Новини

Войната с рака е възможна

HPV тестовете дават 100% гаранция за откриване на вирусите

Гинекологичен стол
Ваксината срещу рак на маточната шийка не отменя задължението на жените да посещават личния си гинеколог за профилактични прегледи

Презервативите ни предпазват от нежелана бременност, от заразяване със СПИН или от венерически болести, но се оказват неособено ефективни при предаването на човешкия папилома вирус (Human Papilloma Virus – HPV). А именно върху него специалистите хвърлят вината за развитието на рак на шийката на матката при жените в средна и зряла възраст.

Връзката между вируса и карцинома е открита преди повече от 30 години. След мащабни вирусологични, епидемиологични и клинични проучвания учените установяват, че в 95 – 99% от случаите причинител на заболяването е HPV. Той има стотици разновидности, но като най-високо рискови се определят тип 6, 11, 16 и 18. Анализите показват още, че половината човечество е заразено с някои от тези вируси, но не при всички дами се стига до появата на злокачествено образувание.

Ракът на шийката на матката е втората по честота причина за смърт от злокачествени заболявания сред жените. Според родните онколози към момента в световен мащаб от това заболяване страдат над 1 400 000 дами. Данните на Световната здравна организация пък показват, че всяка година се диагностицират около 500 000 нови случая на заболяването, като половината от страдащите не може да бъдат спасени. Така е, защото липсва ефективен скрининг, категорични са и родните специалисти. Въпреки че медицината разполага с много добър тест за диагностика на тези злокачествени тумори, голям процент от жените умират в рамките на 5 години след поставянето на диагнозата.

Според родните онкогинеколози голяма част от смъртните случаи може да се предотвратят чрез откриване на предракови промени в шийката на матката чрез така наречения ПАП тест (по-известен като цитонамазка). Той обаче се оказва твърде несигурен. Затова през последните години специалистите препоръчват да се използват тестовете, които откриват промените на ДНК основа.

На пазара вече има много такива тестове, като цената на изследването варира от 40 до 140 лв.

В повечето западни държави HPV изследването се покрива от здравните каси, като се прави веднъж на 2 – 3 години.

У нас лекарите препоръчват комбинирано изследване – ПАП тест, HPV тест и колпоскопия. Така гинекологът ще получи достатъчно информация дали жената има инфекция, която в бъдеще ще причини рак. ДНК изследването засега е единствено по рода си и е сертифицирано за употреба в страни от Европейския съюз. То се препоръчва и от Американското дружество по цитопатология и от Американския колеж по акушерство и гинекология като допълнение към редовния ПАП скрининг при жени над 30-годишна възраст. Ако и двете проби са негативни, жените може да са спокойни през следващите три години.

HPV инфекциите не се лекуват. Усилията на лекарите са насочени към отстраняването на тъканните нарушения, причинени от вируса. А терапевтичните възможности се свеждат до използването на различни локални подходи за отстраняване на увредения участък. Такива са криотерапията, електрокаутеризацията, лазерната терапия или хирургичната ексцизия например.

Самата инфекция не може да се елиминира напълно, но пък може да се ограничат последиците от нея. Още повече че пробата при HPV теста се взема много лесно от цервикалния канал. Това може да направи всеки гинеколог и дори всяка акушерка.

Като усещане изследването не се различава съществено от познатата на дамите цитонамазка. Не е болезнено, няма опасност от разраняване на тъканите или от кървене. След като се вземе материал, четчицата се поставя в специално контейнерче, което съдържа транспортна среда, и се изпраща за анализ в специализирана лаборатория.

Проф. Албърт Сингър: Цитонамазката е все едно да залагаш на „ези“ или „тура“

- Проф. Сингър, бихте ли припомнили, какво причинява рака на маточната шийка?

- Ракът на шийката на матката е едно много сериозно социално заболяване. То е на второ място по причина за смъртността при жените след туморите в гърдите. Тези две злокачествени заболявания имат уникални общи характеристики – силно разпространени са сред жените, често водят до бърза смърт, но също така са и лесно откриваеми и лечими. Ако за рака на черния или белия дроб човек разбира в сравнително късен стадий от развитие на заболяването и са нужни специфични изследвания, то за да бъде открит и доказан ракът на маточната шийка, е нужно само едно елементарно изследване. Съвременната медицина е напреднала дотолкова, че тези злокачествени изменения могат да се диагностицират в т.нар. „предраков“ стадий. Реално такъв термин не съществува, но модерните методи дават възможност на лекарите да разпознават такива състояния, които ще доведат до появата на ракови клетки в бъдеще.

Обикновено не може да се каже какво причинява един или друг вид рак. Но за рака на маточната шийка се знае със сигурност, че това са т.нар. HPV. Те са общо около 40 на брой, но с доказана злокачественост са само няколко вируса. Могат да бъдат открити при всеки индивид, който води полов живот. Но това не бива да хвърля в паника дамите. Хубавата новина е, че дори и тези няколко на брой опасни за здравето вируси са контролируеми. Всичко е въпрос на лично желание и воля от страна на жената да се изследва и да вземе нужните превантивни мерки.

- Как оценявате скрининга в България и къде се намираме ние, ако съпоставите данните с тези на останалите европейски държави?

- България е със заплашително високи нива на смъртност от това заболяване. Данните за страната ви са близки с тези в Румъния и Полша. Това не е добре, защото все пак сме 21 век, а и страната ви е част от Европейския съюз. Което означава, че правителството ви трябва да направи нещо по този въпрос. За съжаление нямате скринингова програма, а тя би подобрила съществено здравния статус на българките и би спестила много средства на здравния ви бюджет.

- Как може да се предпази една млада жена от подобно заразяване?

- Вирусите нямат специфично лечение – както грипните, така и папиломните. Единственият техен мощен враг е имунната система на конкретния индивид. И тук трябва да уточня, че не всеки носител на вирусите се разболява. Дори има доказани случаи на самоизлекуване. Всичко е въпрос на имунна система. Но дори да смятате, че сте здрава и силна, не бива да пренебрегвате профилактичните прегледи. На базата на това, че всяка жена може да бъде заразена с HPV, са изработени ваксини за профилактика на рака на маточната шийка.

Може би това е единствената ваксина, която има полезно действие в профилактиката на злокачествените заболявания. Тя създава специфичен имунитет за конкретна битка на организма с папилома вирусите. Или иначе казано, тя засилва способностите на тялото да се самоизчисти, да се пребори с това заразяване.

Ваксините се препоръчват преди всичко на девойки, които все още не водят полов живот. За тях се предполага, че не са заразени с HPV. Но тук е добре да се подчертае, че ваксината не е лечение. Тя само намалява шансовете за развитие с вирусите, причиняващи рак на маточната шийка. И в никакъв случай не отменя задължението на жените да ходят на профилактични прегледи.

- Ако дадена девойка е пропуснала да се ваксинира преди 13-годишна възраст, има ли начин тя да разбере дали е заразена с папилома вируси или не?

- Както вече казах, всички дами в полова зрялост, независимо от това дали са ваксинирани или не, трябва да ходят на профилактични прегледи. Вече има специфични, лесно достъпни и безболезнени изследвания, които всеки може да си направи. Те с категоричност ще докажат или отхвърлят наличието на папилома вирус. И още нещо – ще определят от кой точно вид е. Единственото нещо, което всяка жена трябва да направи, е да посети личния си гинеколог и да поиска да ѝ бъде направен HPV тест, придружен от колпоскопия. Аз не бих препоръчал цитонамазката, защото това е изследване със съмнителни резултати – все едно да хвърляте монета и да гадаете дали ще се падне „ези“ или „тура“.

Автор(и): Мариана Тодорова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto