Новини

Брадавици издават вируса на рака

Заразяването с папиломния вирус при секс става много лесно

Интимна двойка
Ваксината срещу рак на шийката на матката се препоръчва и за мъжете

Ракът на шийката на матката се причинява от човешкия папиломен вирус, който е един от основните причинители на полово преносими заболявания. Към момента са изолирани и познати повече от 100 щама от него.

Както и останалите онкологични заболявания, и ракът на шийката на матката протича първоначално безсимптомно. Въпреки това има някои признаци, които насочват лекаря, че е редно пациентката да бъде изследвана за това заболяване. Гениталните брадавици са най-често наблюдаваният сблъсък с папиломния вирус. Те представляват малки образувания, сякаш съставени от няколко части, подобно на грозд.

Заразяването с папиломния вирус при секс става много лесно.

Съществува мнение, че при наличие на генитални брадавици при единия партньор предаването на инфекцията е сигурно в над 70% от случаите.

Важно е да се знае, че тя настъпва дори само при контакт на кожа с кожа. Това означава, че презервативът не винаги е сигурен. Следователно в случая опасен се оказва и оралният, и аналният секс.

Между сексуалния контакт и появата на брадавиците има латентен период, който може да продължи месеци. През това време обаче човекът, който е общувал със заразен партньор, вече също носи заразата в себе си. При жените брадавиците се локализират по срамните устни, назад към ануса, по стената на влагалището и шийката на матката. При мъжете са по главата или ствола на пениса, скротума и аналната област. Нерядко са налице и оплаквания от повишен сърбеж, течение при жените, дори кръвотечение след полов контакт.

Независимо че презервативът не всякога помага, ако например е правен орален секс, той не бива да се пренебрегва. Кондомът особено при инцидентни рискови контакти не бива да се забравя. Най-сигурното средство е ваксината срещу рак на шийката на матката. Тя не е включена в задължителния имунизационен календар у нас, но се продава свободно в аптеките. С нея е добре да се имунизират девойчетата преди започване на полов живот, тогава се създава по-силен имунитет.

Препоръчва се и за мъжете, тъй като те са преносители на вируса, но у нас малцина я прилагат. Важно е да се знае още, че обикновените брадавици на други места по тялото са различни от гениталните дори за окото на неспециалист, затова хората не бива да се притесняват от тях.

Установяването на заболяването става с преглед с колпоскоп при лекар онколог, като към него насочва гинекологът или общопрактикуващият лекар. В случая признаците могат да бъдат различени и от кожен лекар, който да изпрати пациента при онколог за подробни изследвания. Колпоскопията и допълнитлните тестове – с луголов разтвор и оцетна киселина, както и цитонамазката са задължителни при съмнение за човешкия папиломен вирус.

Консервативното лечение на брадавиците е с медикаменти или с течен азот. При развит рак на шийката на матката се налага оперативна намеса.

Автор(и): д-р Нина Иванова, вирусолог
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto