чаена лъжичка сушени листа маточина да се запарят в чаша вряла вода за 5-10 минути и чаят да се прецеди. Може да се пие неподсладен, да се подслажда с мед или фруктоза (при диабет).

Салвията подкрепя сърцето

Според друидите салвията (Salvia officinalis) можела да съживява и мъртви. През Средновековието са я смятали за панацея.

Тя може да е от полза за тези, които прекомерно се потят. Билката облекчава ежедневието на много жени, които страдат от топли и студени вълни, съпроводени с обилно изпотяване, в периода на менопаузата и климакса. Градинският чай помага на хора, страдащи от вегетативна дистония, придружена също с обилно потене.

Салвията облекчава и лекува възпаления, дезинфектира и помага при пристъпи на кашлица. Ще помогне при дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт – тежест, газове, подуване на корема. Често се случва и при диетични грешки и отключва гастрокардиалния синдром.

Ето две лесни рецепти.

С мляко

В емайлиран съд се налива чаша прясно мляко, добавя се чаена лъжица салвия и млякото се загрява до кипене. Сместа се охлажда и отново се загрява до кипване.

На чай

Една супена лъжица от билката се вари 3 минути в 200 мл вода и чаят се прецежда. Разпределя се на 2-3 порции през деня.

Дишайте срещу стенокарден пристъп

Правилното дишане може да помогне за бързо излизане от стенокарден пристъп, нарушаване на сърдечния ритъм. Най-доброто лекарство е ходенето. Специалистите са определили и дозата. Тя е 10 000 крачки, или около 7 километра. Естествено, най-добре да се правят разходки в парка и на някоя почивка да се тренира дълбоко дишане, подобно на това при гмуркане под вода. За начало ще помогне ползването на приятен аромат – лимон, босилек, индрише. Той максимално разгръща белите дробове. След това въздухът се задържа за известно време – 10, 20, 30 секунди, без да се стигне до неприятно чувство на задушаване. Издишва се бавно и отново се задържа дъха за 10-15 секунди. 3-4 правилни вдишвания по описания начин могат да направят излишни нитроглицерина и другите нитрати, които се използват при сърдечни пристъпи.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Tarragona | Dreamstime.com