Новини

Внимание – косопад!

Както мъжкият, така и женският тип генетично, хормонално и възрастово оплешивяване се влошава с времето, но може да бъде лекувано

Косопад
Косопадът може да варира от изтъняване на косъма и оредяване на косата до пълна плешивост

Косата е не само украшение за човека, тя предпазва главата от силно слънце, от топлина или студ. Загубата на коса обикновено е травмиращо преживяване. Когато е налице безпокойство относно наличие на косопад, трябва преди всичко да се прецени дали става въпрос за естествено обновяване на косъма или е налице реален проблем.

Строеж на косъма

Всъщност косъмът има сложно устройство: външна част – стъбло, и вътрешна част в кожата – луковица (космен фоликул), от която той се развива и расте. Косъмът има цилиндрична форма и се състои от 3 слоя, които отвън навътре са: кутикула (изградена от здраво свързани чрез междуклетъчно вещество люспички), кортекс (сърцевина на косъма, съставена от сложен клетъчен комплекс, богат на кератин) и медула (образувана от леко пигментирани безядрени клетки). Междуклетъчното вещество заедно с кутикулата изгражда защитната обвивка на косъма.

Видове косопад и превенция

Средният брой на космите на главата е около 150 000. Човек губи дневно по 50 – 80 косъма и това се приема за нормална подмяна. Животът на отделните здрави косми е 3 – 4 години. През това време те многократно сменят състоянието на луковицата си – тя е ту в период на растеж, ту в период на дистрофия (обратно развитие), ту в период на покой. От това следва, че е съвсем нормално определен брой косми постоянно да падат, а други постоянно да растат.

Обикновено през пролетта и есента се наблюдава засилена загуба на коса (сезонен косопад), което също е в рамките на нормалното. Според повечето специалисти, когато броят на падналите косми надмине 100 на ден, има косопад.

В някои случаи косопадът може да бъде предотвратен чрез минимизиране на стреса, здравословно хранене и използването на щадящи фризурни техники.

Косопадът вследствие на гъбично заболяване може да бъде предотвратен чрез добра хигиена и избягване употребата на чужди гребени и четки за коса.

Косопадът от наследствен тип може да бъде ограничен и предотвратен чрез лекарства. За да е силна и здрава, косата се нуждае от постоянен приток на кръв в кожния скалп, а той се засилва чрез разресване, най-добре вечер преди лягане. По този начин косата укрепва, проветрява се, засилва се приливът на кръв към корените на космите, а с това се подобрява и подхранването им.

Косопадът може да варира от изтъняване на косъма и оредяване на косата до пълна плешивост. Превенцията е особено важна – да се стопира загубата на коса навреме, защото веднъж изгубена, тя не може да се възстанови. Както мъжкият, така и женският тип генетично, хормонално и възрастово оплешивяване се влошава с времето, но може да бъде лекувано.

Причини за косопада и лечение

Видовете и причините за косопад може донякъде да се систематизират:

Понякога косопадът е следствие на стрес, заболяване, хирургична намеса, тежка травма или сериозна инфекция и се нарича telogen effluvium. Получава се и при промяна на хормоналните нива, особено при жени след раждане или в менопауза. Най-често има изтъняване на косата в някои части на скалпа, обезкосмени зони се наблюдават рядко.

Косопадът може да е нежелана реакция от употребата на някои медикаменти: литий, бета-блокери, хепарин, амфетамини. Голяма част от химиотерапевтиците, използвани в онкологията, много често предизвикват напълно опадане на косата.

Загубата на коса може да е симптом на заболяване – напр. системен лупус еритематозус, сифилис, заболявания на щитовидната жлеза (хипо- или хипертиреоидизъм), дисбаланс на половите хормони, хранителни нарушения. При гъбична инфекция на скалпа се наблюдава загуба на коса в различни зони.

В резултат на някои автоимунни заболявания може да се наблюдава косопад в една или няколко малки зони (алопеция ареата). Ако процесът доведе до напълно опадане на косата, то състоянието е известно като алопеция тоталис.

Косопадът може да е наследствено обусловен (андрогенна алопеция). При мъже предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява. Това е най-честата форма на косопад и може да започне на всякаква възраст, дори и в юношеството. При жените също може да се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Косопадът като следствие на telogen effluvium и употреба на някои лекарства обикновено не се нуждае от лечение, достатъчно е да се спре употребата на проблемния медикамент. Косопадът като следствие на лошо хранене или болест обикновено спира след прилагането на здравословна диета и лечението на съответното заболяване. Гъбичните инфекции на скалпа изискват назначаване на лечение от специалист. И да не забравяме: при наличие на проблем е важно да се започне лечение възможно най-рано, за да се избегне трайно оплешивяване.

Автор(и): Диана Филкова
Източник:

BEAUTY.BG

Реклама