Билки и билкови сборове

Черен бъз – Sambucus nigra L.

Семейство

Бъзови – Caprifoliaceae

Описание

Разклонен храст или дърво, високо до 3 м, рядко до 8 м, със силно развита коренова система. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, със светли лещанки по тях (като чертички) и с бяла шуплеста сърцевина. Листата са срещуположни, нечифтоперести, дълги до 35 см, с 3 до 9 листчета с яйцевидно продълговата форма, назъбени по края. Цветовете са жълто-бели, дребни, с петделно венче и петзъбна чашка, събрани в сложно съцветие като щит на върха на цветоносни клонки. Тичинките са 5, с едри жълти прашници. Плодът е черно-виолетова сочна ягода, най-често с 3 кафяви семена. Цъфти през май – юни.

Разпространение

Расте покрай реките, из храсталаците и в населени места в цялата страна.

Употребяема част

За лечебна цел се използват най-често цветовете (Flores Sambuci nigri), които след изсушаване на сянка се пресяват през сито, така че да преминат само цветовете, а цветните дръжки се отстраняват. Изсушените цветове имат сладникав слузест вкус. По-рядко се употребяват корените (Radix Sambuci nigri).

Действие

Цветовете на бъза имат потогонно, омекчаващо и отхрачващо действие. Листата действат диуретично и слабително.

Плодовете имат слабително и диуретично действие.

Приложение

Цветовете на бъза се употребяват при хрема, ангина, кашлица, пресипнал глас.

В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотенция, хемороиди, подагра.

Отвара от листата се използва външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.

Чай от цветовете се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.

Начин на употреба

От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10 – 15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. Напоследък е популярно приготвянето на воден извлек и сироп от цветове на бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер, течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, които се употребява разреден с вода като напитка.

От плодовете на бъза се приготвя сгъстен пулп или мармалад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози. Може да се приготви и извлек от 1/2 лъжица изсушени плодове и 250 см3 вода.

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!