Новини

Фонд „Ин витро“ не се вълнува особено как се харчат парите му

В човешки план бих вдигнал възрастта за ин витро, в медицински – бих я свалил, заяви шефът му д-р Лалев

Бебе в епруветка
За всеки опит фондът отпуска до 5 000 лева, като всяка жена има право на до три опита

Фондът за асистирана репродукция плаща на клиниките за ин витро представените от тях фактури, без да се правят много задълбочени анализи на разходите, стана ясно в четвъртък.

За всеки опит фондът отпуска до 5 000 лева, като всяка жена има право на до три опита.

Наскоро експерти коментираха, че отпусканата сума е изкуствено завишена и един опит излиза с около хиляда лева по-евтин, но разходите се раздували от завишени цени на препаратите, които се използват, и различни изследвания. Директорът на фонда д-р Николай Лалев обясни в четвъртък, че при някои жени процедурата струва и наполовина и тогава се плаща реално изразходваната сума.

В други случаи обаче 5 000 лева дори не стигали и се налагало пациентки да си доплащат в клиниките за ин витро оплождане.

„Ако клиниката представи фактура за 7 000 лева, ние превеждаме 5 000 лева, а останалото го заплаща пациентката“, обясни Лалев, а от думите му стана ясно, че не се прави много задълбочена проверка как се усвояват парите.

Лалев не отговори колко пациентки е трябвало да доплатят, но по думите му оплакванията били „единични“. Той не можа да отговори и има ли практика да се изписват повече препарати, с които да се третират пациентките, така че процедурата да се оскъпи. Относно цените на лекарствата пък той коментира, че фондът няма отношение към тях и те се плащат според утвърдените цени в реимбурсния списък.

Лалев допълни, че фондът не е разследващ орган и при „единичните оплаквания“ от жени те са били посъветвани да се обърнат към Изпълнителна агенция „Медицински одит“. До момента от агенцията не са съобщавали за свои проверки в клиники за репродуктивно здраве.

Доколкото фондът все пак имал контролни функции, заедно с Агенцията по трансплантации са правени проверки в клиниките, с които работят, но били открити само „дребни неточности“.

Лалев заяви, че при промяна на наредбата, налагаща ограничение на ин витро опити да се подлагат жени до 43 години, ще отмени всички свои заповеди, с които е отказано на жени, надхвърлили тази възраст. Той обясни, че има много малко такива откази.

В началото на август Административният съд в София отмени заповед на Лалев, с която се отказва ин витро процедура на жена, навършила 43 години. Това разпали наново полемика за това до каква възраст е редно да се позволяват ин витро опити, трябва ли изобщо да има ограничение и т.н. Преди това дебати се заформиха около родените от 62-годишната Красимира Димитрова от Русе близнаци, едното от които почина.

Заповедта, с която е отказана процедура на жалвалата се пред съда пациентка, е издадена на базата на наредба, в която е залегнало ограничението ин витро опитите да са за жени до 43 години. Според съда възрастовият критерий е дискриминационен и противоречи на конституцията.

Лалев обаче коментира в четвъртък, че не разбира какво иска съдът, при положение че неговата заповед се базира на законите. Той допълни, че възрастовото ограничение е медицински обосновано, тъй като има рискове за жените в по-напреднала възраст.

Негови колеги специалисти обаче коментират, че при всяка жена е много индивидуално дали е подходящо де се подложи на ин витро, тъй като пациентка на 43 може да е с по-ниска биологична възраст и да е по-подходяща за опитите от жена на трийсет и няколко години.

Самият Лалев също признава, че има дилема. Според него е допустимо от чисто човешка гледна точка пределната възраст да се увеличи на 45 години за жените, които кандидатстват за държавно финансиране на опитите от фонда. „От човешка гледна точка бих вдигнал възрастта с две години, но от медицинска бих я свалил“, заяви той.

В момента молбите на жените, навършили 42 години, се разглеждат и одобряват приоритетно, за да имат шанс да заченат, преди да достигнат максимално позволената възраст.

Междувременно неправителствени организации съобщиха, че вече правят постъпки за премахване на възрастовото ограничение в случаите, когато пациентката сама си заплаща процедурите.

От фонда отчетоха, че от края на октомври, когато той реално започна работа, до края на юни за процедури са одобрени 5 900 жени, като при 3 044 е започнала подготовка за процедурите. В този период вече има 172 раждания и са се родили 235 деца. Според Радина Велчева от фондация „Искам бебе“ бумът на раждания предстои. Наскоро за един ден са се родили 19 бебета само в една болница.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool