Новини

От 1 октомври ваксинират безплатно момичета срещу рак

Ваксината се поставя преди започване на полов живот

Човешкият папиломен вирус се предава от мъжете на жените
Човешкият папиломен вирус се предава от мъжете на жените

Безплатни ваксини срещу рак на шийката на матката ще се поставят на 12-годишните момичета от 1 октомври. Инжекциите ще се поставят от личните лекари. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова на национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, която се проведе в София вчера.

Тя обясни, че до края на годината има осигурено финансиране за ваксините по националната програма за първична профилактика на този вид онкологично заболяване. Министър Атанасова увери, че в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година също ще бъдат заложени средства за осигуряване на ваксини срещу рак на шийката на матката.

Превантивният медикамент ще се инжектира само със съгласието на родителите. На родителски срещи в училищата ще им бъде разяснявана ползата от имунизацията срещу рак на шийката на матката на момиченцата. Министерството на здравеопазването вече е предприело и разяснителна кампания сред общопрактикуващите лекари, които ще правят имунизациите.

Инжекцията се поставя на 12-годишна възраст, тъй като се счита, че тогава детето ще изгради най-силно имунитет към човешкия папиломен вирус, причиняващ онкологичното заболяване. Със започването на половия живот имунитетът се създава по-трудно или въобще може да не се създаде, независимо от инжекцията, тъй като девойчето вече може да е инфектирано с папилома от своя партньор.

Независимо че в САЩ вече ваксинират и момчета срещу заразата, у нас това засега няма да се прави, обясниха вирусолози. На практика човешкият папиломен вирус се предава от мъжа на жената, но той не го поразява, разясниха специалистите.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в България. На всеки 18 минути от това заболяване в Европа умира една жена, а в България – на 24 часа.

В момента в страната ни имунизацията срещу коварната болест се извършва трикратно, като цената на една доза в аптека е 150 лева, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му при поставянето на ваксината няма никакъв риск, а тя показва изключително добри резултати и гарантира 92% защита от рака на маточната шийка. България е 22-рата страна в Европа, която вкарва ваксината в имунизационния си календар.

Самата ваксина създава имунитет за 15 – 20 години.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto