Новини

По-податливи сме на грип, ако не ядем месо

Чашка – две вино вечер укрепва имунната система срещу вирусите

Лечение при грип
При лечението в никакъв случай не бива да се подхожда веднага с най-силния медикамент

- Д-р Тайс, вие сте популярен с това, че в лечението залагате изцяло на продуктите на растителна основа. Лекарите обаче все още наблягат на изписването на антибиотици. Имат ли място те в лечебния процес или трябва да се ориентираме към пробиотиците, които не убиват наред с болестотворните организми и флората?

- Аз действително съм привърженик и залагам на препаратите на растителна основа. При лечението в никакъв случай не бива да се подхожда екстремно, веднага с най-силния медикамент. Ако имате кашлица, вземете си сироп за кашлица. Ако той не помогне, едва тогава пристъпете към антибиотици. Честата им употреба не само води до резистентност. Може да се случи така, че ако човек ги е пил прекалено много, когато му се наложи лечение на сериозно заболяване, като пневмония например, може да се окаже, че организмът му така е привикнал към тях, че те не действат.

Кой е д-р Тайс?

Проф. д-р Петер Тайс е потомствен фармацевт. Роден е на 19 юли 1944 г. в град Хомбург. Женен е и има три деца.

Следва фармация в Ludwig Maximilian University в Мюнхен, пише докторат в неврофармакологичния факултет в института по психиатрия „Макс Планк“ в Мюнхен, където през 1976 г. придобива докторска степен по естествени науки.

Няколко години е производствен директор на фирма в Южна Германия за лекарствени препарати на билкова основа.

През 1978 г. наследява от баща си аптека в Хомбург, наречена Markt-Apotheke, където произвежда различни природни препарати. Няколко години по-късно, поради нарастващия интерес към природното лечение, той основава предприятието Dr. Theiss Naturwaren. Продуктовата линия се развива в две насоки: природни лекарства и природна козметика. Това са фитотерапевтични продукти, които се основават на традиционни познания, но и на най-съвременни изследвания, стандартизирани суровини, съвременни методи на производство и строг контрол. Преди употреба всички суровини внимателно се подбират и подлагат на проверка за качество. Самото производство е в съответствие с изискванията на световния стандарт за добрата производствена практика. Постоянен контрол има и от страна на Министерството на здравеопазването. Колкото до терапевтичния ефект, стремежът е към производство на лекарствени препарати с естествени съставки, които помагат за предотвратяване и облекчаване на много оплаквания, без сериозни странични ефекти. Билките не служат единствено за лечение на леки заболявания. С тях успешно могат да се лекуват и хронични състояния като артрит или сърдечна слабост, инфекции на пикочния мехур или гастрит.

През 80-те години фирмата започва експорт за Америка, Австралия, Нова Зенландия, Италия, Белгия и Франция. Десет години по-късно развива успешна дейност и в източноевропейските страни.

Днес Dr. Theiss Naturwaren GmbH притежава 60 представителства на 5 континента и над 1500 служители.

През м. ноември 2009 г. президентът на провинция Заарланд в Германия удостоява д-р Петер Тайс с почетната титла „професор“.

- OTC лекарствата – тези, които се продават в аптеките без рецепта от лекаря, се оказват проблем както в Европа, така и в България. Хората най-вече се самолекуват с тях. За да ограничи употребата им, Американската агенция по лекарствата и храните забрани неотдавна даването им на деца. Трябва ли да се предприемат такива ограничителни мерки и в Европейския съюз?

- Прекалено е да се налагат ограничения за OTC продуктите. Всичко зависи от заболяването. Съвсем естествено е при кашлицата на дете родителят да му купи шише със сироп и витамини, като преди това се консултира с аптекаря, без да ходи при лекаря. Американците в случая се презастраховат, но в Европа такова нещо не може и не бива да бъде налагано.

- Миналата зима цяла Европа трепереше от свинския грип. Тази година от Световната здравна организация уверяват, че до известна степен вече имаме имунитет към неговия вирус. Какво обаче можем да направим превантивно срещу заразата, ако не желаем да се имунизираме?

- Могат да се взимат препарати за засилване на имунната система.

Продуктите, съдържащи ехинацея, са едни от най-ефикасните. Те помагат дори когато болестният процес вече е започнал. В нея се съдържа съставка, която подпомага производството на макрофаги в организма, наричани още клетки убийци заради свойството им да улавят и изяждат вирусите и бактериите. При първите симптоми на настинка или грип много хора посягат към ехинацеята. Вече няколко години това растение се използва като лек от тези, които търсят алтернатива на обичайните лекарства. За подсилване на имунната система го препоръчват дори специалисти от Световната здравна организация. Резултатите от проучване показват, че растението намалява риска от настинка с 58 процента. Тази билка е станала толкова популярна, че само във Великобритания продажбите от нея се равняват на 30 милиона паунда на година, а през зимния сезон се купува по едно пакетче на минута.

Антиоксидантите също засилват имунната система, а една засилена имунна система може да отблъсне успешно вирусите на свинския грип.

Човек може да я засили и чрез промяна на режима на хранене. Безспорен факт е, че зеленчуците и плодовете със своите естествени минерали и витамини и белтъчините укрепват организма. Не бива обаче да се прибягва изцяло към строга вегетарианска диета, тъй като в нея липсва така необходимото за кръвотворенето желязо.

- По отношение на профилактиката на грип и настинки, както и на други заболявания, лекарите не са единодушни. Едни твърдят, че чашка алкохол укрепва имунната система, а други казват точно обратното, че я разрушава и уврежда организма, като цяло. Какво казва д-р Тайс по въпроса?

- Доказано е, че веществото рестенафор в червеното вино действа превантивно срещу инфаркт. Алкохолът в малки количества – 1 – 2 чашки вечер, може да се каже, че подсилва имунитета срещу инфекциите. В моята страна ние сме привърженици на тази теза. Както се убеждавам, в България тя също е уважавана.

Автор(и): Силвия Николова
Снимка:

iStockphoto