Новини

Есенен косопад

Сезонът дърпа спусъка, диети и инфекции крадат „строителен“ материал

Има сезони, в които косата не е лъскава, силна и почва да пада по-усилено. Кризата през есента често е резултат от слънчевите лъчи и прекомерното мокрене през ваканцията, когато плуваме и прекарваме повече време на открито.

Върху възглавницата сутрин има купчина косми. Броите ги и изпадате в ужас – много са. Не звучи успокоително и обяснението на лекарите, че едни падат, а други се „раждат“ и че това е част от естествената програма за обновяване. Не виждате нови.

Сложно е човек сам да определи дали падат забързано, като есенни листа, още по-малко може да определи причината.

Естественият процес на обновяване на косата има две паузи – есен и пролет. Случва се и не бива да е повод за тревога. Затова тест за състоянието ѝ се прави между сезоните. А междувременно може да пробвате да я подсилите с подхранващи маски, лосиони и специален медицински шампоан. Може да добавите и повече витамини в храната – авитаминозата е враг и на кожата, и на косата. Тя често е и резултат от различни диети. Недостигът на бета-каротин, витамини С, Е и F „пият“ силата на косата. Нейният „строителен“ материал са белтъците, а витамините В и С ѝ дават сили. Затова добрите храни за скалпа са месо, риба, черен дроб, орехи и цитруси.

Засиленото падане на косми може да е последица от „лятната“ прическа – вързана на опашка, за да не топли и запарва врата, или сплетена в плитка, тя не може да „диша“. Механичното дърпане травмира корените и може да доведе до главоболие.

Затова е по-добре да е пусната на свобода, а след миене да се разчесва внимателно с рядък гребен. Влажните косми се травмират по-лесно. Почнете разресването от края и постепенно преминете към корените.

Временно забравете за сешоара – попийте нежно и оставете косата да съхне на стайна температура.

Проблеми в семейството, съкращения в службата, пресрочени плащания – всичко това може да срине нервите и засили косопада.

При стрес над 15 на сто от корените обявяват „стачка“ и престават да работят, а космите умират. Ако стресът е продължителен или постоянен, има риск косата силно да оредее. Добрата новина е, че това е временно. Щом човек се справи с нервите, косопадът спира.

Всеки възпалителен процес, особено болести на яйчниците и на щитовидната жлеза, могат да редуцират броя им. Затова допринасят куп лекарства и най-вече продължителният прием на антибиотици. Щом ги спрем, растежът се подновява.

„Ако косата пада обилно и видимо оредява, причината най-често не е сезонът, нито в прическата, а по-скоро в начина на живот, режима на хранене или хормонални проблеми. Лекарят трябва да установи това, а не сами да си броим падналите по възглавницата косми“, каза д-р Мариела Хитова.

Косъмът расте буйно – със скорост 0.3 – 0.4 милиметра в денонощие, а върху скалпа се веят между 90 000 и 140 000 косъма. И най-плешивият, и този с буйна коса имат еднакъв брой космени луковици. Разликата е, че при този с гъста коса луковиците са активни, а при плешивия „спят“, взели са си отпуска, наложена от мъжкия полов хормон тестостерон. Той разписва командировъчното и така при някои хора „спящата фаза“ продължава 2 пъти по-дълго. След това изниква слабичък косъм. А след година – две вместо него избуява мъх. После нищо. Остава лисо петно. Губим естествено по 100 косъма на ден, след Христова възраст обаче процесът тръгва на бързи обороти, особено при мъжете – една трета от тях започват да олисяват най-често по темето и отстрани на слепоочието.

Жените губят повече коса в началото на менопаузата и при всеки хормонален проблем. Много фактори влияят върху загубата и е трудно да се каже кой е диригентът.

Списъкът на агресорите е дълъг – изрусяване, боядисване, изправяне със сешоар или често къдрене, маша, преса и какви ли не елспособи – горят, изтъняват и начупват косъма. През годините всеки от тях стана някак по-нежен и щадящ.

Сешоарите по-скоро духат, отколкото сушат с топлина – това донякъде щади косъма. Маши и преси са със специално керамично покритие, което пази от нажеженото желязо. Въпреки това, ако усетите промяна, ограничете топлите процедури и направете интензивен курс за възстановяване. Най-ефективни са маските с витамини Е, С, от група В, каротин, пантенол, протеини от коприна и пшеница. Може да се използват след всяко миене на косата.

Боите преживяха истинска революция. Масла, които усилват действието на оцветителите, смениха амоняка. Те вече нямат неприятен, остър мирис, а включените в състава на маслото екстри подхранват скалпа и се грижат за косъма.

Шефът на Центъра за кожно-венерически заболявания – София д-р Мариела Хитова: Слънцето атакува сърцето на косъма

Д-р Хитова, есента отразява ли се на растежа на косата и най-вече на падането ѝ?

През лятото косата е подложена на много агресивни външни въздействия. Затова през есента е по-суха и безжизнена. Ултравиолетовите лъчи атакуват всички зони. Окисляването и свободните радикали увреждат повърхностния липиден слой. Защитният слой в зоната между клетките също отслабва. Косата става по-твърда, без блясък, започва да се къса и се разресва трудно. UV-лъчите могат да стигнат до сърцевината на косъма и да разрушат кератина – основният структурен елемент. Резултатът е накъсани краища.

Честото подстригване влияе ли на здравината?

Това е популярен мит. Подстригването не заздравява и няма нищо общо с растежа на косъма. Той се контролира единствено от хормоните.

А може ли да оправи цъфтенето?

Подстригването на връхчетата, които цъфтят, е единственият начин да се справим с този проблем. Горещите ножици могат да слепят раздвоените краища временно, но след това крайчетата ще цъфтят още по-силно. Ако косъмът е увреден, той отново ще се разслои.

Боята може ли да доведе до по-интензивно падане и вярно ли е, че черните тонове влияят лошо?

Съвременните бои са обогатени с подхранващи съставки. Някои от тях дори съдържат протеини, които я подхранват. Тя става гъвкава и по-лесно се оформя. Трябва обаче да се използва качествена боя и да се доверим на специалист, а не да си правим експерименти у дома.

А изрусяването как се отразява?

Ако от тъмен нюанс искаме да получим русо, косата се уврежда. Изрусяването по принцип е агресивна процедура – химикалът издърпва цвета от клетките и така ги уврежда.

А можем ли да заздравим косата?

Много важно е да мием косата, когато се замърси, а не на 5 дни или на седмица, защото някой е препоръчал така. Има подходящи шампоани дори за всекидневна употреба. На помощ идват различни тоници и ампули, които се втриват в корените. Специални серии за коса имат Ducray, Phyto, Vichy. Могат да се пият и таблетки като анакап, неоксид, ревалид, пантогар. Те съдържат пшенични зародиши, аминокиселини, витамини и минерали, които са точно подбрани за засилване на косата.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Flavio Takemoto
Снимка:

SXC

Реклама