Новини

Доц. Никола Василев, онкогинеколог: Вирус на рака подбира жертвите си

Никой в България не знае колко носят това заболяване

80% от хората се сблъскват с папилома вируса, но не всички развиват тумори. Този вирус се носи и от мъжете, но болестно се проявява само при някои жени, като те развиват рак на шийката на матката. Към момента науката няма обяснение защо дори не всички жени, срещнали се с вируса, не са засегнати от онкозаболяване.

Никой в България не знае колко носят това заболяване. То се открива с т.нар. ПАП – тест, популярен повече като цитонамазка. Редно е той да се прави при всеки гинекологичен преглед, както практикуват повечето колеги. Препоръчва се да се осъществява всяка година.

Презервативът предпазва, но не напълно от човешкия папиломен вирус (HPV). Човек обаче по-скоро може да се предпази от последствията, които може да нанесе вирусът върху организма. Това вече става чрез скрининговите прегледи и ваксинопрофилактиката. Всяка ваксинация предпазва организма по един и същи начин – стимулира го да произведе антитела.

Ако човек се изследва за HPV и му кажат, че има такъв, обикновено той или тя изпада в паника и започва да си мисли, че ще се разболее от рак. Това абсолютно не е вярно. Може и да не се разболее. Рискът да развие раковото заболяване е 1:2000, т.е. сравнително нисък.

Откриването и доказването на папилома вируса чрез анализ на ДНК е важно дотолкова, доколкото да провокира лицето, при което е доказан вирусът, да отиде на специализиран гинекологичен преглед, за да се види дали този вирус оказва някакво въздействие върху клетките, така че те да тръгнат по пътечката на злокачественото превръщане. В голям процент от случаите те не тръгват, но дори и да се случи, този процес е много бавен, понякога спира и се връща обратно. Затова не може да се каже, че има някаква мрачна предопределеност по отношение на този въпрос.

Разкриха една от тайните на рака

Учени от Сингапур разкриха една от тайните на рака. На практика те са открили липсваща връзка в начина, по който клетките се предпазват сами от видоизменението им в злокачествени, предаде Би Би Си. Онколозите са убедени, че са открили неизвестен досега ген, наречен р53, който на практика притежава способността да блокира развитието на туморите. Когато той се задейства, е напълно възможно раковите образувания да започнат да се саморазграждат. Това става в резултат на „самоизяждане“ на злокачествените клетки.

Той играе жизненоважна роля в поддържането на тялото здраво, като „нарежда“ на увредените клетки да се самоубиват. В половината от всички случаи на рак този ген е или увреден, или неактивен, давайки възможност на увредените клетки да управляват безнаказано, да продължават да се делят и да създават раковите образувания.

Изследователите от Сингапур твърдят, че откритието им има важни последствия за диагностиката и лечението на рака и може коренно да промени подхода към терапията на онкологичните заболявания. Изследването, резултатът от което е поместен в Genes аnd Development, е проведено не само от сингапурски онколози, микробиолози и генетици, но и от техни колеги от университета в Дънди. Откритието им ще даде възможност не само за регулиране на процеса при образуване на туморните клетки, но дори и за провокиране на обратния процес – самоочистването им.

Наличието на гена р53, който на практика е в основата на саморазграждането на някои онкологични образувания, е установено за пръв път преди 30 години.

Клетки от медузи засичат туморите

Светещи клетки от медузи може да се използват за диагностициране на рак дълбоко вътре в тялото. Процесът използва зелен флуоресцентен протеин (GFP), позволяващ на медузите да светят в тъмното. Изследователи от ракова лаборатория към Нюйоркския университет в Северен Йоркшир установиха как този протеин може да бъде насочен към раковите клетки, като ги прави видими с помощта на специална камера. Процесът е продължение на работата, извършена от американския химик д-р Роджър Циен, който спечели Нобелова награда през 2008 г. за вземане на светлинни клетки от прозрачното желе от медузи и успя да изолира GFP.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Eugene Z
Снимка:

SXC