Новини

Ваксината – най-сигурно средство срещу грипа

Интервю с националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова

Противогрипна ваксина
Противогрипните ваксини са безвредни

- Професор Кожухарова, вече навлизаме в есенно-зимния сезон, сезонът на грипа. Какви щамове ще ни мъчат тази зима?

- Нов грипен щам, непознат досега, тази зима няма да има. Очакваме същите, които върлуваха и през миналия есенно-зимен сезон.

Това са трите познати Калифорния АH1N1 (пандемичен), Пърт H3N2 и Бризбейн. Затова и ваксините, които се произвеждат в момента, са съобразени именно с тях. Не се очаква и кръстосване на щамове по начин, който да ни изненада неприятно и да ни свари неподготвени. Това е и категоричното становище на Световната здравна организация. Изводите на световните експерти по епидемиология са, че няма нищо опасно, те вече са се уверили в това от преминалия грипен сезон в южното полукълбо.

- Пандемичният грип, всъщност Калифорния АH1N1, добил популярното название свински, обаче отново присъства. Опасен ли ще бъде както миналата зима, когато създаде не само усложнения, но взе и немалко човешки жертви?

- Това е щам на грип като всички останали. Няма нищо страшно, преболедува се така, както всеки друг. Ако се получат усложнения, то е сред хората без създаден имунитет, най-вече сред тези с хронични заболявания като кардиологични, бъбречни, на дихателната система. Затова те трябва да обърнат особено внимание на здравето си, да подсилят организма си, да му създадат имунитет преди настъпването на сезона на вирусите. Впрочем това се отнася за всички, засегнати не само от пандемичния, но и от всеки друг щам. От информацията на Световната здравна организация става ясно, че към момента в Европа все още не е регистриран нито един болен от него.

- Вярно ли е, че човек, преболедувал веднъж пандемичния грип, си създава траен имунитет срещу него?

- Има много вярно в това твърдение. Факт е, че преболедувалите пандемичен грип миналата година вече имат създаден известен имунитет. Ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно. Ние обаче все още не знаем колко силен е този имунитет и колко продължителен може да бъде. Освен това при всеки човек той е различен, тъй като и всеки организъм е специфичен – едни хора са по-здрави и устойчиви на заболявания, а други по-склонни да се инфектират с всякакви инфекции. Има и много хора, които миналата година са прекарали грип на крак, вероятно и пандемичен, но не знаят, тъй като не всички са давали проби за изследвания. Така ние не знаем от кой точно щам са били заразени, затова е добре да се ваксинират, каза още проф. Кожухарова. Затова най-сигурното средство е не да разчитаме на това дали сме боледували или не миналата година, а да се ваксинираме. Ваксините за този сезон са създадени и срещу трите щама, вече могат да се намерят на пазара и са на достъпни цени.

- Някои обаче отказват да се ваксинират, дори вече има цяло движение срещу ваксините от всякакъв характер. Впрочем наистина ли са безвредни?

- Абсолютно безвредни са. Няма никаква опасност, сигурността срещу грипа от тях е гарантирана. Необходимо е всички хора да си направят имунизации навреме, дори бременните и бебетата над 6-месечна възраст. Новите ваксини са комбинирани и срещу трите щама. Важно е да се знае, че те са особено наложителни за възрастните хора, които са с по-изхабен организъм, но са нужни и на младите, в активна възраст, тъй като те работят, осъществяват контакти и във всекидневието си на практика са изложени на риск от зараза непрекъснато.

Най-доброто време за поставянето им и за създаване на имунитет е до средата на ноември. Човек трябва да е напълно здрав преди това, да не киха и кашля, за да има ефект. Дори обаче човек да просрочи този срок, ако е напълно здрав, може да се имунизира и до януари.

- Не всички болни миналата година са дали проби и не се знае дали някой от нас не е преболедувал точно свинския грип, без да знае. Защо, не са ли задължени личните лекари да ни пускат изследвания в такива случаи?

- Личните лекари пускат проби за изследвания по тяхна преценка. А и когато епидемията напредне, вече е ясно за какво става дума, те са професионалисти и знаят как да лекуват едно такова заболяване.

- Какво е положението с птичия грип? Възможно ли е той да ни изненада?

- Птичият грип тази година ще ни подмине. Ако достигне Балканите, от него най-много могат да се разболеят птици, но не и хора, тъй като щамът му не се е кръстосал с нито един от тези, които поразяват човека. Световната здравна организация е убедена в това. Място за такива притеснения не бива да имаме, нямаме и основания за тревога.

- Кога да очакваме грипната епидемия този есенно-зимен сезон?

- Все още не може да се каже със сигурност кога. Има белези обаче, по които съдим, и от тях става ясно, че е напълно възможно тя да ни удари още по Нова година и в първите дни на 2012-а.

- Можем ли да се защитим от грипа без инжекция, а с някои антивирусни препарати?

- Категорично не. Тези антивирусни препарати укрепват имунната система, но не създават бариера срещу самите вируси.

Силвия Николова

Решението за ваксина е семейно

Детето ми е на 4 годинки, ходи на градина, но боледува много често от респираторни заболявания. Разумно ли е да го ваксинирам против грип, или е все още много малко?

Е.К., София

Ако детето не боледува често и се гледа вкъщи, това решение трябва да вземе семейството заедно с педиатъра, който следи детето. Ако детето ходи на градина и боледува често, аз бих посъветвала родителите да го имунизират. Въпрос на избор е дали ще се вслушат в този съвет.

Ваксината срещу грип настойчиво се препоръчва според Наредбата за имунизациите у нас, ако детето е хронично болно. Няма особено значение коя система засяга хроничната болест – дали е на сърце, бял дроб, включително и астма, дали е на бъбреците или е на обмяната, като например диабетът. При тези деца съществува по-сериозен риск от развитие на усложнения или от по-тежко протичане на грипа. Това е препоръка на лекарите не само за деца, но и за всички възрастови групи с хронични заболявания. Те обикновено се балансират с поддържащо лечение, но когато човек се разболее от грип, основното заболяване се обостря и усложнява, а и самият грип протича по-тежко. Затова ние препоръчване тези деца да се имунизират срещу грип.

За здравите деца в България няма официална препоръка. В страните от Европейския съюз заради опасността от пандемия тази препоръка беше включена и отправена към всички над 6-месечна възраст, както и към бременните жени. В САЩ препоръката за имунизация е масова за всички възрасти от 6 месеца нагоре.

У нас има детски разфасовки на една от противогрипните ваксини, които се внасят, но дори и да няма, се използва половината от дозата за възрастни, ако детето е малко.

Алтернативите за грипа не са много – човек боледува или намалява риска си да се разболее, като си сложи ваксина. Ако майката се страхува от ваксината срещу грип, или от която и да е друга ваксина, значи тя подсъзнателно е решила, че не се страхува от самото заболяване. Ако става въпрос за препоръчителна ваксина, това е право на всеки. Ако обаче ваксинацията е задължителна и е включена в имунизационния календар на страната, обществото има право да се намеси, доколкото законът позволява, и да наложи съответни санкции. Ако коментираме въпроса от морална гледна точка, пак има над какво да се замислим. Действително аз мога да реша, че ще боледувам от грип, защото разчитам на организма ми да се справи сам или защото ме е страх от ваксината. Ако обаче имам контакт с човек с трансплантирани органи, имуносупресиран, с тежко хронично заболяване или ако се грижа за възрастните си родители, какво морално право имам да кажа, че не ме е страх от грип и околните не ме интересуват?

проф. Мира Кожухарова

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto