НОВИНИ

Хранене и движение

Празнични коктейли

Безалкохолният пунш е подходящ за цялото семейство

Времето е студено, понякога мрачно и настроението често е мрачно, въпреки предстоящите празници. С плодови сокове и ароматни подправки можем да се освежим, да подкрепим имунната система и да се ободрим.

Невидимият враг в храната

Вместо пшеница е разумно да потърсим брашна от ядки, картофи, мента и шипка

Яжте това, полезно е, не яжте онова. Диетологията вероятно е най-динамичната наука. Година-две след като едни продукти са обявени за „суперхрани“, отстъпват назад и ги заменят с други. А пък списъкът на вредните се попълва с бясна скорост.

Подправки борят възпалението

Кухненските подправки помагат за по-бързо излекуване при простуда и грип

Популярните кухненски подправки могат да ликвидират възпалението, причина за много болести на съвремието, като се започне от хроничните и банални възпаления като цистити, бронхити и други, мине се през автоимунните заболявания и се стигне до рака.

Събудете хормоните

7 хормона дирижират добрия тонус

Главата ви след събуждане сутринта тежи, без да сте пили алкохол, не ви се работи, нищо не ви радва, времето тече бавно, тормозят ви настинки, синузити, бронхит. Мнозина не се чувстват в кожата си в периода на мрачното, кишаво, студено време през есента и зимата. За мнозина есента и зимата са мъчителни.

Пъзел с постните храни

Има решения за трите големи риска от поста

За да извлечем максимална полза от поста, трябва умело да комбинираме менюто така, че да не се лишим нито от белтък, нито от ензими, а още по-малко от витамини. Има решения за трите големи риска: липса на пълноценен белтък, дефицит от желязо, калий, калций и недостиг на вит. В12.

Тиквата крие в сърцето си цяла аптека

Тиквата е полезна печена, варена и дори сурова – пие се на сок

Тиквата е цяла аптека. Може да ядем семената, меката част и дори цветовете й. Меката част съдържа нежна целулоза и пектин, които помагат за бързото очистване на тялото от токсини, холестерол и други вредни вещества, като в същото време поддържат перисталтиката.

Плесени по късните плодове отключват алергии

Доц. Стоев, напоследък много се говори за приложенията на микробиологията в растениевъдството. Вашата специалност е болести по растенията. Има ли обаче заболявания при растенията, които могат да бъдат прихванати и от човека?

Тест за имунитета

Сезонът дава възможност да си набавим витаминен запас с „живи“ храни

Предтечите на истинския грип повалиха мнозина – от септември тръгна атаката на ентеровирусите. Тя обаче преминава далеч по-нежно в сравнение с новия грип „Масачузетс”, който се задава.

Антиейджинг стратегия

Най-добре е млякото да бъде с масленост 0.5 – 1%

Меню, което да е стимул за мозъка, да пази сърцето, да подмлади кожата и да запали сексуалния живот. Може да го постигнете само с правилен подбор на храните, твърдят диетолози. И дори да не видите мигновен ефект, няма как да не усетите позитивите в дългосрочен план.

Топ 10 на охлаждащите храни

Температурата навън стига 30, дори 40 градуса. Два калорифера подгряват допълнително тялото - физическата ни активност и храната. На нея разчитаме, за да ни зарежда с енергия. Защото „разцепването” на всяка молекула от това, което слагаме в устата, отделя гориво. То е нужно за поддържане на всички дейности в организма и осигурява бездефектна работа на органите и системите.

Реклама