Новини

Про- или антибиотик?

Брюксел маха опасни лекарства, залага на естествените продукти

Аптека
Хората масово се заблуждават, че антибиотикът убива вирусите

В сезона на грипа и острите респираторни инфекции антибиотикът е обичайното средство, предписвано от лекаря. С него се лекуваме и сами, в аптеките той може да се купи свободно без рецепта, независимо че продажбата му трябва да се осъществява само срещу предписание от лекар.

Хората масово се заблуждават, че антибиотикът убива вирусите. Това обаче не е така, вирусът е напълно устойчив към тези вещества. На практика те се предписват от лекаря, за да убият бактериите, които причиняват инфекции, след като преди тях е минал вирусът.

Световната здравна организация препоръчва това да става, след като докторът е изпратил секрети от болния за лабораторни изследвани, въз основа на които да се избере най-подходящият антибиотик. Това у нас масово не се прави.

Надвийте грипа с кисело зеле

Надвийте грипа с кисело зеле. Това не е шега. Хрупкавата салата е богата на витамин С и полезни млечнокисели бактерии, които поддържат силен имунитета. Активността на белите кръвни телца е от изключително значение. Именно те се втурват и преборват външния нашественик – вирус или бактерия.

Според прогнозите на експертите грипната епидемия ще се развихри у нас до дни. Затова отсега си купете медицинска маска. Колкото и да ви е неловко в трамвая с нея, помнете, че ще ви защити поне на 38% от вирусите на инфлуенцата. Обличайте се топло и се хранене пълноценно.

Сезонът на грипа не е подходящ за диети. В никакъв случай не намалявайте и не изключвайте белтъчините, защото те са необходими на клетките в битката със заразите. Затова хапвайте сирене, кашкавал, мляко, яйца, риба. Ако искате да бъдете здрави и бодри, яжте по-малко захар и захарни изделия, предупреждават експертите на Световната здравна организация. Сладките лакомства водят до силни окислителни процеси, които състаряват клетките и намаляват имунитета.

При непредпазлива употреба стрептомицинът уврежда слуха и вестибуларния апарат. Биомицинът води до усложнения при храносмилателните органи, а левомицетинът задържа кръвообразуването, ако не се вземат предпазливо и под наблюдението на лекар. Антибиотиците потискат жизнените функции на клетките и така убиват вредните микроорганизми. Те обаче удрят и белтъчния строителен материал на зародиша. Затова някои изследователи смятат, че майките, които са прекалявали с тях по време на бременността, раждат нежизнеспособни и дори уродливи бебета. Те могат да провокират и рак на дебелото черво, тъй като убиват не само вредните, но и полезните микроорганизми. Това води до развиване на гнилостни процеси в него, благоприятстващи от своя страна образуването на тумори.

Заради коварния ефект на антибиотиците депутатите от Европейския парламент ги включиха в Бялата книга „Заедно за здраве: Стратегически подход за ЕС 2008 – 2013 г.“, в която се препоръчва ограничаване на употребата им.

Като алтернатива на антибиотиците европейските експерти препоръчват пробиотиците.

Това са микроорганизми, които, приети чрез храната или под формата на таблетки, действат благоприятно върху всички органи и системи в човешкия организъм.

„За разлика от антибиотиците, което в превод от гръцки означава „унищожавам живот“, пробиотик означава „създавам, възстановявам живот“, обясни водещият наш алерголог и токсиколог проф. Никола Александров.

Откриха „еликсира на живота“

Антимикотичният антибиотик рапамицин, който се съдържа в почвената бактерия на тихоокеански остров, забавя стареенето и удължава живота, твърдят американски учени. Те смятат, че от него може да се създаде медикамент за укрепване на сърцето.

Рапамицинът е открит през 1971 г. като част от почвения състав на остров в Южния Пасифик. В съвременната медицина той се използва за стабилизиране на имунната система при пациенти с трансплантирани органи.

В продължение на 35 години търся средството, което удължава живота, но всяко откритие се е оказвало неуспешно, казва д-р Арлан Ричардсън от Тексаския институт за изследване на възрастта и продължителността на живота.

Те са различни видове, но световни експерти открояват като най-ефикасен пробиотикът лактобацилус булгарикус, какъвто има в нашето кисело мляко. Доказано е, че той предотвратява образуването на тумори, укрепва имунната система срещу простудни заболявания и грип, а също така подпомага възстановяването на органите и системите след прекарани тежки инфекциозни заболявания. Особеното при пробиотиците обаче е, че те не се вземат ударно, както антибиотиците, а трябва да се приемат продължително време, например два месеца преди настъпването на грипния сезон. Странични ефекти нямат. Дори да не сме го направили досега, можем да подсилим организма си с пробиотик на хапчета, като хранителна добавка или под формата на кисело мляко. Създаденият в резултат на лактобацилус булгарикус имунитет е траен. Ако все пак грипен или риновирус, причиняващи острите вирусни инфекции, успеят да го пробият, то болестта преминава много леко под формата на елементарна настинка. Преимущество е и това, че с пробиотик човек може да се зареди от всяка млекарница, стига киселото мляко да е истинско, а да не е подквасено изкуствено. Затова трябва да следим дали върху опаковката е написано изрично, че е с лактобацилус булгарикус.

На вашето внимание

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto