НОВИНИ

Рехабилитация и превенция

Профилактика на COVID-19

COVID-19-ваксина

Въпреки че количеството на антителата и Т-килърите може да спадне в рамките на месеци след ваксинацията, съществуват В- и Т-клетки на паметта; те могат да запазят информация за коронавируса в продължение на много години.

Рехабилитация след заболяване, свързано с COVID-19

Рехабилитация в домашни условия

Тази брошура предоставя информация за основен набор от препоръки, както и описание на базисни физически упражнения, за пълнолетни лица, при които протичането на заболяване, свързано с COVID-19, е било извънредно тежко, заради което се е наложил прием в болнично заведение.

Чести и нетипични симптоми на новия коронавирус COVID-19

Инфографика за COVID-19

COVID-19 e инфекциозно заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Самият вирус е от голямото семейство на коронавирусите, които причиняват респираторни инфекции, и му е дадено името 2019-nCoV.

Операция „Чисти ръце“

Едва 5% от хората си мият ръцете правилно

„Няма кой да научи българите да си мият ръцете, нито да се къпят по-често“, възкликна националният консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова на въпроса защо всяка година у нас има толкова много болни с хепатит А, докато в цивилизования свят случаите се броят на пръсти.

8 процента от българите носят генна мутация, която ги пази от СПИН

У нас има подвидове на ХИВ вируса, които са уникални
Проф. Аргирова, гордеехме се, че сме обетована земя за СПИН, и тайно се надявахме това да остане факт по-дълго – по-малко серопозитивни и по-бавни темпове на увеличение. Така ли е в действителност или виждаме само върха на айсберга?

Медицинският избор на Джоли

Мастектомията не премахва риска на 100 процента

Тя е Джоли. Анджелина Джоли. И иска животът ѝ да е по сценарий, който пише сама. Да е мисис Смит в реални условия – домакиня и майка на шест деца и специален агент от най-висока класа, който не мери умения и кураж с мъжете, а създава собствена мярка.

Епидемия от грип до седмица

За противогрипни ваксини вече е късно

Грипната епидемия у нас ще дойде до седмица, максимум две. Вече има изолирани лабораторно 3 случая на заразата. Вместо очаквания щам „Виктория“ обаче у нас, както и в Европа, пак шества т.нар. свински грип.

От 1 октомври ваксинират безплатно момичета срещу рак

Човешкият папиломен вирус се предава от мъжете на жените

Безплатни ваксини срещу рак на шийката на матката ще се поставят на 12-годишните момичета от 1 октомври. Инжекциите ще се поставят от личните лекари. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова на национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, която се проведе в София вчера.

Войната с рака е възможна

Гинекологичен стол

Презервативите ни предпазват от нежелана бременност, от заразяване със СПИН или от венерически болести, но се оказват неособено ефективни при предаването на човешкия папилома вирус (Human Papilloma Virus – HPV). А именно върху него специалистите хвърлят вината за развитието на рак на шийката на матката при жените в средна и зряла възраст.

Ваксина пази жените от рак на матката над 20 години

Ваксинация срещу рак на шийката на матката

- Д-р Кунчев, преди броени дни стана ясно, че ученичките ще бъдат ваксинирани безплатно срещу рак на шийката на матката. Означава ли това, че имунизациите ще бъдат задължителни?

Реклама