НОВИНИ

Психично здраве

Училищна депресия

Вашето дете тръгна на училище преди няма и месец, а вече не иска да стъпи там. Сутрин си намира важни “ангажименти”, за да отложи колкото е възможно по-дълго време тръгването на школото.

С програма за превенции затягат продажбите на лекарства убийци

Българите най-често посягат на живота си с хапчета

Затягане на правилата за изписването и продажбите на лекарства, с които българите правят опит да се тровят, предвижда Национална програма за превенция на самоубийствата в България от 2013 до 2018 г., която правителството прие вчера.

Опасна близост: диета – анорексия

Анорексичната девойка се вижда безкрайно дебела и продължава да гладува

Три дни на билков чай и ябълка в добавка. Кой ли не го е пробвал, за да стопи някой излишен килограм? Вълчи глад мъчи стомаха на втория ден, а след третия свикваш и гладуването може да продължи и седмица.

Бананът гони тъгата

Бананите заемат водещо място в класацията на храните за подобряване настроението

Завъртяхме стрелките на часовника и цялото „вътрешно“ управление на организма се разстрои. Уж ставаме по-късно и има възможност да поспим, а настроението е мрачно. То се задържа в тъмни краски по-дълго, особено ако денят е облачен и непрестанно вали дъжд, както през последните дни.

Гранични състояния

Разликата между депресия и патология е тънка

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е изпадал в депресия, а годишно над 3000 българи правят опити за самоубийство, защото не могат да се справят с емоциите си.

Дихателни упражнения борят неврозата

Дихателни упражнения

Няколко изпитани начина за справяне с неврозите и фобийните пристъпи дава лятната почивка. Трябва да се възползваме от смяната в ритъма на живот, на обстановката и да използваме пълноценно възможностите за разходка сред природата и дихателни упражнения при изгрев слънце на плажа.

При стрес контролирайте дишането

Релаксация

Фобиите са много. От банални – страх от затворени пространства, от обширно, светло, тъмно, високо, болести, провал... до страшно екзотични. Актьорът Джони Деп например панически се страхува от клоуни.

Нова болест – скука в офиса

Burnout

Прословутият синдром на изтощение – burnout, занимава психолози и психотерапевти от години. Изчерпването на силите на добрия професионалист, пълното му отдаване на служебните задължения и „изгарянето“ в процеса на работа наистина разболява много хора. Това състояние наскоро бе класифицирано като болест на съвремието.

Решават със закон кой да е психотерапевт

Психотерапевт

През ситна цедка ще минават врачки, баячки, екстрасенси и всякакви гадатели, които искат да практикуват „уменията“ си занапред. На практика те няма да могат да се наричат психотерапевти, с каквото название се кичат, за да привличат клиенти.

Анорексията – болестта на младите

Анорексията, известна и като болестта на младите заради особеността си да покосява предимно хора до 25-годишна възраст, вече се оказва, че съвсем не е само момичешко заболяване.

Реклама