Новини

Ендоскопска операция помага за забременяване и без ин витро

Интервю с д-р Александър Калчев, АГ и IVF специалист, клиника „Малинов“

Изкуствено осеменяване
За момента в България няма официален закон за донорство на яйцеклетки

- Д-р Калчев, как подхождате към пациентки, които имат нисък шанс за забременяване?

- При някои пациентки има нисък шанс за ин витро, защото броят на качествените яйцеклетки е драстично намален.

В такива случаи ползваме донорски програми. За момента в България няма официален закон за донорство на яйцеклетки. В Америка значително се увеличава броят на бременните с прилагането на такъв тип протоколи.

Визитка

Д-р Александър Калчев е акушер-гинеколог и IVF специалист.

Завършва Медицинския университет в София през 2004 г.

Започва работа в ПСАГБАЛ „Св. София“ и придобива специалност през 2009 г.

Специализира репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Acacio Fertility Center в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ.

Обучава се в ендоскопски операции в репродуктивната медицина и проблемите на стерилитета в Льовен, Белгия.

Има специализации в областта на методите за асистирана репродукция в Израел, Италия, Австрия, Германия.

Работи като IVF специалист в сектор „Асистирана репродукция“ на Клиника „Малинов“ от началото на 2012 г.

- Доколко последните достижения в ин витро технологиите дават шанс на двойките с репродуктивни проблеми?

- Това е една от най-бързоразвиващите се области в медицината, която получи голям тласък през последните години заедно с генетиката. Стремежът е всяка нова разработка в сферата на асистираните репродуктивни технологии да се въвежда в практиката. Като пример ще дам разкодирането на човешкия геном, който приключва предсрочно въпреки милиардите, които поглъща. По-рано информацията по тази тема не е можела да се побере в книгите и на най-голямата библиотека. По-късно вече имаме възможност за многократно прочитане на генома и изключително точен резултат. В Клиника „Малинов“ разчитаме генома със скенер колкото ксерокс. Ние сме сред петте центъра в Европа, които разполагат с такава апаратура, която ни позволява да подбираме най-качествените ембриони.

- Как подхождате към една двойка, която има репродуктивни проблеми?

- Първо, когато двойката дойде за преглед, гледам да установя причината за безплодието. В една част от случаите причина на пръв поглед не се открива. Тогава търся конкретния проблем при всяка една двойка. Ако при всичките изследвания няма намерени отклонения, на помощ идват съвременните оперативни техники. Работим по опита на една от най-успешните клиники в Европа – Репродуктивен институт в Льовен, Белгия, където за първи път внедряват рутинното използване на тези техники. Това са ендоскопски операции, които разкриват неясния стерилитет при жената. Целта е не само диагностична, но и терапевтична, което може да доведе до спонтанно забременяване след операцията. В много от случаите една малка корекция довежда до желания резултат.

- Доколко е реалистична от медицинска гледна точка възможността за спонтанно забременяване след няколко неуспешни ин витро опита?

- Има и такива случаи. Като професионалист никога не се отказвам, защото прилагането на всяка нова технология, която може да увеличи шанса за бременност дори само с 1%, всъщност може да означава 100 или 1000 повече родени бебета.

Интервю с д-р Петра Семерджиева, АГ и IVF специалист, клиника „Малинов“

- Д-р Семерджиева, след толкова специализации в чужбина как определяте нивото на репродуктивната медицина в страната? Какви са плюсовете и минусите на подобно лечение в България и чужбина?

- В чужбина репродуктивната медицина не се изразява само с ин витро процедури – даже напротив, отделя се голямо внимание на оперативни интервенции с цел да се постигне спонтанно забременяване. Това от своя страна намалява значително разходите на семействата с такива проблеми. Като предимство при лечение в чужбина досега се приемаше възможността да се прави предимплантационна генетична диагностика, т.е. ембрионът да се изследва за генетични аномалии още преди връщането му в матката. Това вече е възможно с апаратурата, която имаме в клиника „Малинов“. Главните плюсове при лечението на двойки с репродуктивни проблеми у нас са доброто качество и сравнително приемливите цени, което привлича и много пациенти от съседни държави.

Визитка

Д-р Петра Семерджиева е акушер-гинеколог и IVF специалист.

Завършва Медицинския университет в София.

През 2010 г. придобива специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина.

Специализира по проблемите на стерилитета и методите за асистирана репродукция в Израел и Италия.

Обучава се в трансвагинална лапароскопия и операции в репродуктивната медицина в Льовен, Белгия.

В началото на 2012 г. приключва специализация по репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Acacio Fertility Center в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ.

От 2012 г. работи като ръководител на сектор „Асистирана репродукция“ в клиника „Малинов“.

- През последните години темата ин витро престана да бъде табу, има ли все още митове, които отлагат вземането на решение за търсене на медицинска помощ?

- Вече говорим все по-свободно за тези проблеми, но все още има страх у хората. Стараят се никой от близките им да не разбере, понеже мислят, че ненастъпващата бременност е нещо срамно. Много от тези семейства не знаят и към кого да се обърнат, лутат се, разпитват приятели, четат в интернет. Когато всичко това не помага, търсят квалифицирана помощ. Трябва да се говори все по-отворено за тези проблеми, по-често да се провеждат безплатни консултации в различни градове, за да се развенчае митът, че това е срамно нещо.

- Колко са двойките с репродуктивни проблеми в България? Каква е ролята на фактора време при съмнение за подобен проблем?

- Действителният брой на двойките не е ясен, но по статистически данни се предполага, че надхвърлят 250 000. Желателно е едно семейство да се обърне към специалист, ако в продължение на една година, без да се пазят, не настъпва бременност.

- Играе ли роля подкрепящата среда и емоционалното състояние в хода на ин витро процедурите?

- Подкрепящата среда е много важна, защото ин витро процедурата не натоварва толкова тялото, колкото психиката. Търпението, очакванията и вложените средства допълнително натоварват семействата. Необходима е помощта на психолог, който да разговаря с двойките. Желателно е да се усеща и подкрепата на близките, така двойките са по-спокойни и резултатите са по-добри.

- Имате ли наблюдения за хора, които са отлагали консултация поради страх и стигми?

- Семействата с тези проблеми са раними и чувствителни. Партньорите често се затварят в себе си и се настройват един срещу друг. Семейства от малки градчета и по-затворени общества, там, където всеки познава родата на другия, често търсят решение на проблема в по-големия град.

- Какви са последните технологични нововъведения в областта на ин витро във вашата клиника и по какъв начин увеличават плановете за бебе вкъщи?

- Имаме апаратура последно поколение и в кабинетите, и в лабораторията. Това ни позволява да работим много прецизно и да не допускаме случайности. Можем да предложим на пациентите си метода IMSI при оплождане на яйцеклетките – при него се подбират морфологично най-добрите сперматозоиди, благодарение на увеличение от 16 000 пъти. Предимството е в това, че значително покачва процента на оплодените яйцеклетки и респективно – на имплантираните ембриони, а, от друга страна, намалява честотата на спонтанните аборти в ранна бременност. Другото ни нововъведение е геномният център, който помага на голяма част от хората с различни социално значими болести, включително определени видове онкологични заболявания. Имаме възможност да разчетем човешкия геном за по-малко от 24 часа и да селектираме генетично здрав ембрион. Това е особено важно при пациенти с носителство на различни заболявания или хромозомни аномалии. Всъщност извън медицинската терминология и статистика говорим за реално по-висок шанс за бебе вкъщи.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto